Política

Tribunals

Presó per a cinc dels detinguts en l'operació Apolo contra el gihadisme

Els jutge Velasco decreta presó incondicional per pertinença a organització terrorista per als dos homes que eren a l'aeroport de Brussel·les el dia dels atemptats de març de 2016

També es vincula aquest dos sospitosos amb els atacs a al Sala Bataclan de París el 2015

El jutge de l'Audiència Nacional espanyola Eloy Velasco ha dictat l'ingrés a presó cinc dels nou detinguts en l'operació Apolo dels Mossos d'Esquadra contra el terrorisme d'arrel gihadista. A dos dels detinguts, Mohamed Lamsalak i Youssef Ben Hammou, els atribueix delictes de pertinença a organització terrorista, i afegeix per al primer un delicte de tràfic de drogues.

Lamsalak i Ben Hammou estarien vinculats a persones relacionades amb els atemptats del metro i l'aeroport de Brussel·les, el 22 de març del 2016. Tots dos van arribar a la capital belga el 16 de març i se'n van anar el 23, un dia després dels atacs que van deixar 32 morts. De fet, han reconegut que es trobaven a l'aeroport el dia dels atemptats, però han justificat que van viatjar a Bèlgica per comprar un cotxe. També han admès que van estar cinc dels dies de la seva estada a Brussel·les amb un cosí dels germans que es van immolar a l'aeroport, però han assegurat que no els coneixien.

Segons fonts de l'Audiència citades per EFE, els investigadors intenten dilucidar si es van traslladar a la capital belga per finançar l'atemptat o facilitar la logística posterior.

El cosí dels dos terroristes immolats que els arrestats van anar a visitar tenia al seu domicili les claus d'un pis de París que havia estat utilitzat pels atacants de la Bataclan.

També es vincula els dos sospitosos amb l'atac a la sala Bataclan de París el 13 de novembre del 2015. A un d'ells, a Hammou, els Mossos li van trobar una fotocòpia d'un full de Google Maps on estava marcat el recorregut que va fer un dels autors de la Sala Bataclan des d'Alemanya fins a Brussel·les, on va ser detingut el 18 de març de 2016. El seu arrest es va produir quatre dies abans dels atemptats de Brussel·les i es creu que va ser precisament aquesta detenció la que va precipitar els atacs.

El jutge els ha enviat tots dos a la presó incondicional per un delicte de pertinença a organització terrorista. A Lamsalak a més li imputa tràfic de drogues.

Velasco també ha dictat presó per a Ahmed Aafoualah Beliuafz, a qui acusa de tinença d'armes i delicte contra la salut pública, així com dos detinguts més en l'operació que estaven reclamats per altres causes dels jutjats de Catalunya.

Els altres quatre detinguts han estat deixats en llibertat amb l'obligació de comparèixer cada mes al jutjat.

Col·laboració amb Bèlgica

En els interrogatoris ha estat present la jutge belga que investiga els atemptats de Brussel·les i ha pogut traslladar les seves preguntes als dos detinguts. Va ser aquesta magistrada qui va demanar a Velasco obrir diligències després que trobés vincles entre els presumptes responsables d'aquell atac i alguns dels arrestats a Barcelona.

Un dels detinguts va ser identificat al setembre de l'any passat a la sala Apolo de Barcelona en un concert d'Eagles of Death Metal, la banda que va actuar a la sala Bataclan durant els atemptats del 2015.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys vint morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona