Política

La crònica

Baños i senescal Junqueras

Els excompanys d'hemicicle van conversar distesament sobre per què Catalunya vol ser independent, si bé el vicepresident va esquivar les qüestions més compromeses

Que es digui oficialment “República catalana” i no pas “Catalunya”, un cap d'estat que sigui el president del Parlament, un govern que no sigui de la Generalitat sinó de la república o un conseller d'Economia que es faci dir “senescal” o fins i tot “àpicer”, com era tradició catalana medieval. Són algunes de les provocatives propostes que posa sobre la taula el periodista Antonio Baños –i diputat de la CUP per “poc temps, que es va fer molt llarg”, bromejava ahir– en l'assaig La república possible, d'Ara Llibres, que al vespre va presentar en una conversa distesa amb l'excompany d'hemicicle Oriol Junqueras, en què fins i tot van bromejar amb l'acoblament d'un micròfon, resolt amb l'encesa d'un altre. “Els hem arreglat engegant-los tots, i sense fer soroll”, es vantava el republicà. “Això va si hi ha una pluralitat de micros oberts”, sorneguejava l'excupaire.

És clar que aquest cop el vicepresident, a diferència de la vigília en el Moment Zero organitzat per El Punt Avui amb l'economista Xavier Sala i Martín, se'n va estar prou de definir-se gaire en els interrogants que se li van plantejar, també els de la moderadora, la periodista Gemma Aguilera, i va esmunyir-se sense sortir del guió que li marca un sol leitmotiv: el referèndum, que veu garantit si existeix “la màxima coordinació” entre totes les institucions i la societat civil. Ni tan sols en si creu que s'ha de preguntar per un “estat” o una “república” –amb les connotacions diferents que suposa, tot i acabar significant el mateix– va donar pistes: “La millor pregunta segur que és la que generi més consens”, va espolsar-se un Junqueras que, això sí, en diversos moments va aprofitar per exhibir les dots d'historiador, i explicar per exemple la vida de la família de senescals Moncada, que dona nom al popular carrer barceloní.

És clar que el llibre presentat no és per parlar del passat ni del present, sinó per no perdre de vista l'origen i la finalitat alhora de tot plegat: tornar a preguntar-se per què Catalunya vol ser independent i de passada, amb la resposta, buscar la complicitat de més gent en el projecte. I aquí sí que coincidien tots dos en una contestació ben simple: “No ho fem per tenir Catalunya a l'ONU, sinó per viure quotidianament millor”, resumia Baños. “I el millor per demostrar-ho, i guanyar-nos la credibilitat necessària com a gestors de futur, és fer-ho bé en eI present”, el puntualitzava Junqueras, que veu en l'acció del dia a dia la manera d'ampliar la majoria.

A l'hora d'imaginar un futur estat, Junqueras, esperançat perquè a Espanya els joves accepten cada cop més que els grans el dret a decidir de Catalunya, reclama que conservi “la capacitat autoorganitzativa” i “l'ambició” que ha demostrat fins ara, si bé ha d'erradicar la corrupció o els privilegis. Hi coincidia Baños, que a més es mostra molt amoïnat pel concepte de Catalunya ciutat, connectada en xarxa i no en onades concèntriques al voltant de Barcelona. D'aquí que insistís en un equilibri territorial que ara veu perillar, i en el qual Junqueras també creu que cal treballar prioritàriament. “Sempre que no hi ha una redistribució suficient de la renda hi ha una redistribució de la població”, diagnosticava, abans de receptar: “O distribuïm serveis o aquest procés de despoblament continuarà”. Doncs això...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

itàlia

Més de 400 migrants arriben a Lampedusa en 48 hores

barcelona
bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

barcelona
guerra a gaza

Desenes de milers d’israelians insten insten Netanyahu a pactar una treva

barcelona
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona

Garantit el 2% a la cultura

Barcelona
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO