Política

Cas Pujol

El jutge envia a la presó sense fiança Jordi Pujol Ferrusola

El primogènit de l'expresident nega que intentés ocultar a l'estranger gairebé 30 milions des que el van començar a investigar

Argumenta que va invertir en negocis ruïnosos

El jutge de l'Audiencia Nacional José de la Mata va decretar ahir presó comunicada sense fiança per a Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit de l'expresident de la Generalitat, pel moviment de gairebé 30 milions d'euros des del 2012, quan va començar la investigació de l'Audiència contra la família per l'origen presumptament il·lícit del seu patrimoni.

El magistrat vol “conjurar el risc de reiteració delictiva” d'ençà que va declarar davant seu el febrer del 2016. Segons De la Mata, el fill gran de l'expresident continua mantenint estructures per ocultar i blanquejar diners fora de l'Estat, així com contactes amb familiars i amics per “armar coartades”.

Els fiscals anticorrupció Belén Suárez i Fernando Bermejo, l'advocat de l'Estat i l'acusació popular de Podem reclamaven presó incondicional per a l'empresari, per evitar que contactés amb testaferros a l'estranger, pogués continuar movent diners, pel risc de destrucció de proves i per reiteració delictiva. En la seva interlocutòria, el jutge esmenta falsedat documental, blanqueig de capitals, delicte contra la hisenda pública i organització criminal.

De la Mata addueix que la presó provisional “té com a primera finalitat evitar l'ocultació, alteració o destrucció de les fonts de proves”, i que “s'ha materialitzat el perill fundat i concret d'ocultació de fonts de prova” que ja va observar en l'última declaració de Pujol. “Resulta estrictament necessària”, defensa De la Mata.

La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia acusava Pujol d'haver intentat ocultar els 30 milions en una estratègia de “despatrimonialització intencionada” per desviar actius familiars i impedir que l'Audiència n'ordenés l'embargament en cas d'una condemna per aquest cas. Inicialment, la UDEF sostenia que eren 14 els milions que l'empresari havia mogut en plena investigació, però en un darrer informe de 93 pàgines va elevar aquesta quantitat fins als 29,9 milions, que hauria amagat mitjançant “negocis jurídics ficticis, inversions no repatriades o pèrdues internacionals fictícies”. En total, dinou operacions.

Pujol Ferrusola va al·legar que aquests milions els va invertir en negocis a l'estranger que van resultar ruïnosos, llevat d'un a Mèxic, relacionat amb eucaliptus. El primogènit de l'expresident va declarar durant quatre hores. Després, De la Mata el va deixar marxar fins que el va citar a les set de la tarda per comunicar-li la decisió; això sí, el va deixar sense mòbil i altres dispositius electrònics a petició dels fiscals, amb l'argument que calia evitar que mantingués contactes amb persones relacionades amb el seu patrimoni a l'estranger.

Tercera compareixença

Era la tercera vegada que Jordi Pujol fill declarava. En l'anterior, el 2016, va comparèixer a petició pròpia durant tres hores i mitja per parlar sobre els diners acumulats a Andorra, que la família atribueix a una deixa. L'herència de l'avi, Florenci Pujol, ascendia a 180 milions de pessetes i es va multiplicar gràcies a inversions financeres, segons Jordi Pujol Ferrusola. La UDEF assenyala el primogènit com la persona que gestionava els comptes bancaris dels germans a Andorra.

El jutge li va retirar aleshores el passaport, li va prohibir sortir de l'Estat i li va imposar compareixences setmanals. Des de llavors és investigat per blanqueig continuat de capitals, frau fiscal i falsedat documental.

El primer cop que va passar pel tribunal va ser un any i mig abans, el setembre del 2014, per explicar els 11 milions que hauria cobrat d'empresaris pels seus serveis d'intermediació en contractes amb la Generalitat.

La fiscalia ja va demanar presó per al seu germà petit, Oleguer, el gener passat, tot i que en aquella ocasió el jutge va decidir deixar-lo en llibertat, retirar-li el passaport i fer-lo comparèixer cada quinze dies al jutjat.

LA XIFRA

29,9
milions d'euros
hauria intentat ocultar Jordi Pujol Ferrusola des del 2012 a l'estranger, segons la UDEF.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia