Política

Hollande alerta contra un excés de confiança en la derrota de Le Pen al maig

Creu que no s'ha “pres consciència” del pas de la ultradreta a la segona volta

Macron i la seva rival, junts en l'homenatge al policia abatut per Estat Islàmic

François Hollande va advertir ahir que el candidat centrista Emmanuel Macron encara ha de derrotar la líder de l'extrema dreta, Marine Le Pen, que ha reprès activament la campanya després de passar, diumenge, a la segona volta. “Convé estar extremament mobilitzats, pensar que res no està fet encara perquè el vot s'ha de merèixer, s'ha de conquerir, s'ha de justificar”, va declarar Hollande, al marge d'un desplaçament a l'oest de França.

El president sortint, que hores abans havia convidat els dos candidats finalistes a un homenatge d'estat al policia assassinat en l'atemptat del 20 d'abril a París, va opinar també que el país no ha “pres consciència” de la situació política.

“No és poca cosa que l'extrema dreta estigui en la segona volta d'unes eleccions presidencials”, va advertir. Hollande va anunciar, la vigília, que votarà pel seu exministre d'Economia per contrarestar “el risc” que suposa Le Pen en termes de supressió de llocs de treball, de pèrdua de poder adquisitiu i de ruptura amb la Unió Europea.

Le Pen ha reprès la seva campanya pel territori i, ahir al vespre, va participar en una altra entrevista televisiva en horari de màxima audiència. Aquesta estratègia de forta presència sobre el terreny i en els mitjans de comunicació contrasta amb la improvisació de Macron, que ahir va anunciar a última hora una visita a un hospital. L'actitud del jove centrista, que ha consagrat aquest inici de setmana a consultes amb vista a una futura majoria, ha estat àmpliament criticada per comentaristes, que l'acusen de “passar per damunt” de la segona volta, com si donés per fet el seu triomf, el 7 de maig.

“Error colossal”

La celebració del seu triomf en la primera volta, diumenge en una brasserie parisenca freqüentada en el passat per artistes i intel·lectuals, ha fet córrer rius de tinta. “Ha comès un error colossal, no me'n sé avenir”, va declarar l'analista Dominique Reynie, professor de ciència política i director de la Fundació per a la Innovació Política, a París. El candidat liberal ha recollit suports de totes bandes per barrar el pas a l'extrema dreta. Només el líder de l'esquerra radical, Jean-Luc Mélenchon, ha evitat fins ara donar cap consigna de vot per a la segona volta. L'expresident conservador Sarkozy anunciarà d'aquí a alguns dies que votarà per Macron, segons fonts del seu partit.

Els dos finalistes en disputa per l'Elisi van coincidir ahir en l'homenatge d'estat a Xavier Jugelé, el policia mort en l'atemptat de fa sis dies als Camps Elisis, reivindicat per Estat Islàmic. Allà van sentir l'emotiu discurs del company de l'agent. Jugelé es va convertir la setmana passada en la víctima número 239 de l'onada d'atemptats perpetrats a França des del 2015.

Intents d'atacs informàtics al web de Macron

redacció

El moviment En Marxa!, del candidat presidencial francès Emmanuel Macron, va ser objecte al març de diversos intents d'atac informàtic, segons revela un informe de l'empresa japonesa de ciberseguretat Trend Micro. L'atac podria ser obra del mateix grup rus que va piratejar el servidor del Partit Demòcrata durant la darrera campanya presidencial als EUA. Se sospita que aquest grup de hackers té vincles amb els serveis secrets russos, senyal, segons els seus detractors, de la voluntat de Moscou d'influenciar en els comicis dels països occidentals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona
escòcia

John Swinney serà el nou primer ministre escocès

barcelona
política

Veray afirma que votar al PP serveix per dir “no al procés i no a Sánchez”

girona
OLOT

La CUP defensa una “reforma integral” del sector agroalimentari

OLOT
BESALÚ

Junts es compromet a posar al dia i climatitzar els centres educatius

BESALÚ
Política

Tortosa municipalitzarà el pàrquing de la plaça Alfons XII

Tortosa

La CUP defensa “lleis que treguin l’habitatge de les urpes dels fons voltor”

salt
unió europea

La CE aposta per tancar el procediment contra Polònia per l’estat de dret

barcelona