Garzón deixa en llibertat Alavedra i Prenafeta sota fiança d'1 milió d'euros

Quaranta dies després d'haver-los empresonat, ha considerat que ara ja no hi ha el mateix risc de destrucció de proves

Els accessos de la presó de Brians 2 eren anit un anar i venir de familiars i advocats de Macià Alavedra i Lluís Prenafeta. Des que al matí Garzón va decretar la seva llibertat sota fiança d'1 milió d'euros, les famílies es van començar a moure per reunir aquesta suma de diners, que havien de dipositar en un banc a primera hora de la tarda. Un cop certificada la imposició de la fiança per Alavedra, Garzón en va decretar la llibertat formalment i va trametre l'ordre al jutjat de guàrdia de Martorell perquè la fes arribar als responsables del centre penitenciari.

No és casual que Garzón prengués aquesta decisió ahir, ja que dimecres la sala penal de l'Audiencia Nacional havia de revisar el recurs contra la mesura de presó presentat per l'advocat d'Alavedra i Prenafeta i que va ser en primera instància denegat per Garzón mateix. El magistrat ha preferit curar-se en salut i ha volgut prendre ell la iniciativa abans que haver-ho de fer per indicació d'una instància superior. De fet, amb la decisió d'ahir, Garzón admet els arguments presentats per la defensa dels dos acusats: el risc de destrucció de proves ha quedat neutralitzat. Una consideració que el magistrat fins ahir rebutjava i que ahir es va veure obligat a prendre per no veure's possiblement desautoritzat per la sala penal de l'Audiència. En la interlocutòria signada ahir, el magistrat admet que la mesura de la presó ja no té sentit, perquè «s'han assegurat els elements inculpatoris mitjançant l'anàlisi de la documentació intervinguda per la Guàrdia Civil».

No obstant, però, admet que hi ha un risc de destrucció de proves en relació amb els comptes que els acusats puguin tenir a l'estranger, ja que estan fora de la jurisdicció espanyola, però Garzón assumeix aquest risc advertint que si cal ja prendrà mesures a part. Tant Macià Alavedra com Lluís Prenafeta continuen imputats en la causa de l'anomenat cas Pretòria i estan acusats dels delictes d'associació il·lícita per delinquir, blanqueig de capitals i tràfic d'influències; uns càrrecs que el seu advocat, Joan Córdoba, sempre ha negat al·legant que els seus clients efectivament cobraven comissions per la seva intervenció en operacions urbanístiques perquè la seva feina era precisament fer d'intermediaris. Garzón els acusa d'haver cobrat sucoses comissions en operacions urbanístiques públiques i privades a Santa Coloma de Gramenet i Sant Andreu de Llavaneres. Operacions que el jutge del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audencia Nacional investiga i que són, ara per ara, el pal de paller de la suposada trama de corrupció urbanística. A més del milió d'euros de fiança, Garzón ha imposat també a Alavedra i Prenafeta l'obligació de presentar-se al jutjat cada quinze dies i la prohibició de sortir de l'Estat espanyol sense la prèvia autorització judicial. Curiosament en la resolució d'ahir el jutge no aprecia cap dels arguments de salut exposats per la defensa dels dos acusats, tot i que dijous el mateix Garzón va ordenar que un metge de la presó de Brians els fes una revisió per conèixer de primera mà el seu estat.

Dos encara a la presó

La mateixa sala de l'Audiencia Nacional que dimecres havia de revisar l'ordre de presó contra Alavedra i Prenafeta també revisarà demà passat el recurs que va presentar l'advocat de l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz, en què demana la seva posada en llibertat. Garzón fins ara s'hi ha oposat, però algunes fonts judicials apuntaven ahir que, de la mateixa manera com ha fet en el cas d'Alavedra i Prenafeta, hi ha la possibilitat que abans de dimecres també decreti la llibertat de Muñoz sota fiança. Si fos així, l'únic que quedaria entre reixes és el suposat cap de la trama, l'exdiputat socialista Lluís García Sáez, Luigi, a qui Garzón sembla que no té la intencions d'alliberar. La setmana passada, Garzón va prendre declaració a nou imputats més en la causa, als quals va obligar a anar a Madrid per contestar a preguntes de tràmit. Entre els imputats hi ha les esposes de Macià Alavedra, Doris Malfeito, i la de Lluís Prenafeta, Maria Lluïsa Mas. També hi figuren l'exgerent de l'Incasòl Emili Mas, l'exalcalde de Llavaneres Víctor Ros (PP) i l'exregidor d'Urbanisme d'aquest municipi Antoni Jiménez (PSC).

Alavedra paga i surt i Prenafeta haurà de tenir més paciència

Macià Alavedra va sortir cap a dos quarts de deu de la nit de la presó de Brians, després que la seva família reunís el milió d'euros de fiança i els consignés al jutjat que dirigeix Garzón. Prenafeta haurà d'esperar almenys fins demà dimecres perquè la seva família anit no havia aconseguit reunir tants diners, tot i que confia fer-ho en qüestió d'hores. Alavedra va sortir en llibertat en companyia de la seva dona, Doris Malfeito, també imputada en la trama, que va arribar a la presó poc després de les vuit del vespre, quan el seu advocat li va confirmar que la tramitació de la fiança s'havia fet amb èxit. Aquest tràmit consisteix a ingressar els diners fixats pel jutge en un determinat compte d'una entitat bancària designada pel jutjat. Un cop el jutge rep la confirmació de l'ingrés, decreta la llibertat de l'acusat i ho comunica al jutjat de guàrdia que té jurisdicció sobre la presó, en aquest cas el de Martorell. Una funcionària del jutjat de Martorell es va desplaçar ahir a la presó de Brians, situada al terme municipal de Sant Esteve Sesrovires, per completar la tramitació de la llibertat. Només de sortir del centre penitenciari, Alavedra es va abraçar plorant a la seva dona i va evitar fer declaracions. Lluís Prenafeta sortirà en les pròximes hores, un cop la seva defensa dipositi el milió d'euros de fiança que la seva família anit encara no havia pogut reunir. El fill de Prenafeta, Marc, va anar a visitar-lo ahir al vespre per explicar-li la situació i a la sortida va declarar als periodistes que el seu pare està «content» de poder recuperar la llibertat, fet que espera que sigui entre avui i demà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La CUP clourà el debat intern amb una assemblea nacional al setembre

barcelona
Política

ERC denuncia un ciberatac que ha afectat dades personals

barcelona
unió europea

Arrenca la cimera informal de la UE per elegir els alts càrrecs

barcelona
japó

Una porta controla l’accés al mont Fuji per limitar-ne la massificació

barcelona
estat espanyol

El jutge estreny el setge contra Begoña Gómez

barcelona
cuba

La flotilla de l’Armada Russa abandona el port de l’Havana

barcelona
rússia

Putin destitueix quatre viceministres de Defensa i nomena una familiar per ocupar un dels llocs

barcelona
política

Nou eslògan de l’ANC: “L’independentisme en acció”

barcelona
guerra a gaza

Mor un membre de Hezbol·là en un atac selectiu israelià contra un vehicle al Líban

barcelona