Política

Pyongyang no afluixa i llança un altre míssil

L'assaig balístic fracassa, però Corea del Nord torna a reptar els EUA

Trump colla la Xina perquè s'hi posi

Per segona vegada en les dues últimes setmanes, Corea del Nord va fer ahir un nou assaig amb un míssil balístic en el que suposa un nou desafiament de Pyongyang als Estats Units, en un escenari de tensió creixent entre els dos països.

L'agència de notícies sud-coreana Yonhap va informar ahir que l'assaig va fracassar perquè el projectil va esclatar poc després d'enlairar-se. “Corea del Nord ha disparat un míssil desconegut des d'una instal·lació pròxima a Pukchang, a la província de Sud Pyeongan, a primera hora del matí”, va explicar ahir la junta de caps de l'Estat Major sud-coreà en un comunicat. S'especula que el projectil només es va enlairar 70 km abans d'esclatar. Amb la prova d'ahir, el règim de Kim Jong-un ja ha fet 75 proves balístiques des que va arribar al poder, el 2012.

Fonts militars nord-americanes van assegurar que pot tractar-se d'un míssil de mitjà abast llançat cap al mar del Japó però que no va arribar a sortir del territori nord-coreà. Tot i que el llançament no fos bo, el que deixa clar és que Pyongyang no s'arronsa i està decidida a avançar en el programa d'armament mentre Washington augmenta la pressió diplomàtica i militar contra el règim de Kim.

Reacció de Washington

El president dels EUA, Donald Trump, que va ser informat immediatament sobre el llançament, va utilitzar el seu compte de Twitter per criticar la nova provocació de Corea del Nord i va tornar a involucrar la Xina en un conflicte que sembla enquistar-se cada vegada més. “Corea del Nord no va respectar els desitjos de la Xina ni del seu respectat president (Xi Jinping) llançant un míssil, tot i que sense èxit. Un míssil. Malament!”, va piular Trump. Des que va arribar a la Casa Blanca, al gener, el mandatari nord-americà ha pressionat Pequín, un aliat històric del règim nord-coreà, perquè s'impliqui i utilitzi la seva influència perquè Corea del Nord abandoni el seu programa nuclear i de míssils.

El primer ministre japonès, Shinzo Abe, va reaccionar des de Londres al nou desafiament de Pyongyang i va alertar que “l'ordre internacional està en risc”, ja que Corea del Nord ha fet l'assaig balístic “tot i els severs advertiments” que ha rebut aquests dies. A més, Abe ha valorat que la prova “és una violació flagrant de les decisions de l'ONU”. Abe va alertar ahir que les provocacions nord-coreanes no quedaran aquí.

L'assaig d'ahir va tenir lloc poques hores després que el Consell de Seguretat de l'ONU celebrés una sessió especial per analitzar les amenaces que suposa l'actuació del règim comunista. A la reunió, el secretari d'Estat nord-americà, Rex Tillerson, va expressar que Corea del Nord representa “el principal problema de seguretat mundial” i va defensar que la comunitat internacional necessita actuar de manera urgent i contundent. De tota manera, les pressions amb sancions i avisos de l'exterior no semblen afectar el règim de Kim Jong-un.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona