Política

La crònica

A la passarel·la del sí

Puc triar la rosa?”, demana el client. “I tant, aquesta és la gràcia, que ho podem escollir tot”, li respon la voluntària de l'Assemblea. La conversa té lloc a primera hora del matí a la parada que l'organització independentista ha instal·lat a Rambla Catalunya amb Gran Via. Des d'aquest punt, tota una munió de periodistes, entre els quals Igor Llongueres d'El Punt Avui TV, entrevistaran durant tot el dia dirigents polítics compromesos amb el procés independentista.

El primer a posar-se davant els micròfons és el diputat d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, però mentre no hi arriba, a la guingueta de l'ANC ja fa estona que van per feina. Situats tot just a la sortida del metro, els ciutadans s'hi atansen en onades. De Mollet, de l'Hospitalet, de Premià de Mar, de Manresa... molts ciutadans han optat per passar el matí de la diada de Sant Jordi al rovell de l'ou barceloní i la primera parada és gairebé obligada. “Venim a signar”, ressona de forma continuada a l'estand on pengen els domassos de diferents colors i amb un gran sí inscrit a l'interior d'un cercle blanc. L'assemblea també ha decidit recollir signatures a favor del referèndum, la campanya iniciada pel pacte nacional que té tendal dues cantonades més amunt. El raconet per signar es va fent cada cop més gran fins que, poc abans de les 11 del matí, ja no tenen més fulls d'adhesions i n'han de demanar més.

“Ets l'Iniesta de la política”, li etziba un ciutadà al mateix Rufián, que acaba d'arribar a la instal·lació. “Millor Tamudo”, li somriu. El polític atreu totes les mirades i la petició de selfies és una constant. També ho són les mostres d'agraïment cap a un polític que no es mossega la llengua. D'altres només li fan la foto perquè, apunten, és “famós”. “Aquest surt a la tele”, hi afegeixen. La recerca de rostres populars també és una activitat habitual en alguns vianants que, armats amb el mòbil, aixequen el cap cada cop que observen una concentració de gent.

“L'independentisme va de baixa?”pregunta el periodista a Rufián. “Això em recorda el que va dir l'escriptor Mark Twain quan va llegir el seu nom en una esquela: «Els rumors sobre la meva mort han estat molt exagerats»”, respon el diputat. A la parada de l'ANC ja han arribat més fulls per signar i les cues reapareixen. Els adhesius i els punts de llibre de colors també són productes cobejats que els voluntaris ofereixen a canvi d'un donatiu. “I una valenciana que també hi pot signar?”, pregunta la veïna del sud. “Oh i tant, tothom hi és benvingut”, responen. També n'hi ha de contraris al referèndum. “Mira, aquesta és la parada de l'independència, jo com que no la vull...” I marxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia