Política

Macron tem un ‘Frexit' si no es reforma la UE

Le Pen presenta el seu adversari com a representant del diner, antic banquer de negocis i ministre d'Hollande

El candidat centrista a les eleccions presidencials franceses, Emmanuel Macron, ha advertit que si la Unió Europea (UE) no es reforma, existeix el perill que hagi d'abordar la sortida de França del bloc, en el ja s'anomena Frexit, en imitació del terme britànic, segons unes declaracions difoses ahir per la BBC. Macron, que ara per ara és el favorit de les enquestes contra la seva rival Marine Le Pen per imposar-se en la segona volta, ha assegurat que si surt elegit prioritzarà una “reforma profunda de la UE i del projecte europeu”. Deixar que la UE continuï com fins ara seria “una traïció” als ciutadans. “I no vull fer això, perquè l'endemà tindrem Frexit o tindrem el Front National [de Le Pen] un altre cop”, hi va afegir. Macron va advocar per “escoltar la gent, saber que ara estan molt enfadats, impacients, i la disfunció de la UE ja no és sostenible”.

Ministre d'Hollande

Una seixantena d'organitzacions han convocat una trobada per avui a París contra l'extrema dreta per exhortar els artistes a col·laborar a barrar el pas a Marine Le Pen en la segona volta, el 7 de maig. De manera inusual, el més internacional dels cineastes francesos, Luc Besson, ha pres la iniciativa i ha fet una crida a la votació sense anomenar Macron: “Mostrem a la resta del món què vol dir veritablement ser francès, un poble obert, coratjós i fraternal. El món ens mira. La història ens espera. A les urnes, ciutadans!”

Per la seva banda, la candidata ultradretana va presentar el seu rival com “l'adversari del poble” que es mou “per l'interès del diner”, i com el delfí de l'actual cap de l'estat, el socialista François Hollande, en un míting multitudinari davant milers de persones a Villepinte, a la perifèria nord de París. Després de recordar el passat de Macron com a banquer de negocis i ministre d'Economia d'Hollande durant dos anys, Le Pen va insistir en els vincles entre els dos homes. També va advertir que si Macron guanya el resultat serà “una França en què la inseguretat serà general”, en què “el terrorisme islamista serà una plaga [...] a la qual els francesos s'hauran de acostumar”.

Vicepresidents

La pretendent ultradretana va confirmar que si és ella la que guanya, nomenarà primer ministre el sobiranista de dretes Nicolas Dupont Aignan, candidat que va obtenir prop d'un 5% en la primera volta i amb qui dissabte va signar una aliança. “Ara formem la gran aliança patriota i republicana”, va comentar abans d'enviar un missatge de desafiament cap a Macron: “El meu adversari no s'atreveix a dir qui nomenarà [de vicepresident] per no espantar els francesos i amagar que aposta per la que va ser l'anterior presidenta de la patronal, Laurence Parisot”, va dir.

Ni per un, ni per l'altra

Per altra banda, la policia es van enfrontar ahir a grups d'encaputxats a París a l'inici de la manifestació sindical de celebració del Primer de Maig, en la qual van participar milers de persones. Els encaputxats portaven pancartes en les quals mostraven el seu rebuig per haver d'elegir entre els dos candidats. Els sindicats van demanar explícitament el vot per a Macron.

Blair torna a la política per oposar-se al ‘Brexit'

L'ex-primer ministre britànic i exlíder del Partit Laborista Tony Blair ha anunciat que torna a la política, una decisió que ha justificat per la incertesa que genera al país el procés de sortida de la Unió Europea (Brexit), segons ha informat el diari The Mirror. “Aquest Brexit m'ha donat una motivació directa per involucrar-me més en la política”, ha assegurat . “Encara no sabem quin serà l'acord final pel Brexit”, ha indicat, abans de reclamar sentit comú per decidir el futur del país. “El mercat únic ens va posar en la lliga de campions dels acords comercials; ens estem relegant”, ha assenyalat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia