Política

La Plataforma per la Llengua condemna la “imposició” del castellà a Esplugues de Llobregat

L'entitat lamenta que PSC i PP s'hagin afegit a una moció de C's per “espanyolitzar” la via pública

L'ONG assenyala que d'acord amb l'argument legalista també s'hauria de retolar en occità els senyals del municipi del Baix Llobregat

La Plataforma per la Llengua ha condemnat a través d'un comunicat l'acord del ple del març passat de l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat) per “castellanitzar” els senyals de trànsit a proposta de Ciutadans (C's).

L'ONG considera que la decisió suposa la “relegació” del català en un territori on és “l'única llengua pròpia” i afirma que es tracta d'una “concessió inacceptable” del PSC a les demandes d'una formació “minoritària i extremista” que “persegueix la divisió” de la ciutadania de Catalunya.

L'entitat entén que mantenir la senyalització en català “i en occità a l'Aran” contribueix a la “cohesió social” entre les diferents comunitats lingüístiques que viuen a Catalunya. A més considera que és una pràctica “respectuosa” amb la llengua autòctona del país.

D'altra banda, l'ens recorda que el criteri que s'aplica a Catalunya és el “mateix” que apliquen les comunitats autònomes amb llengua pròpia castellana, que fa un ús “exclusiu” del castellà a la via pública.

L'organització troba “incomprensible” que el PSC s'hagi sumat a una mesura “que només exigeixen un 4,3% dels regidors catalans, els de C's i els del PP”.

La plataforma assenyala que si se segueix l'argument legalista que al·leguen els partits favorables a la moció, “la retolació hauria de ser trilingüe arreu”, atès que l'occità i el català són llengües reconegudes oficials a l'Estatut d'autonomia. És a dir, si s'aplica estrictament la llei, tota la senyalització a Esplugues de Llobregat hauria de ser “en català, occità i castellà”.

És per això que qualifica d'“hipocresia” justificar la mesura com un mer compliment de la llei perquè el castellà és llengua oficial, obviant “completament que l'occità també ho és”.

La Plataforma per la Llengua entén que aquest “oblit” denota que darrere la moció de C's no hi ha “cap preocupació real per la legalitat” sinó que es tracta d'una “iniciativa identitària i castellanista que no té cabuda en una societat moderna i cohesionada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
unió europea

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona