Política

Dol unànime i transversal per la mort de Carme Chacón

L'adeu sobtat de l'exministra deixa el socialisme en xoc i genera mostres d'afecte i condol de tota la classe política

Les restes, incinerades anit, reposaran des de demà a l'ajuntament d'Esplugues

La sobtada mort, diumenge a casa seva a Madrid, de l'exministra i exdirigent socialista Carme Chacón, a causa probablement de la malaltia cardíaca que tenia des dels deu anys, ha deixat en estat de xoc el PSC i el PSOE, i va provocar ahir una allau de mostres de dol transversal i unànime des de tots els grans partits, tant catalans com del conjunt de l'Estat. Per un dia, així, van deixar de banda les discrepàncies i tothom va destacar el caràcter valent de Chacón i la fe en les seves conviccions que transmetia, així com el “sostre de vidre” que va contribuir a trencar esdevenint la primera ministra de Defensa, embarassada i tot, i quedant molt a prop de ser la primera candidata a presidir el govern estatal.

Al matí, la seu del PSC a Barcelona va ser la primera, just abans d'una breu reunió de l'executiva, a habilitar un espai de record, amb una foto de Chacón amb el lema El futur és esforç i justícia social, i un llibre de condolences que va encetar el primer secretari, Miquel Iceta, molt emocionat i pres per un “sentiment d'incredulitat”. “És un cop molt fort per a tots, perquè ha estat una mort inesperada i sobtada”, explicava després, i destacava la seva condició de “lluitadora de tots els combats”.

Al llarg del dia, va ser constant el degoteig de simpatitzants que passaven a signar, com Pilar Díaz, alcaldessa d'Esplugues –acompanyada d'altres alcaldes i dirigents metropolitans-, ciutat d'on era originària Chacón i on s'han decretat tres dies de dol. Al matí també s'hi van acostar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el ministre d'Economia, Luis de Guindos, i representants de gairebé tots els partits, com ara Francesc Homs (PDeCAT), Joan Tardà (ERC), Xavier Domènech (En Comú Podem), Carlos Carrizosa (C's) i Xavier García Albiol (PP). A la tarda, hi van passar la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, i el president Carles Puigdemont, que va destacar l'“honestedat” de l'exdirigent socialista i la “lleialtat a les seves conviccions”.

A la seu del PSOE a Madrid la capella ardent es va obrir al migdia i, passades les dues, hi va arribar el fèretre de Chacón, després que se li hagués practicat l'autòpsia, que va ser rebut entre aplaudiments. A més de centenars de ciutadans que van signar en el llibre de condolences, s'hi van reunir gairebé tots els dirigents actuals, passats i futurs del socialisme estatal, com ara els tres candidats a liderar-lo –Susana Díaz, a qui Chacón donava suport; Patxi López, i Pedro Sánchez, que van evitar, això sí, la foto conjunta–; el president de la gestora, Javier Fernández, i els expresidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, un dels grans avaladors de la carrera política de la catalana i dels que es veien més afectats ahir, juntament ambel president valencià, i també amic personal, Ximo Puig, o l'exparella de Chacón, i pare del seu fill, Miguel Barroso, exsecretari d'estat de Comunicació. Per la seu de Ferraz, que va tancar abans de les vuit, també hi van passar la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i diversos ministres, com l'actual titular de Defensa, Dolores de Cospedal, a més de l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, i el conseller Josep Rull, en nom del govern, així com el diputat Ferran Bel, del PDeCAT.

Les restes de Chacón es van incinerar anit a Madrid en un acte íntim i ara es traslladaran a la sala de plens del consistori d'Esplugues, on va ser regidora del 1999 al 2007 i on les cendres quedaran dipositades a partir de demà, quan segurament es farà un funeral civil. El PSC, a més, ha anunciat un acte d'homenatge, dimecres 19 a la tarda, a la seva seu, en presència, entre d'altres, de Zapatero.

LES FRASES

Ha servit els altres de manera profunda i entregada, i amb lleialtat a les seves conviccions
Carles Puigdemont
president de la generalitat
Continuarem ferms en els valors que va defensar, en les causes de la igualtat en què va lluitar i en l'entesa
José Luis R. Zapatero
expresident govern espanyol
Se li ha d'agrair que fos una de les primeres dones a accedir a llocs importants a l'Estat
Carme Forcadell
presidenta del parlament
Era una persona molt intel·ligent, molt treballadora, molt valenta i molt compromesa
Alfredo Pérez Rubalcaba
exsecretari general psoe
Ens va deixar una cosa molt bona: la seva passió per viure; ho va fer al límit i això ens ha de quedar
Soraya S. de Santamaría
vicepresidenta govern estat
Tenia un caràcter tenaç i treballador, i aquest compromís i entusiasme feien que el cor fràgil s'oblidés
Miquel Iceta
primer secretari del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona