Política

Suport de CSQP a l'impost sobre actius no productius

Llum verd del Parlament al nou tribut, que s'aplicarà a partir del 30 de juny, amb l'únic rebuig de C's i el PP

Pensat més com a eina de lluita contra el frau, iguala finalment els tipus amb els de patrimoni

La Generalitat gravarà a partir del 30 de juny els actius no productius de les empreses, és a dir, el patrimoni a nom de persones jurídiques que és en realitat d'ús estrictament particular dels propietaris o socis. El Parlament va donar el llum verd definitiu ahir a la nova figura, que vol assemblar-se a l'impost a les grans fortunes que s'havia proposat inicialment en la negociació pel pressupost entre Junts pel Sí i la CUP, però que es va haver de descartar per problemes tècnics i d'aplicació pràctica. La llei s'ha aprovat també, tot i les crítiques que hi van llançar, amb el vot a favor de Catalunya Sí Que es Pot i l'abstenció del PSC. El PP i C's s'hi van oposar. La cambra va rebutjar les 22 esmenes de CSQP, el PSC i C's que havien arribat vives al ple.

L'impost té un objectiu més dissuasiu del frau i l'elusió fiscals que no pas recaptatori, fins al punt que ni tan sols s'han fet previsions del calaix que pot deixar, ja que depèn també d'entrada de la voluntat del declarant. “Es graven béns atribuïts a empreses que en realitat haurien d'estar a nom de persones físiques”, exposava Carmina Castellví, de JxSí, que destacava: “No es tracta tan sols de recaptar, es pretén solucionar el problema d'ocultació d'actius que no tributen a l'impost de patrimoni.” Per aquest motiu, precisament, en el tràmit parlamentari s'ha decidit igualar el tipus impositiu d'un i altre tribut, ja que inicialment els del nou estava previst que fossin inferiors i això hauria pogut causar l'efecte contrari, una deserció en massa des del primer. Els tipus, que són progressius, queden així fixats entre el 0,21 i el 2,75%. En els debats en comissió, a més, també s'han retirat els mínims exempts que s'havien fixat, de 500.000 euros en general i 100.000 si no hi havia cap immoble. Amb això, hauran de tributar tots els béns que ara estan a nom de societats i associacions: immobles, vehicles de més de 200 cavalls, aeronaus, vaixells –també s'ha retirat el mínim que requeria el text inicial de vuit metres d'eslora–, i, també com a novetat en comissió, antiguitats, obres d'art i joies. Un cop hagi entrat en vigor, el 30 de juny, l'impost es recaptarà anualment cada 1 de gener.

Impost “placebo”

Tots els grups, tret de JxSí i la CUP, van criticar la figura, que CSQP va qualificar “d'impost placebo” o de “consolació” perquè pretén fer veure que es fan coses quan en realitat es prova de “tapar” les deficiències de l'acord de pressupost, com la renúncia a afrontar una reforma fiscal ambiciosa. El PSC ho veia un “pedaç”, i lamentava que no se li hagi acceptat cap esmena, alhora que criticava que el procediment ha estat “matusser” i s'ha fet a “corre-cuita”. El PP i C's qüestionaven que el tribut pot caure en la doble imposició, perquè el seu objecte coincideix amb el de l'impost de patrimoni, i auguraven que la recaptació “tendirà a zero”, amb la qual cosa les despeses de gestió i inspecció poden ser fins i tot superiors. “No tenim millor exemple d'actiu improductiu que la mateixa llei”, resumia el popular Santi Rodríguez. En canvi, per a la CUP “és un impost valent, que vol ser un instrument en la lluita contra el frau”.

LA DATA

01.01
Cada 1 de gener
es meritarà l'impost, tot i que de manera extraordinària el primer cobrament serà el 30 de juny.

El tribut a les ensucrades, dilluns

El Parlament també va validar ahir, amb el vot de Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot, el decret llei del govern del 4 d'abril, pel qual es modifica l'entrada en vigor de l'impost sobre begudes ensucrades envasades. En concret, se n'ajorna l'entrada en aplicació des de l'1 d'abril, com preveia la llei de mesures del pressupost en què s'incloïa, fins a l'1 de maig, dilluns vinent, per donar temps a les empreses afectades a adaptar els seus programes informàtics. De tota manera, les liquidacions a la hisenda catalana es faran cada tres mesos, a partir de l'1 de juliol. El mateix decret validat ahir exclou de la nova tarifa aplicable de l'impost sobre les estades en establiments turístics totes les reserves realitzades abans de l'1 d'abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona