Política

Procés sobiranista

CSQP condiciona l'aval al referèndum unilateral al reconeixement previ de la Comissió de Venècia

Coscubiela reclama al Govern cercar aquest suport previ i Junqueras replica que l'exigència ha de ser també per al govern espanyol

El portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, ha posat sobre la taula les seves condicions per seguir apostant per la celebració del referèndum “sigui quina sigui la seva modalitat”, fins i tot en el cas que no compti amb el pacte i el vistiplau de l'Estat espanyol. En una interpel·lació al vicepresident, Oriol Junqueras, el portaveu de la coalició d'esquerres ha exigit que la Comissió de Venècia –òrgan del Consell d'Europa que és una autoritat en aquest tipus de processos- avali la convocatòria del referèndum prèvia a la seva celebració. Si la Comissió de Venècia valida les condicions que el Govern posi sobre la taula per posar les urnes, l'espai polític de CSQP s'hi sumarà sense pretextos, tal i com ha explicat Coscubiela i ha refermat després en conversa informal amb la premsa. Junqueras, per la seva part, no s'ha compromès a acudir a la Comissió de Venècia per sol·licitar el seu aval o assessorament, però tampoc ha rebutjat la idea. El vicepresident s'ha limitat a replicar que aquesta condició hauria d'estar “exigida amb la mateixa intensitat al govern espanyol”.

La data límit per celebrar el referèndum es va apropant i l'oposició del govern espanyol a pactar-lo es manté ferma, bloquejant així la possibilitat d'una negociació. Això havia posat el focus polític sobre CSQP i l'espai dels comuns, partidaris de la convocatòria acordada i crítics amb la via unilateral. Però donat l'escenari a l'Estat, aquest dijous Coscubiela ha posat les condicions amb les què CSQP es podria sumar al suport al referèndum sense el suport del govern espanyol.

“Emplacem al Govern a acudir ja a la Comissió de Venècia per aconseguir el seu aval –previ- a la convocatòria del referèndum, sigui quina sigui la modalitat”, ha dit Coscubiela, afegint que aquesta condició està al marge de si el referèndum és “pactat o no pactat”. D'aquesta manera, CSQP creu que es garantiria que la cita tingués “un mínim aval” internacional que permetria la convocatòria fins i tot amb l'oposició de l'Estat espanyol.

Coscubiela assumeix que “no es pot demanar el reconeixement previ dels estats”, però sí es pot reclamar “que es vagi a buscar l'aval a la Comissió de Venècia”. Segons CSQP, el Codi de Bones Pràctiques en els referèndums que té la comissió i que va subscriure l'Estat espanyol, “l'amplia experiència en assessorar i fer dictàmens” sobre consultes d'aquest tipus que té l'organisme, i la seva “autoritat internacional”, fan que si s'obté el seu aval, el referèndum pugui tenir pes suficient per ser reconegut internacionalment.

“El bloqueig de l'Estat no es pot superar amb na altra fuga endavant, i vostès no es pot fer un referèndum efectiu amb l'oposició del govern d'Espanya i sense el reconeixement internacional. No seria un referèndum, seria una altra cosa”, ha afegit Coscubiela.

La resposta del vicepresident ha estat ambigua. Junqueras ha preferit no contestar si està disposat o no el Govern a buscar aquest aval i s'ha limitat a clamar pel “consens” en les propostes, i a reclamar-li a Coscubiela que “exigeixi al govern espanyol el mateix amb la mateixa força”. “Si no es fa així, ens exigeix a nosaltres el que el govern espanyol sap que mai complirà, i ens està demanant coses impossibles de complir. Si ho fa des de la bona fe i si les condicions són iguals per a tothom, segur que ens hi trobarem”, ha dit Junqueras, comprometent-se a “analitzar” la proposta com assegura que fa “amb totes les aportacions que arriben”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“No som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS