Política

Procés sobiranista

JxSí i la CUP no buscaran l'aval de la Comissió de Venècia

Els dos grups esmenen la moció de CSQP que, sobre el referèndum, es debat avui en el ple

Sí que s'avenen a complir alguns dels requisits del codi de bones pràctiques

No a l'aval de la Comissió de Venècia, però un sí, a mitges, al codi de bones pràctiques d'aquest òrgan consultiu per a la celebració de referèndums. Junts pel Sí i la CUP van registrar ahir a la tarda les esmenes per modificar la moció que demà dijous es debat en el ple del Parlament a petició de Catalunya Sí que Es Pot i que, durant dues setmanes, ha posat la Comissió de Venècia al l centre del debat polític.

El text inicial, defensat pel diputat Joan Coscubiela, demana que el govern “disposi de l'aval i el reconeixement” de la Comissió de Venècia per tal que el resultat de la futura consulta tingui efectes polítics i jurídics, un cop descartada la possibilitat que el govern de Rajoy s'avingui a pactar-lo. Aquesta era una de les condicions del referèndum que es va aprovar en el debat de política general l'octubre passat, també a petició del grup de Coscubiela, i que el Tribunal Constitucional no va impugnar. CSQP vol anar a totes amb aquest referèndum, tot i la dificultat que suposa obtenir aquest aval quan no se'n poden complir tots els requisits.

Junts pel Sí i la CUP també són conscients d'aquesta complexitat, per la qual cosa no fan referència a l'obtenció de l'aval en les esmenes presentades. El motiu és que, per aconseguir-lo, la moció de CSQP demana que el govern de Puigdemont compleixi els requisits bàsics que s'esmenten en el codi de bones pràctiques de la Comissió de Venècia, com ara que el marc normatiu sigui vigent un any abans de la celebració del referèndum. La realitat, en canvi, és ben diferent, ja que una de les lleis que podrien regular la consulta està suspesa i la nova norma que l'hauria de substituir es guarda en un calaix per evitar un nou vet del Tribunal Constitucional.

A aquest context polític i judicial fa referència la CUP en el seu escrit d'esmenes. “Cal tenir en compte que l'estat de dret avui a Catalunya es troba escapçat, intervingut i emmordassat”, assenyala l'escrit presentat per la formació anticapitalista. El text de Junts pel Sí és més sintètic i només aposta per posar en marxa les iniciatives “possibles”, no pas necessàries, tal com demana CSQP, per complir amb els estàndards internacionals establerts en el codi de bones pràctiques. L'objectiu final és compartit: que el referèndum es desenvolupi amb les garanties democràtiques que faciliti el reconeixement internacional al qual aspiren els tres grups parlamentaris que li donen suport.

Està previst que el debat de la moció arribi cap als volts del migdia de dijous, moment fins al qual els tres grups encara poden acordar modificacions conjuntes. Coscubiela es va referir ahir a la moció des del faristol de la cambra catalana assegurant que no entendria que Junts pel Sí i la CUP bandegessin la Comissió de Venècia.

La pregunta

Entre les esmenes que presenta la CUP també es fa referència a la necessitat que, d'acord també amb el codi de bones pràctiques, s'aposti per la claredat de la pregunta i la resposta binària. Així aposten directament perquè es demani al ciutadà si “vol que Catalunya esdevingui una república independent” i rebutgen del tot la possibilitat d'altres alternatives a l'hora de formular la pregunta el mes de setembre vinent i que podrien tenir com a objectiu preguntar sobre una reforma constitucional que permeti el dret d'autodeterminació a l'Estat espanyol o una reforma en clau federal.

LES FRASES

Demanar l'aval de la Comissió de Venècia per fer el referèndum és l'única proposta i l'única viable
Joan Coscubiela
portaveu i diputat de csqp


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia