Política

L'oposició desafia Maduro amb una nova protesta tot i els 29 morts als carrers

Els manifestants es concentren al centre de Caracas en favor de les eleccions anticipades

Veneçuela abandonarà l'OEA si es reuneix sense el seu vistiplau

L'oposició va desafiar ahir una altra vegada el govern del president veneçolà, Nicolás Maduro, qui ha fet reprimir amb contundència les protestes dels antichavistes, que fa més de tres setmanes que s'allarguen al país sud-americà i que, segons dades oficials, ja han causat 29 morts al carrer.

Els opositors, que reclamen eleccions presidencials anticipades, es van proposar ahir concentrar-se al centre de Caracas, un dels feus del chavisme, per protestar davant l'oficina del Defensor del Poble, Tarek William Saab, encarregat de fer complir els drets humans, i a altres ciutats del país. Després de més de tres setmanes de protestes, totes les manifestacions han acabat amb robatoris, gasos lacrimògens i còctels Molotov entre els manifestants i les forces de l'ordre. A això cal afegir-hi la violència comesa pels colectivos, grups de civils armats pel govern, segons assegura l'oposició.

En resposta a la marxa antichavista d'ahir, el govern va programar una concentració al palau de Miraflores, la seu del govern, “per defensar la pau”, segons va dir un portaveu del Partit Socialista Unificat de Veneçuela (PSUV), del president Maduro, que ahir va reconèixer que els aldarulls han fet 29 morts i han causat vora 128 milions d'euros de pèrdues materials. “Des del 6 d'abril, quan va començar aquesta ofensiva per assaltar el poder convocada per la MUD [Taula de la Unitat Democràtica], hi ha hagut 29 compatriotes assassinats per culpa de la dreta”, va afirmar Maduro en un acte amb treballadors chavistes a Caracas. El president va indicar que “bona part d'aquests assassins estan presos” i que la policia busca la resta.

L'espurna que va encendre el rosari de manifestacions opositores a Veneçuela van ser dues sentències del Tribunal Suprem, que després van ser modificades parcialment, que treuen competències al Parlament, de majoria opositora, i que limiten la immunitat dels legisladors.

Els manifestants reclamen que es recuperi l'ordre constitucional, que es convoquin eleccions, que s'alliberin els presos polítics i que s'obri un corredor humanitari perquè a Veneçuela entri menjar i medicines. Tot i la crispació, el govern de Maduro va afluixar el to dilluns, assegurant que permetrà les eleccions a governadors, que s'haurien d'haver celebrat al desembre, i que espera que enguany se celebrin els comicis municipals, tal com està previst. Maduro també va instar l'oposició a asseure's en una taula de diàleg.

En un altre àmbit, dotze reclusos van morir en una baralla entre bandes a una presó de la ciutat de Barcelona, a 245 quilòmetres de Caracas. En l'esfera regional, Veneçuela deixarà l'Organització d'Estat Americans (OEA) si fa una reunió de caps d'Exteriors sense l'aval de Caracas.

LA XIFRA

128
milions d'euros és el balanç de pèrdues materials per les protestes opositores veneçolanes d'aquest mes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona