Política

judicialització del procés

El TC avisa, el govern es referma

Els membres del govern són advertits per cinquè cop per l'alt tribunal, ara per la suspensió d'una part del pressupost

El Parlament tira endavant la reforma del reglament per accelerar la llei de desconnexió

El govern defensarà la legalitat dels comptes davant del TC

Coincidint amb la reunió del consell executiu, secretaris judicials van notificar ahir als membres del govern la suspensió de les partides del pressupost contra les quals el govern espanyol va presentar un recurs al Tribunal Constitucional per impedir la convocatòria del referèndum. Davant de l'avís, esperat, el govern es refermava en la intenció de fer la votació. Una imatge: Carles Puigdemont es va fotografiar al seu despatx amb el quadre d'Antoni Tàpies Catalunya endavant i, a sota, exposades, exhibia les cinc notificacions en què es recorda el seu deure d'aturar o impedir les iniciatives que desobeeixin l'alt tribunal. “Avui he rebut la cinquena notificació del Tribunal Constitucional. No deixarem d'anar endavant”, va garantir en una piulada a Twitter. Aquesta vegada, però, el TC estreny la vigilància per impossibilitar la convocatòria, avisant, a petició de l'executiu espanyol, alts càrrecs i funcionaris, incloent-hi la interventora general de la Generalitat. Tots ells han rebut la notificació, segons fonts del govern.

Puigdemont va reunir a la tarda Carme Forcadell, JxSí i la CUP al Palau de la Generalitat per coordinar el procés cap al referèndum, segons va avançar La Vanguardia i van confirmar fonts de la trobada a aquest diari. Hi van assistir Jordi Turull i Marta Rovira, per JxSí, i Mireia Boya, Anna Gabriel i Quim Arrufat, per la CUP. La trobada, que estava prevista des de feia dies, es va allargar durant dues hores. El Parlament llançava poc abans un altre missatge. La mesa i la junta de portaveus van acordar que en el pròxim ple es faci el debat sobre la totalitat de la reforma del reglament del Parlament que hauria de permetre la tramitació per lectura única de la llei de desconnexió. Es tracta del primer debat a l'hemicicle d'una iniciativa que es tramita per la via d'urgència, i ha generat fortes tensions amb l'oposició. C's i el PP ja han anunciat que hi presentaran esmenes de rebuig. La crispació que es va produir amb l'aprovació del pressupost es podria reproduir ara en el pròxim ple, tot i que la presidenta del Parlament va anunciar ahir una decisió taxativa. La presidenta restringirà a partir d'ara els torns de paraula en els plens després de les crítiques dels grups de l'oposició per la seva falta d'imparcialitat . En la reunió de la mesa es va determinar fer “marxa enrere en la flexibilització que hi havia hagut des de l'inici de la legislatura”, que es concretava en les peticions i concessions de paraula per qüestions d'ordre o al·lusions que s'usaven amb el propòsit de fixar posicions polítiques.

Amb la suspensió parcial dels comptes, el setge al referèndum es traslladava del Parlament –que fins ara havia estat el nucli dels enfrontaments amb l'executiu espanyol, el TC i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya– al govern. De Forcadell i els membres independentistes de la mesa al govern en ple. Els dos fronts institucionals repten ara la legalitat espanyola per tirar endavant el procés. El vicepresident català, Oriol Junqueras, que ha de dissenyar l'arquitectura de la votació, va sentenciar a través de Twitter que “la voluntat del poble no s'atura quan la unió neix del govern, del Parlament, dels ajuntaments i de la societat”. “Seguim i seguirem!”, va proclamar.

La gestió interna del referèndum, i de la informació sobre l'organització de la votació davant de la vigilància creixent de la fiscalia i de l'alt tribunal, també genera tensions dins i fora de l'executiu. La portaveu del govern, Neus Munté, va desautoritzar ahir la secretària general d'ERC, Marta Rovira, per unes declaracions fetes a RAC1. La també portaveu de JxSí va assegurar que la Generalitat estudia crear una borsa de treball d'aturats perquè puguin treballar en tasques organitzatives del referèndum. Es tractaria d'una via per atreure voluntaris per a l'execució de la consulta que la portaveu del govern va tallar d'arrel. Després que la mateixa Rovira assegurés, també a RAC1, que l'executiu ha elaborat un pla executiu del referèndum, Munté va evitar comentar les paraules de la número dos dels republicans i va assenyalar: “Dels plans, les decisions, les estratègies i les posicions en parlem des del govern.” “Actuarem de la millor manera, més determinada i més discreta possible”, hi va afegir, insistint que la Generalitat no revelarà els seus plans perquè l'Estat no pugui frenar-los.

C's, el PSC i el PP van carregar amb duresa contra la iniciativa plantejada per Rovira. El portaveu de la formació taronja, Carlos Carrizosa, va demanar a JxSí que “deixi de parlar” del referèndum perquè no es produirà, i va furgar les “baralles internes” que afecten el govern. El PSC va censurar el que considera un “concurs d'idees absurd”. La portaveu parlamentària dels socialistes catalans, Eva Granados, va instar el gabinet de Puigdemont a “governar”, mentre que el PP va qualificar de “frivolitat enorme” la idea de la borsa d'aturats.

L'executiu es defensa

La suspensió del TC sobre el pressupost , de la qual van ser informats els membres del govern, afecta la disposició addicional que habilitava el govern a sufragar les despeses de la celebració del referèndum i les partides relacionades amb els processos electorals i la participació ciutadana, que superen els sis milions d'euros. L'alt tribunal, però, feia extensiva la prohibició a qualsevol acció que impliqui “licitar, executar o fiscalitzar contractes administratius” per fer la votació. L'executiu català va acordar en la reunió d'ahir personar-se davant del TC per defensar la legalitat dels comptes i intentava escurar, així, els marges de defensa procedimentals que li deixa la legalitat espanyola. El govern sosté, en la línia del que va dictaminar el Consell de Garanties Estatutàries , que les partides que es refereixen a l'organització dels processos electorals i participatius es refereixen a competències reconegudes “plenament” a l'Estatut. Subratlla, de fet, que són partides que “habitualment” figuren als comptes “amb tota normalitat”.

La majoria de membres de l'executiu, començant per Puigdemont, acumulen ja cinc notificacions del TC. Però la consellera Meritxell Borràs, de Governació, i el conseller Jordi Jané, d'Interior, en sumen una més que la resta. Tots dos van ser advertits a principis de la legislatura de la suspensió de la resolució del 9-N amb què JxSí i la CUP obrien el mandat. Llavors el govern d'Artur Mas encara estava en funcions i es produïa el dur estira-i-arronsa pel rebuig de la CUP a investir el líder convergent.

LES FRASES

Avui he rebut la cinquena notificació del TC. No deixarem d'anar endavant
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
El poble no s'atura quan la unió neix del govern, del Parlament, dels ajuntaments i de la societat
Oriol Junqueras
VICEPRESIDENT DEL GOVERN
Actuarem de la millor manera, més determinada i més discreta possible
Neus Munté
PORTAVEU DEL GOVERN
S'han fet moltes fórmules de voluntaris [a les eleccions], per exemple de gent que està a l'atur
Marta Rovira
PORTAVEU DE JXSÍ

Acte de suport a Forcadell dels expresidents

Els tres expresidents del Parlament –Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert– van convocar ahir per a dimecres de la setmana vinent un acte de suport a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i als altres membres de la mesa de JxSí inclosos en la darrera querella de la fiscalia: Lluís Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet. L'acte es farà a l'auditori de la cambra catalana i servirà per fer extensiu el seu suport als condemnats pel procés participatiu del 9-N: Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs. Els principals convidats seran exparlamentaris de totes les legislatures, als quals els tres expresidents van instar públicament a assistir a l'acte en una nota de premsa. A banda de Rigol, Benach i De Gispert, està previst que també hi intervinguin els periodistes Mònica Terribas i José Antich, que parlaran sobre la Loapa i l'aprovació de l'Estatut, dos moments clau en els 37 anys de recuperació de l'autonomia. L'acte es tancarà amb la lectura d'un manifest titulat Respecteu les nostres institucions!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona