Política

frança

eleccions presidencials

Valls, rebutjat per Macron, afronta l'expulsió del PS

Els socialistes estudien apartar-lo per haver demanat el vot pel candidat liberal ja en la primera volta

Hamon anuncia la creació d'un nou moviment progressista per després de les legislatives

Dimarts va ser una jornada tràgica per al Partit Socialista francès (PS), però encara més per a Manuel Valls. L'ex-primer ministre va anunciar llavors la seva intenció d'unir-se al moviment d'Emmanuel Macron per a les legislatives, un temerari salt a la piscina sense comprovar abans si hi havia aigua. Perquè després d'una resposta freda que va semblar una humiliació, l'equip del nou president va explicar ahir que la candidatura de Valls no compleix els requisits per ser acceptada.

“Cal analitzar la paraula d'un primer ministre, però [la proposta] no és forçosament oportuna avui”, va referir-s'hi Jean-Paul Delevoye, president de la comissió d'investidura de La República en Marxa, el rebatejat nom del moviment del president electe. “No tenim vocació de reciclar polítics, i ja havíem predeterminat un candidat per a la circumscripció d'Essone”, hi va afegir respecte al feu electoral de Valls.

Tampoc el passat somriu a l'ex-primer ministre, que no va tenir problemes per certificar dimarts la mort del seu partit durant més de trenta anys. Ahir, el primer secretari del PS, Jean-Christophe Cambadélis, va explicar que hi ha en marxa un procediment d'expulsió contra Valls. La causa no té relació amb els darrers esdeveniments, va relatar Cambadélis, sinó que va ser oberta el 6 d'abril pel comitè de conflictes del partit quan Valls va animar a votar a favor de Macron en la primera volta de les presidencials. La decisió d'aquest comitè intern hauria d'arribar els pròxims dies o setmanes. “No vull influir en la seva decisió, però és clar que Valls no facilita les coses”, va reblar Cambadélis.

El brogit al voltant de la formació de la rosa, en plena ressaca electoral, no s'acaba aquí. Benoît Hamon, defenestrat en la primera volta presidencial amb un 6,3% dels vots, va anunciar ahir que després de les legislatives crearà un moviment per regenerar l'esquerra francesa. No implicarà –va matisar– el seu abandonament del PS, però a ningú se li escapa que aspira a influenciar-lo cap al progressisme que va defensar durant les primàries, en un moment en què el rumb del partit està sent més debatut que mai.

“Seguiré defensant propostes sobre l'ecologia o la renda universal”, va concretar Hamon, després que el PS les hagi deixat de banda de cara a les legislatives, buscant un to més centrista. La descomposició socialista no s'atura.

LA FRASE

No tenim vocació de reciclar polítics
Jean-Paul Delevoye
president de la comissió d'investidura de la República en Marxa

Mélenchon posa rumb al Parlament

albert lladó romero

El candidat de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, concorrerà com a candidat en les eleccions legislatives a la quarta circumscripció de Marsella, on el seu partit va guanyar la primera volta presidencial. La decisió és una demostració del pes que la formació del líder d'esquerres atorga als comicis a l'Assemblée Nationale. La incursió de Mélenchon a la segona ciutat francesa evidencia la dificultat d'una unió progressista de cara a les legislatives, evocada dilluns pel presidenciable socialista, Benoît Hamon. El candidat del PS a la circumscripció marsellesa, Patrick Menucci, va dir ahir que no entenia la decisió del líder insubmís. “Busca combat entre les formacions d'esquerra. La seva candidatura seria una pèssima notícia.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona