Política

andorra

cas pujol

L'Estat andorrà diu que només informarà sobre Pujol si els diners són il·legals

El jutge investiga Ferrusola i Pujol per dos manuscrits. El magistrat indaga els indicis que assenyalen que la dona de l'expresident de la Generalitat gestionava els comptes de la família

De la Mata es refereix a Pujol com el “factor comú”

El ministre de Finances andorrà, Jordi Cinca, ha afirmat que el Principat només col·laborarà amb la justícia espanyola si hi ha un origen il·legal en els diners que va dipositar la família de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, però no si es tracta d'un delicte fiscal, ja que encara no està tipificat com a delicte a Andorra. En una entrevista a TV3,  Cinca ha recordat aquest divendres que "les lleis no poden ser retroactives", per la qual cosa el delicte fiscal estarà tipificat com a delicte a Andorra una vegada ho aprovi el Parlament, possiblement en les pròximes setmanes. Ha subratllat que si l'origen dels diners que tenia la família Pujol a Andorra és lícit, és un delicte que ha de perseguir Espanya com a país de residència dels titulars, però Andorra no té l'obligació de col·laborar aportant informació, ja que no tenia reconegut aquest delicte. 

Cal recordar que dos documents manuscrits, un atribuït a Marta Ferrusola i l'altre a Jordi Pujol i Soley, són el fonament probatori que ha portat el jutge instructor de l'Audiencia Nacional José de la Mata a obrir el focus sobre la investigació de l'origen de la fortuna de la família Pujol Ferrusola més enllà del fill gran. El resultat més evident d'aquest canvi d'estratègia es va viure dimecres a Barcelona i Queralbs amb els escorcolls a fons de diverses propietats del matrimoni Pujol Ferrusola, a banda dels escorcolls al despatx i el domicili del fill gran.

L'afany indagatori del magistrat De la Mata arriba fins al punt que va ordenar que l'escorcoll a casa dels Pujol es fes també en trasters, garatges, golfes i vehicles. Aquesta actitud contrasta amb la del primer escorcoll que es va fer a l'habitatge principal dels Pujol, el 2015, quan es va limitar a una habitació que aleshores ocupava el fill gran.

La prova que apuntaria a Marta Ferrusola, aportada per la fiscalia al jutge, és una “menció manuscrita” d'un full de sol·licitud d'operacions bancàries, circumstància que permetria atribuir a la mare dels germans Pujol la capacitat de gestionar i disposar dels fons que la família tenia dipositats a Andorra, fins que cada un dels fills va obrir-hi un compte.

No és aquest l'únic element de sospita del jutge, ja que també investiga la relació de Marta Ferrusola amb la instrumental Koplenad Fundation, que va crear el seu fill a Panamà amb el propòsit, suposadament, de desviar-hi diners. Segons el jutge, Marta Ferrusola “va assolir un nivell més d'opacitat” en vincular-se a aquesta societat. La relació amb la societat panamenya s'hauria produït a partir del 2014, quan alguns membres de la família van decidir regularitzar la seva situació amb hisenda.

De l'estudi de la diversa documentació ja en possessió del jutge, De la Mata arriba a la conclusió que “hi ha determinats elements bàsics que permeten deduir l'existència de patrons de comportament, pautes d'actuació i instruments utilitzats [per la família Pujol Ferrusola] per generar, amagar i blanquejar actius”. En tot aquest entramat, el jutge es refereix a l'expresident com el “factor comú”.

Pel que fa a la investigació sobre Jordi Pujol i Soley, gira a l'entorn d'un document del 2001 en què l'expresident reconeixia de pròpia mà la titularitat d'un compte atribuït al seu fill gran. Pujol hauria signat aquest document per facilitar una coartada al primogènit en el seu procés de separació de la seva dona, Mercè Gironès. A més, quan Jordi Pujol Ferrusola va obrir el 2001 un compte a la Banca Reig amb 1,8 milions d'euros, va fer constar que la titularitat real corresponia al seu pare.

“Un mer relat”

Davant aquest panorama, el jutge deixa clar que no es creu la versió donada per Pujol en el sentit que l'origen dels diners que la família tenia a Andorra és una “deixa” del seu pare, Florenci Pujol. El magistrat assegura que aquesta explicació és “un mer relat” que no s'ha acreditat documentalment.

Tot i les evidències que la investigació s'ha ampliat de manera clara sobre el matrimoni, el jutge no deixa de banda el fill gran de la parella, en presó des de dimarts. En aquest sentit, el magistrat ha ordenat a la policia un examen a fons del telèfon mòbil de Jordi Pujol Ferrusola a la recerca de proves sobre presumpte blanqueig de diners.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona