Política

procés sobiranista

Personalitats de tot el món aposten per un referèndum

Una quarantena de figures internacionals demanen que es resolgui la situació de Catalunya consultant la ciutadania

Des de la líder maia quitxé Rigoberta Menchú fins a l'actor nord-americà Viggo Mortensen. Una quarantena de personalitats internacionals s'han sumat a la petició d'un referèndum a Catalunya com a única solució possible a l'actual situació política. Ho va fer públic ahir el Pacte Nacional pel Referèndum, que va aprofitar la notorietat dels signants per demanar, de nou, a l'Estat espanyol que treballi per fer-lo possible, ja que és una reivindicació de la immensa majoria de catalans i no fer-ho contradiu els principis democràtics.

Entre els adherits sota el lema Deixin votar els catalans figuren el president del Sinn Féin irlandès, Gerry Adams; l'escriptor escocès Irvine Welsh; l'arquebisbe sud-africà i premi Nobel de la pau, Desmond Tutu; el sociòleg polonès Zygmunt Bauman –mort aquest gener–; el lingüista nord-americà Noam Chomsky; la presidenta de les Madres de la Plaza de Mayo de l'Argentina, Mirta Baravalle; l'hispanista britànic Paul Preston; el periodista i exdirector de Le Monde Diplomatique Ignacio Ramonet, i l'exambaixador nord-americà a Panamà i vicecònsol a Barcelona, Ambler Moss, entre d'altres.

Tot i que la posada en marxa del Pacte pel Referèndum es va fer el 2016, algunes adhesions a la reivindicació són anteriors, com explica el mateix pacte, ja que es van fer el 2014, quan hi havia el Pacte pel Dret a Decidir en funcionament i que, de fet, és el precursor del Pacte pel Referèndum.

La querella contra Borràs arriba a Estrasburg

Dotze eurodiputats de diferents nacionalitats van aprofitar el ple del Parlament Europeu a Estrasburg per denunciar a la Comissió Europea la querella contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el secretari general de la conselleria, Francesc Esteve, per l'inici del procediment per adquirir urnes. Als catalans Josep Maria Terricabras, Jordi Solé i Ramon Tremosa s'hi van sumar diputats del PNB, de Bildu, nacionalistes flamencs, una ecosocialista sueca, un nacionalista gal·lès i un liberal portuguès que van posar de manifest “la falta d'estat de dret” i van reclamar una investigació, precisament, “sobre la salut de l'estat de dret a Espanya”. En la seva pregunta escrita recorden que la querella de la fiscalia ignora que la Junta d'Andalusia “ha comprat unes 8.000 urnes des de l'any 2000 sense cap reacció del poder judicial”. Hi afegeixen que la fiscalia ha actuat tal com el govern espanyol va anunciar fa uns dies, la qual cosa fa “despertar les sospites d'interferències polítiques en el sistema judicial”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona