Política

Procés sobiranista

CSQP defensa la viabilitat d'acudir al Consell d'Europa

Pascal, Xuclà, Parlon i Albiol són els catalans que formen part dels dos òrgans a què apel·la Coscubiela per demanar l'aval de la Comissió de Venèciaal referèndum

Podem no es tanca a vehicular la petició

Joan Coscubiela va defensar ahir la viabilitat que la Generalitat demani a la Comissió de Venècia el vistiplau al referèndum, tal com recull una moció parlamentària que Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) va registrar ahir. Coscubiela va apel·lar a l'Assemblea de Parlamentaris i al Congrés d'Autoritats Locals i Regionals, tots dos òrgans del Consell d'Europa, perquè siguin ells qui formalitzin la sol·licitud d'un informe sobre el plebiscit.

“Tenim persones dins aquests òrgans que s'han manifestat clarament a favor de la celebració del referèndum i podrien canalitzar la petició”, va assegurar el diputat ecosocialista. Coscubiela no va concretar a quines persones es referia. En qualsevol cas, Podem, que forma part de la confluència de CSQP, hi té un representant titular: la diputada valenciana al Congrés Àngels Ballester, que no va tancar la porta, en declaracions a El Punt Avui, a vehicular la petició en el marc de l'Assemblea de Parlamentaris, tot i remarcar que es tracta d'una iniciativa que el partit no ha debatut. “Si hi hagués un mecanisme que permetés la petició per part d'una persona a l'assemblea, no tindríem cap problema, perquè estem defensant el referèndum i que tingui avals democràtics. Si pogués fer jo la petició, no hi hauria cap problema, però ho hauríem de parlar abans al grup parlamentari i a Podem”, va advertir la diputada morada.

La coordinadora general del Partit Demòcrata i diputada al Parlament Marta Pascal forma part de la Cambra de les Regions del Congrés d'Autoritats Locals i Regionals, juntament amb l'alcaldessa de Santa Coloma, la socialista Núria Parlon, contrària a la consulta.

D'altra banda, dos catalans formen part de l'assemblea legislativa: el líder del PP, Xavier García Albiol –que és poc probable que es mogui pel referèndum si no és per posar-hi impediments–, i el diputat del Partit Demòcrata a Madrid Jordi Xuclà, que és suplent (envoltat ahir per una polèmica per una visita al dictador sirià, Baixar al-Assad, acompanyant el president de l'organisme, el popular valencià Pedro Agramunt, sense coneixement de l'assemblea, fet que ha generat la reprovació de l'ens a Agramunt).

Coscubiela va insistir que l'assemblea no pren decisions per majories polítiques i que la Generalitat podria formular la petició en un comitè de monitoratge d'aquests òrgans. Ballester, però manté que l'assemblea no només la presideix el PP, sinó que també la controla. En tot cas, el debat sobre la viabilitat de la proposta de CSQP pot resultar infructuós. En primer lloc, perquè la Comissió de Venècia s'hauria de pronunciar sobre una llei que empari el referèndum, però la de transitorietat no ha ni vist la llum pública. I en segon lloc, perquè en el moment que ho faci serà impugnada ipso facto pel Tribunal Constitucional.

La petició de Coscubiela tampoc no encaixa amb el calendari del bloc independentista, que vol celebrar la consulta d'aquí a quatre mesos. Un dels requisits del codi de bones pràctiques sobre referèndums de la Comissió de Venècia preveu que la llei que reguli la consulta no es modifiqui durant l'any anterior a la votació. A més, Ballester dubta que el procediment de l'assemblea es pugui resoldre amb la celeritat que requereix el calendari de Junts pel Sí i la CUP.

D'altra banda, el síndic de greuges, Rafael Ribó, un interlocutor directe de la Comissió de Venècia, va evitar ahir pronunciar-se si estaria disposat a fer de nexe.

Congelar el Consell de Garanties

La CUP ha presentat una esmena a la totalitat a la proposició de llei de reforma del Consell de Garanties Estatutàries presentada per Catalunya Sí Que es Pot, amb l'objectiu de congelar aquest organisme consultiu fins a la nova legalitat. “Mentre la ciutadania de Catalunya no hagi aprovat en referèndum un nou estatus polític per a Catalunya, el Consell de Garanties Estatutàries no emetrà dictàmens atès que no disposa de norma legitimada popularment en relació amb la qual desenvolupar tasques de control”, diu l'esmena.

Els cupaires alerten que tant el Consell de Garanties com el Tribunal Constitucional “han anat reproduint una visió tancada i restrictiva del bloc de constitucionalitat reconvertint les normes fonamentals en autèntics taps a la sobirania popular”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona