Política

frança

eleccions presidencials

Els líders europeus feliciten Macron

Juncker desitja “bona sort” al candidat d'En Marxa i el portaveu de Merkel diu que és “bo” que el polític europeista “hagi tingut èxit”

Suport dels líders europeus al guanyador de la primera volta de les presidencials franceses, el líder d'En Marxa, Emmanuel Macron. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker l'ha felicitat per telèfon pels seus resultats i li ha desitjat “bona sort” a partir d'ara, segons ha informat el seu portaveu, Margaritis Schinas. En una línia similar, el portaveu de Merkel, Steffen Seibert, ha dit que “és bo” que Macron, “amb la seva opinió a favor d'una UE més forta i d'una economia social de mercat, hagi tingut èxit”. L'Alta Representant de la Diplomàcia Europea, Federica Mogherini, ha piulat que Macron representa “l'esperança i el futur”.

Tot i que Macron no representa cap dels grans partits europeus perquè la seva formació, En Marxa, té menys d'un any i es va crear d'una divisió del partit socialista de François Hollande, ja té el suport de la plana major de la Unió Europea. Tots el veuen com l'opció més sòlida per evitar que l'extrema dreta arribi a l'Elisi. Els sondejos, de fet, preveuen que s'imposi a Le Pen a la segona volta amb un suport majoritari.

El líder dels socialdemòcrates al Parlament Europeu, Gianni Pittella, ha assegurat en un comunicat que els francesos han expressat la seva “voluntat pel canvi” i ha demanat “unir totes les forces democràtiques” a la segona volta per “barrar el pas al Front Nacional”. Pittella ha admès la “decepció” pels resultats del seu candidat, Benoit Hamon, que només va assolir un 6% del sufragis, i ha instat el socialisme francès i l'esquerra a “reconstruir-se”.

El cap de files del partit popular europeu a l'Eurocambra, l'alemany Manfred Weber, que donava suport a la candidatura de François Fillon, ha instat els Republicans a “seguir units” i “lluitar junts” per esdevenir la força majoritària a les properes eleccions a l'Assemblea Nacional, previstes per abans de l'estiu. Weber ha dit que, de cara a la segona volta del 7 de maig, cal “escollir entre el futur i el passat, entre el ‘sí' a Europa o el ‘no' a Europa”. “Tots els demòcrates han d'unir files contra els radicals i els populistes”, ha defensat, donant suport, per tant, a la candidatura de Macron.

El líder dels liberals, Guy Verhofstadt, ha celebrat, també, la victòria de Macron i ha preuat En Marxa com una formació en defensa d'una França “tolerant, ambiciosa i europeista”. Els líders dels Verds, Ska Keller i Philippe Lamberts, han expressat, així mateix, el seu suport per Macron a la segona volta perquè “el futur de França està, clarament, dins de la UE”. Tot i que han lamentat les “debilitats” d'En Marxa en “temes socials i del medi ambient”, han remarcat que “és hora que tothom uneixi forces contra el nacionalisme de dretes i populista de Marine Le Pen”.

La candidata del Front Nacional només ha obtingut el suport del seu propi grup i dels euròfobs del UKIP. Nigel Farage, ex líder del partit britànic i eurodiputat, ha piulat que el fet que Macron fes el seu discurs davant d'una bandera europea “ho diu tot”. A més, segons el britànic, el candidat d'En Marxa té “un discurs buit” i “sense sentit”. “Més enllà de donar suport a l'status quo no diu res”, ha indicat Farage. L'ultra holandès Geert Wilders, que en les últimes eleccions als Països Baixos no va assolir el seu objectiu de convertir-se en primera força, també ha donat el seu suport a Le Pen, assenyalant que ahir va ser un “dia gloriós” pels “patriotes” de França.

Amb un escrutini del 97%, Emmanuel Macron va obtenir diumenge un 23,86% dels vots, mentre que Marine Le Pen va assolir un 21,43%. Superant els 7,6 milions de vots absoluts, Le Pen va registrar el millor resultat històric de l'extrema dreta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia