Política

Política

Els Pressupostos superen el primer examen al Congrés en rebutjar-se les esmenes de totalitat

Després de dues votacions amb empat a 175 vots s'ha establert una tercera votació amb resultat idèntic i s'ha aplicat la normativa de la cambra

PDECat, Compromís i Nova Canàries mostren el seu malestar pels beneficis obtinguts pels nacionalistes bascos

El projecte de Pressupostos Generals de l'Estat 2017 ha superat aquest dijous el seu primer examen parlamentari en confirmar-se per tres vegades en el Ple del Congrés l'empat entre partidaris i detractors, i per tant rebutjar-se les esmenes de totalitat que demanaven retornar el projecte al govern espanyol.

Encara que s'han presentat set esmenes de totalitat, només hi ha hagut una votació, ja que totes elles tenien el mateix objectiu: retornar al govern espanyol el projecte pressupostari presentat pel ministre Cristóbal Montoro.

La retirada dels Pressupostos ha tingut el suport de 175 diputats del PSOE, Units Podem-En Comú-En Marea, Esquerra Republicana, PDeCAT, Compromís, Bildu i Nova Canàries, la qual cosa suposa la meitat exacta del Congrés.

L'altra meitat, els altres 175 diputats, han votat en contra de les esmenes de totalitat. Es tracta del PP i els seus socis electorals d'UPN i Fòrum Astúries, així com C's, PNB, Coalició Canària.

En produir-se l'empat, la votació s'ha repetit una segona vegada, tal com estableix el reglament. La igualtat tampoc s'ha trencat al segon intent, i s'ha hagut de suspendre la sessió cinc minuts abans de tornar a votar de nou.

Davant el tercer l'empat, la iniciativa que se sotmetia a votació (la devolució dels projectes), ha estat derrotada, seguint les normes de la Cambra. Aquest empat no bastarà quan calgui aprovar els pressupostos, a la fi de mes.

Els pressupostos inicien ara el tràmit en comissió, on els grups presentaran esmenes parcials per provar de modificar les partides. Arribaran de nou al ple del Congres els dies 20, 21 i 22 de juny, on previsiblement seran aprovats amb el mateix resultat, i posteriorment passaran al Senat.

En aquest segon dia de debat pressupostari a Madrid, el PDECat, Compromís i Nova Canàries han mostrat el seu malestar pels beneficis econòmics obtinguts pels nacionalistes bascos. I és que, el govern d'Iñigo Urkullu disposarà de 1.400 milions d'euros addicionals com a conseqüència de la revisió a la baixa de la quota basca dels darrers deu anys, temps durant el qual les negociacions havien quedat bloquejades. I no només això, en els anys successius, obtindrà una rebaixa d'uns 500 milions d'euros pel que fa a les aportacions que Euskadi ha de fer a l'Estat.

Així, el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha retret: “Per on es trenca Espanya? Es trenca pel ministeri d'Hisenda, pels seus comptes, que aprovaran la rebaixa de la quota en aquests Pressupostos de vergonya per a València”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia