Política

tribunals

sentència absolutòria

La causa contra cinc independentistes per cremar fotos del rei, arxivada

L'Audiència Nacional ha dictat l'arxivament provisional de la causa per un delicte d'injúries a la Corona contra els cinc independentistes detinguts per cremar fotos del rei Felip VI durant la Diada de l'any passat. El tribunal ha considerat que Jordi Almiñana, Nora Miralles, Ivan Altimira, Roger Santacana i Aitor Blanc van voler “expressar un ideari polític diferent” i ha valorat que durant aquestes reivindicacions no es van produir “alteracions de l'ordre públic de ningun tipus”. També assenyala que van cremar fotografies petites i que els autors van dur a terme aquesta acció de “manera individual, desorganitzada i, per tant, sense cap premeditació”. D'altra banda, creu que els cinc detinguts no van voler “menystenir” la persona de Felip VI i apunta a la “llibertat ideològica” dels manifestants.

A més, el jutge recorda en la seva interlocutòria que a diferència d'altres casos anteriors, les accions de protesta “no tenien a veure amb una visita del monarca”. La resolució, però, no és ferma.

Segons l'advocat de la defensa, Eduardo Cáliz, “s'ha demostrat que la Fiscalia ha actuat amb interessos purament polítics, que l'han dut, un cop constatada la fermesa desobedient i la mobilització popular, a tirar enrere”. Cáliz també ha lamentat que el procediment hagi estat “un atac a la llibertat d'expressió i a l'esquerra independentista” i que cinc militants haguessin estat traslladats a declarar a Madrid en un “clar intent criminalitzador”. “Ja sabem que l'Estat Espanyol, en general, i l'Audiència Nacional, en particular, no funcionen sota criteris jurídics sinó polítics, especialment quan parlem de llibertat d'expressió”, ha finalitzat Cáliz.

Els detinguts van ser el regidor de SOM Gramenet Aitor Blanc, el membre de l'esquerra independentista de Navàs Jordi Almiñana i el conseller de districte a Sant Andreu Ivan Altamira. A continuació, es van arrestar la membre de la CUP i candidata a les municipals de Barcelona Nora Miralles i Roger Santacana, que havia format part de les llistes a Manresa. El jutge investigava si havien comès un suposat delicte d'injúries a la Corona, penat amb un mínim de quatre mesos de multa i com a màxim condemnes de sis mesos a dos anys de presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia