Política

Matança dels talibans en una base militar a l'Afganistan

L'atemptat, que ha causat la mort d'almenys 150 soldats, es va allargar durant més de sis hores

És un dels més sagnants des que l'OTAN va deixar la seguretat en mans del govern de Kabul

L'atac talibà contra una base militar al nord de l'Afganistan, amb gairebé 150 soldats morts, suposa un dels cops més durs contra l'exèrcit afganès, que el gener del 2015 va prendre gairebé per complet el control de la seguretat al país asiàtic coincidint amb el final de la missió de combat de l'OTAN.

Tot i que el govern afganès s'ha mostrat molt caut a l'hora de donar xifres concretes de víctimes després de l'atac ahir de deu insurgents contra una base militar a la província de Balkh, un comandant de l'exèrcit que va demanar l'anonimat revelava ahir que almenys 138 soldats van morir i 67 més van resultar ferits.“El nombre de morts podria augmentar perquè hi ha diversos ferits que es troben greus”, va anotar la font militar, que va assegurar que la situació a la base es troba “totalment sota control” i que a poc a poc està tornant la normalitat”. L'atac, que es va allargar durant sis hores, va començar poc després del migdia, quan els soldats sortien de la mesquita després de les oracions de divendres. Els insurgents anaven vestits amb uniformes militars i van aconseguir infiltrar-se dins de la caserna amb diversos vehicles de l'exèrcit afganès fins que van ser descoberts en un punt de control de l'entrada, on el primer dels atacants es va immolar, mentre que els altres van iniciar l'intercanvi de trets. Els talibans van reivindicar ahir l'atac en un comunicat en què s'assegurava que van matar “més d'un centenar de soldats”. En un nou missatge, els insurgents van explicar, a més, que quatre dels deu atacants havien “durat molt de temps” a l'exèrcit i que disposaven “de tota la informació” necessària per perpetrar amb èxit l'operació. El president afganès, Ashraf Ghani, va visitar ahir al matí la caserna militar per seguir de prop la investigació i va condemnar el “covard atac” que es va produir quan els soldats es trobaven en “el res de divendres”.“Els atacants són infidels”, va sentenciar Ghani, segons un missatge penjat ahir a Twitter per l'oficina presidencial. La violència s'ha disparat a l'Afganistan. El mes passat, en un atac en un hospital militar a Kabul reivindicat pel grup gihadista Estat Islàmic, almenys 35 persones van morir i 53 van resultar ferides, inclosos metges, infermeres, personal administratiu, militars i pacients civils.

Segons dades revelades pels Estats Units, entre el gener i el novembre de l'any passat van morir almenys 6.785 membres de les forces de seguretat afganeses, mentre que 11.777 van resultar ferits. L'OTAN continua a l'Afganistan amb al voltant de 13.000 efectius en tasques d'assessorament i capacitació, mentre que els Estats Units en mantenen al voltant de 8.400 en aquest dispositiu d'assistència i en tasques antiterroristes.

LA XIFRA

4
dels deu
atacants havien format part de l'exèrcit afganès i disposaven de molta informació, segons els talibans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona