Política

Es dispara l'interès per accedir a les noves places de l'Agència Tributària

La difusió que n'ha fet la direcció general de Planificació i Estudis Fiscals, clau perquè milers de persones hi aspirin

També farà formació contínua

Els esforços per a la posada en funcionament definitiva de l'Agència Tributària de Catalunya al setembre avancen en paral·lel a un seguit de reestructuracions i canvis interns en curs al Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, en una feina de formigueta iniciada els últims mesos pensant en clau de futur que té un dels exemples més significatius en la direcció general de Planificació i Estudis Fiscals, creada el setembre passat i que encapçala la professora de dret tributari de la UAB Montserrat Peretó.

Una de les tasques que té encomanades aquesta àrea, que en breu passarà de dues a quatre persones, és crear eines per gestionar el canvi, i en especial la captació de nou talent –un dels talons d'Aquil·les fins ara de la hisenda pròpia, pels impediments de l'Estat a cedir els seus funcionaris– que ajudi l'ATC a fer el salt qualitatiu que busca a partir del setembre. Per això fins ara s'ha dedicat a presentar el projecte de la hisenda a tots els màsters en gestió econòmica i financera del país, amb resultats molt importants si es mira com s'ha disparat l'interès en les convocatòries de personal que està fent el govern, tant quantitativament com qualitativament, en la potència dels currículums. “S'està a punt de morir d'èxit”, exhibeixen des del departament. En els processos ja oberts, s'han arribat a presentar més de 400 persones per a 16 places, i es calcula que al final seran milers els candidats que aspiraran als 300 nous llocs de treball que cal cobrir entre el juliol i l'agost.

A curt termini, l'altre gran encàrrec que ha rebut és la construcció d'una plataforma de formació a distància, un projecte estratègic per poder unificar criteris en les 32 oficines pròpies que hi haurà repartides pel territori a partir del setembre. La plataforma funcionarà de manera similar a la UOC, amb temaris interactius i tutors responsables, i està pensada perquè en el futur segueixi la tasca de formació contínua. En aquest sentit, la intenció és que la direcció general sigui l'embrió del futur Institut de Recerca Fiscal i Estudis Tributaris, un òrgan molt més potent que també haurà de desenvolupar cursos i temaris sencers en tots els nivells, des de gestors fins a inspectors, per poder accedir al cos de funcionaris.

La llei avança

L'institut és un dels quatre grans organismes que a la llarga han de conformar l'arquitectura definitiva de la hisenda catalana, al costat de la mateixa ATC i de dos altres ens nous, la Junta de Tributs i el Consell Fiscal, la creació dels quals també està prevista en la llei del codi tributari de Catalunya, en tràmit al Parlament. El text de la primera de les anomenades lleis de desconnexió, que a l'octubre va superar el debat a la totalitat, iniciarà en breu el tràmit en comissió després que s'hagin acabat les compareixences d'experts. S'espera que el ple finalment l'aprovi entre el juny i el juliol.

Al juny s'aprova la reestructuració interna de l'òrgan

Per tal de reordenar l'estructura organitzativa de l'ATC, que des de la seva creació, el 2007, només havia estat retocada puntualment el 2014, el govern ultima una ordre que de fet ja sols està pendent del dictamen de la comissió jurídica assessora, i que el consell executiu aprovarà previsiblement a principis de juny.

Entre les novetats, la majoria de caràcter molt tècnic, se suprimirà la delegació territorial de Barcelona, que serà substituïda per les anomenades oficines centrals que està previst obrir a tot el territori, en una fórmula que pretén superar limitacions que burocratitzin els tributs. L'ordre, de fet, també readapta l'estructura per fer front a aquest desplegament territorial i per a l'assumpció de les funcions en matèria executiva. A més, aprofita per tornar a redactar completament l'estructura, i descriu en detall les funcions de tots els seus òrgans actius i unitats administratives, per garantir més seguretat jurídica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona