Política

Procés sobiranista

La Comissió de Venècia diu que els referèndums s'han de celebrar d'acord amb la constitució

El codi de bones pràctiques aprovat pel Consell d'Europa el 2007 no estableix cap percentatge mínim de participació

El codi de bones pràctiques sobre referèndums elaborat l'any 2007 per la Comissió de Venècia estableix que aquests processos “han de complir la legalitat conjunta” del país i afegeix que “no es poden dur a terme si la constitució o l'estatut corresponent no ho preveuen”. El document aprovat pel Consell d'Europa també alerta que el referèndum l'ha d'organitzar “un òrgan imparcial” i que “les autoritats públiques de caràcter nacional, regional o local, no han d'influir en el resultat a través d'una campanya excessiva i en una sola direcció”. Pel que fa a la participació, la Comissió no parla de cap percentatge mínim ja que això “podria equiparar els que s'abstinguessin amb els que votessin ‘no'”.

Aquest dijous, ‘Catalunya Sí que es Pot' ha apel·lat als estàndards per validar els referèndums que estableix la Comissió de Venècia per donar suport al referèndum. El portaveu del grup, Joan Coscubiela, ha dit que si les condiciones del referèndum casen amb les previstes pel codi de bones pràctiques aprovat pel Consell d'Europa, ‘CSQP' recolzarà la convocatòria “sigui quina sigui la seva modalitat”, fins i tot en el cas que no compti amb el pacte i el vistiplau de l'Estat espanyol.

La Comissió de Venècia recorda que els referèndums “han de complir la legalitat conjunta” i que “no es poden celebrar si la constitució o l'estatut corresponent no ho contemplen” i cita com a exemple referèndums sobre aspectes “que són competència exclusiva del Parlament”.

El codi de bones pràctiques també diu que cal una llei que reculli “els aspectes fonamentals del referèndum” com a mínim “un any abans” que se celebri la consulta o bé que aquestes condicions constin “a la constitució o alguna altre llei superior a la ordinària”.

Les recomanacions també estableixen que, a diferència del que passa amb les eleccions, “no és necessari prohibir completament la intervenció de les autoritats a favor o en contra de la qüestió sotmesa a referèndum” però alerta que les autoritats “no han d'influir en el resultat” i que en cap cas s'han d'utilitzar “fons públics per dur a terme campanyes en una direcció o l'altra”.

Les autoritats “han de proporcionar informació objectiva” sobre la qüestió que se sotmeti a referèndum, explica el document, “incloent-hi informes i material de campanya equilibrat que haurà d'arribar a l'electorat amb suficient antelació”.

Pel que fa a la pregunta, el document aprovat l'any 2007 pel Consell d'Europa estableix que “la pregunta sotmesa a votació ha de ser clara” que es pugui respondre “només amb un 'sí' un 'no' o bé votant en blanc”. Així mateix, subratlla que l'electorat “ha d'estar informat sobre els efectes del referèndum”.

El document destaca que “tothom que tingui drets polítics pot signar una iniciativa legislativa popular o sol·licitar un referèndum” tot i que l'autorització per recollir signatures amb aquesta finalitat “pot ser denegada per llei” si va contra “l'interès majoritari i el principi d'igualtat”.

Pel que fa a la participació, la Comissió de Venècia diu que és “aconsellable” no establir cap percentatge mínim de participació, ja que fer-ho “podria equiparar els que s'abstindrien amb els que votarien 'no'”. A més, també alerta que fer-ho podria derivar en una “situació política complicada” si el referèndum s'aprova per una majoria simple “inferior al percentatge de participació requerit”.

La Comissió de Venècia

La Comissió de Venècia és l'òrgan consultiu del Consell d'Europa que s'encarrega de les qüestions constitucionals. La seva funció és proporcionar assistència legal als estats membre i garantir que les seves estructures legals i institucionals estan en línia amb els estàndards de la UE. Per això, elabora informes a petició dels estats membre, el Consell d'Europa i organismes internacionals.

Està formada pels 47 estats membres que constitueixen el Consell d'Europa i 14 països més; els Estats Units, Israel, Mèxic, Perú, Xile, Brasil, Costa Rica, Algèria, Marroc, Tunísia, Kazakhstan, Kirguizistan, Corea i Kosovo.

El codi de bones pràctiques elaborat per la Comissió de Venècia es va elaborar el desembre del 2006 durant la 19a reunió del Consell d'Europea per a les Eleccions Democràtiques i es va aprovar el març del 2007 a la 70a sessió plenària de la Comissió de Venècia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona