Política

Puigdemont avisa a l'Estat que el temps per negociar s'està acabant

El President ja avança que no anirà al Congrés a fer el paperina

Posa com a exemple de voluntat política legalitats al marge la tornada de Tarradellas i la restauració de la Generalitat

Podeu trobar en aquest article el discurs íntegre del President Puigdemont a Madrid

Una oportuna filtració a “El País” d'un document apòcrif sobre la desconnexió escalfa el matí

El minuter marca els darrers minuts. Estem en temps de pròrroga. L'Estat espanyol ha de decidir si s'asseu a pactar un referèndum per a l'autodeterminació de Catalunya. L'altra part, el govern català, fa temps que està assegut esperant-se, però el mandat social l'empeny cap a les urnes, vulgui o no l'executiu de Mariano Rajoy. Aquest és el paisatge que hi ha darrera la frase amb què el president de la Generalitat de Catalunya ha tancat la seva intervenció aquest vespre a l'Auditori Caja de Música, cedit per l'Ajuntament de Madrid. “Si Espanya no articula una resposta pactada farem el referèndum. I els oferirem de nou negociar, però aleshores serà per convidar l'Estat a contribuir a la transició del nou Estat Català”, ha afirmat Puigdemont.

Durant tota la seva intervenció, Carles Puigdemont ha apel·lat a un diàleg “franc i sincer” entre les parts. Després que no es permetés els legítims representants de Catalunya poder exposar la seva proposta al Senat -el President ha recordat que el Senat està disponible per fer-hi actes privats però no per escoltar un Govern escollit a les urnes-, l'executiu de Puigdemont no es creu l'oferta de Mariano Rajoy de debatre la qüestió catalana al Congrés dels Diputats.

Puigdemont troba que l'oferta amaga una voluntat dilatòria, quan no una maniobra per portar el procés català al barranc on es va estimbar el lehendakari Ibarretxe. És per aquest motiu que ja ha avisat que si no s'entreveu una “voluntat seriosa” al darrera de la maniobra de l'Estat, no pensa anar al Congrés.

El president català ha reiterat per enèsima vegada la voluntat del govern català d'asseure's amb el govern d'Espanya per pactar tots els aspectes del referèndum: data, pregunta (que ha de ser clara)... fins i tot quina és la majoria que es considera necessària perquè el resultat sigui donat per vàlid per totes les parts. I ha anunciat que, en aquest sentit, “adreçarem de manera immediata una proposta formal a l'Estat espanyol”.

Puigdemont, però, recela, i ha advertit l'executiu de Rajoy que “el referèndum ha de ser vinculant” i que si no és possible pactar-lo els polítics catalans no baixaran els braçós. “Mai renunciarem a què els catalans exerceixen el seu dret a votar, que és el mandat que vam rebre a les darreres eleccions”, ha advertit.

Qüestió de voluntat

Puigdemont ha tirat de beta històrica per demostrar que la celebració d'un referèndum pactat “és qüestió de voluntat política”. Primer ha recordat que un ampli ventall d'experts en dret constitucional asseguren que el referèndum es pot fer amb la Constitució actual i que el govern espanyol també ho pot justificar acollint-se a l'article de la Declaració dels Drets Humans que reconeix el lliure dret d'autodeterminació dels pobles.

Ara bé, els arguments s'han convertit en irrebatibles quan ha recordat que “el president Suárez i l'aleshores rei Joan Carles I van permetre el retorn del President Tarradellas, tot i que no hi havia cap legalitat que empares aquesta decisió”. I ha sumat un segon argument: “ells mateixos van permetre els catalans recuperar la Generalitat de Catalunya que van qualificar d'institució secular”. Aquella decisió es va prendre al marge de la legalitat vigent “i va ser posteriorment quan es va adaptar la legalitat la nova realitat”.

Junqueras fa números

El vicepresident Oriol Junqueras va precedir Puigdemont. Junqueras va fer èmfasi en desmuntar els “fals mites” que circulen a Espanya sobre Catalunya “som una societat acollidora; una societat oberta que parla dotzenes i dotzenes de llengües. A Catalunya se'n parlen més de 300”, ha explicat.

Junqueras va furgar en les ferides econòmiques de l'Estat. Un deute públic que supera el 100% del PIB i un dèficit que creix de manera implacable any rere any. I va formular en veu alta una pregunta clau en l'argumentari del sí i del no: “com gestionaran les pensions, si un augment d'1% dels tipus d'interès li costarien 10.000 milions a l'Estat...?”

Romeva i la democràcia

El conseller d'Exteriors, Raül Romeva, ha estat el primer en intervenir i ho ha fet utilitzant un to conciliador. “Catalunya no va contra ningú”, ha dit, però això no l'ha lliurat d'advertir als dirigents de l'Estat que “Catalunya no és un problema, però Espanya té un problema que és que es juga la democràcia a Catalunya”.

Romeva s'ha referit en diverses ocasions a Europa i a la petició dels ciutadans de tot el continent d'aprofundir en la democràcia i ha llançat un missatge per a les autoritats europees i espanyoles: “el futur d'Europa s'ha de definir sobre la llibertat no sobre la imposició”. Hi ha clos la seva intervenció amb una crida a Espanya: “Espanya ha d'actuar de manera diferent a com ho ha fet en els darrers tres segles.”

Filtració oportuna

El matí s'ha aixecat a la capital espanyola amb un ambient enterbolit. Oportunament el diari El País ha publicat un document apòcrif que algú ha filtrat i que seria un esborrany de la llei de desconnexió jurídica, l'aprovació de la qual al Parlament és el pas previ a la convocatòria d'un referèndum.

Tot i que des del govern català s'ha negat la veracitat del suposat esborrany, l'Estat ha engegat tota la maquinària per convertir-lo en una veritat sobre la qual tothom hi vol dir la seva. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha qualificat de molt greu el suposat “esborrany de la llei de desconnexió, perquè contempla una ruptura total i en 24 hores, si no s'accepta el referèndum”.”Això és el que pretén Puigdemont: un disbarat polític, jurídic i social. Això no entrarà en vigor.”, ha reblat.

Tan s'hi val que els suposats instigadors de l'esborrany, el govern català, n'hagi negat l'autenticitat. No l'ha qüestionada Rajoy, com tampoc l'ha qüestionat el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, que ha anunciat que avui mateix reunirà la cúpula fiscal per començar a estudiar un document apòcrif i del qual no se'n pot provar l'autenticitat. Les tertúlies dels mitjans, evidentment, han col·locat el document al centre del seu debat i tot plegat ha obligat Carles Puigdemont a demanar via tuiter al president Rajoy que s'esperi a reaccionar quan s'hagi acabat la conferència... Són temps de la postveritat o el que abans de fer servir eufemismes en dèiem mentides.

  • 19:03 Puigdemont: "Si Espanya no articula una resposta pactada farem el referèndum. I oferirem negociar però serà per convidar l'Estat a contribuir a la transició del nou estat català"
  • 19:02 Puigdemont: "El diàleg ha de fixar la pregunta, que ha de ser clara, i quina ha de ser la majoria necessària per considerar vàlid el resultat"
  • 19:01 Puigdemont: "Les garanties seran els resultats"
  • 19:01 Puigdemont: "Adreçarem de manera immediata una proposta formal a l'Estat espanyol"
  • 19:00 Puigdemont: "El resultat del referèndum haurà de ser políticament vinculant"
  • 19:00 Puigdemont: "Demano a la societat espanyola que ens acompanyi a trobar aquest diàleg sincer"
  • 18:59 Puigdemont: "Intentem complir el mandat assolit en les darreres eleccions al Parlament"
  • 18:59 Puigdemont: "Mai renunciarem a què els catalans exerceixen el seu dret a votar, que és el nostre mandat"
  • 18:58 Puigdemont: "Estem disposats a parlar de tot i amb tothom. Ja estem asseguts a la taula de negociació i no ens aixecarem si hi ha voluntat de diàleg real"
  • 18:58 Puigdemont: "Parlem des de l'esperança"
  • 18:57 Puigdemont: "A partir d'aleshores vam triar decidir, vam veure que mai havíem decidit res, que sempre beneficiava als mateixos"
  • 18:57 Puigdemont: "Allò va fracassar. Molts dels que ja érem independentistes aleshores encara ho lamentem"
  • 18:56 Puigdemont: "L'Estatut de Catalunya aspirava a convertir els catalans en el que moltes generacions de catalanisme polític havien desitjat, ser ciutadans de primera"
  • 18:55 Puigdemont: "No som cap enfermetat, ni un suffle, ni un trastorn emocional"
  • 18:55 Puigdemont: "Els que estem davant seu l'únic que volem és pau i un referèndum acordat, homologat internacionalment"
  • 18:54 Puigdemont: "L'Estat espanyol no té tant poder com per impedir tanta democràcia"
  • 18:53 Puigdemont: "És una irresponsabilitat perseguir judicialment càrrecs electes"
  • 18:53 Puigdemont: "El no a tot és decepcionable"
  • 18:52 Puigdemont: "La resposta sempre és la mateixa. Deriva centralista i accions jurídiques contra els polítics catalans"
  • 18:52 Puigdemont: "Els catalans ens hem posat d'acord en decidir la nostra discrepància on toca, a les urnes"
  • 18:51 Puigdemont: "El procés polític català es viu cívicament. No hi ha ruptura social, ni fugues d'empreses, ni perseguim ningú per les seves idees o llengua"
  • 18:50 Puigdemont: "Hi ha gent que voldria que l'Estat expliqués perquè ens hem de quedar i que l'Estat sigui part de la solució i no del problema"
  • 18:50 Puigdemont: "Uns estan a favor de la independència i altres volen ser una autonomia de l'Estat espanyol,, ells també volen ser escoltats"
  • 18:49 Puigdemont: "Res és immutable. No ens rendim en l'exploració del diàleg perquè és el que ens demana la societat catalana"
  • 18:48 Puigdemont: "Hauríem de poder fer-ho sense acabar als jutjats"
  • 18:48 Puigdemont: "Dialogar en una taula vol dir dialogar sobre el fonamental, sense apriorismes i reconeixent que la democràcia va lligada a una urna"
  • 18:47 Puigdemont: "No comptin amb nosaltres per fer cap escenificació o per fer que renunciem el nostre dret. No ens facin perdre el temps que no en tenim gaire"
  • 18:46 Puigdemont: "Si hi ha voluntat segur que trobaran al Congrés suports perquè Catalunya pugui exercir el seu dret d'autodeterminació"
  • 18:46 Puigdemont: "Amb sentit d'Estat les demandes catalanes poden ser ateses"
  • 18:46 Puigdemont: "Suárez i el rei Joan Carles I van tenir la voluntat política de recuperar el que ells mateixos van dir com a institució secular"
  • 18:45 Puigdemont: "Quan va tornar Tarradellas no hi havia lleis que ho permetessin com no n'hi havia per restaurar la Generalitat"
  • 18:44 Puigdemont: "El mètode no ha de ser excusa per evitar acords com quan fa 40 anys la voluntat política va permetre el retorn de Tarradellas"
  • 18:43 Puigdemont: "Anar al Congrés només com a coartada per dissimular la falta de voluntat política de l'Estat és un error en què no participarem"
  • 18:43 Puigdemont: "El dret del Regne d'Espanya assumeix el dret d'autodeeterminació a través de la Declaració dels Drets Humans"
  • 18:42 Puigdemont: "Hi ha voluntat política per atendre la demanada catalana? No volem liquidar ni negar Espanya, és la reafirmació de Catalunya"
  • 18:41 Puigdemont: "La nostra demanada cap perfectament en l'ordenament constitucional amb voluntat política"
  • 18:40 Puigdemont: "Avui convido formalment al sr. Rajoy a afrontar aquest problema que el sr. Rajoy va dir que era tan greu"
  • 18:40 Puigdemont: "Nosaltres hem posat sobre la taula els arguments per resoldre el problema i millorar la relació entre Catalunya i Espanya"
  • 18:39 Puigdemont: "S'ha de posar sobre la taula el que tu consideres que serà útil per solucionar el repte"
  • 18:39 Puigdemont: "Els governants tenim l'obligació de no mirar cap a un altre cantó quan reconeixem un problema"
  • 18:38 Puigdemont: "Rajoy va dir que Catalunya era el repte més gran que té Espanya en aquests moments però no es permet ni tan sols parlar"
  • 18:37 Puigdemont: "Ha estat l'enèsim rebuig al diàleg, però adverteixo que no en cabran gaire més"
  • 18:37 Puigdemont: "Es pot demanar el Senat per fins i tot fer-hi activitats privades però no per explicar el que Catalunya vol"
  • 18:35 Puigdemont: "La intenció inicial del govern català era dirigir-nos al poble espanyol des del Senat, que entenem que és la Cambra territorial"
  • 18:35 El President Puigdemont substitueix Junqueras i agraeix a l'Ajuntament de Madrid i a l'alcaldessa per haver cedit la sala per a la conferència
  • 18:34 Junqueras: "Els nostres ciutadans tampoc volen renunciar a exercir el seu dret de vot"
  • 18:34 Junqueras:: "No renunciarem al dret al vot. No ens importen ni les querelles ni les inhabilitacions"
  • 18:33 Junqueras: "Si no som lliures la relació no pot ser fraterna"
  • 18:33 Junqueras: "La llibertat, la igualtat i la fraternitat van juntes des de fa més de dos segles"
  • 18:32 Junqueras: "Volem tenir la millor relació possible amb els països de l'entorn és tenir una relació fraternal, entre iguals"
  • 18:32 Junqueras: "Donem als ciutadans l'oportunitat d'expressar la seva opinió. Si no se'ls deixa votar se'ls està dient que no ens importa la seva opinió"
  • 18:31 Junqueras: "La nostra no és una voluntat d'uns quants dirigents polítics, la majoria de la societat catalana vol votar"
  • 18:30 Junqueras: "L'autodeterminació és un dret inherent a totes les comunitats polítiques, a totes les nacions. No hi volem renunciar"
  • 18:30 Junqueras: "El referèndum permet formular una pregunta clara amb una repsosta específica"
  • 18:30 Junqueras: "Demanem i exigim que tot el món respecti el resultat democràtic igual que nosaltres ho hem fet sempre"
  • 18:29 Junqueras: "Jo en el referèndum d'independència votaré que sí; amb els que votin que no, compartim la voluntat democràtica del dret al vot"
  • 18:28 Junqueras: "El millor instrument que tenim és la democràcia, el dret al vot"
  • 18:28 Junqueras: "La més important d'aquestes identitats compartides és evident que la tenim amb Espanya i volem que li vagi el millor possible"
  • 18:27 Junqueras: "La nostra societat és d'igualtats i identitats compartides, compartim moltes identitats, aspiracions..."
  • 18:26 Junqueras: "Nosaltres intentem incorporar la diversitat de llengües en el nostre sistema educatiu perquè formen part de la nostra riquesa cultural"
  • 18:25 Junqueras: "Som una societat oberta que parla dotzenes i dotzenes de llengua. A Catalunya es parlen més de 300 llengües"
  • 18:25 Junqueras: "La nostra és una societat oberta. La població catalana ha crescut 1,5 milions de persones, fruit de la immigració"
  • 18:24 Junqueras: "Ens agrada tan la responsabilitat que volem tenir-la tota i que siguin els nostres ciutadans els que decideixen què volen"
  • 18:24 Junqueras: "Com gestionaran les pensions, si un augment d'1% dels tipus d'interès li costarien 10.000 milions a l'Estat?"
  • 18:23 Junqueras: "Espanya té un deute públic que supera el 100% del PIB i té un dèficit en creixement"
  • 18:22 Junqueras: "La renda garantida de ciutadania és la millor expressió del compromís amb un creixement econòmic que reverteixi sobre el total de la nostra ciutadania"
  • 18:21 Junqueras: "Hi ha un bon comportament macroeconòmic que té encara alguns problemes dolorosos com la taxa d'ocupació"
  • 18:20 Junqueras: "Les exportacions estan en rècord històric, igual que la inversió estrangera a Catalunya"
  • 18:20 Junqueras: "Malgrat el que s'ha dit dels efectes negatius del que s'està vivint a Catalunya, Catalunya ha crescut econòmicament"
  • 18:18 Romeva: "Tenim l'ocasió de ser també un model a escala continental; acceptin la invitació, facint-ho per Espanya"
  • 18:17 Romeva: "Hem de ser dos països que hem de poder decidir el nostre futur"
  • 18:17 Romeva: "Espanya ha d'actuar de manera diferent com ho ha fet en els darrers tres segles"
  • 18:16 Romeva: "Ens volem retrobar lliurement, en una Europa que reconegui la identitat de cadascú"
  • 18:16 Romeva: "el que plantegem és que ara sigui la voluntat popular la que ratifiqui una nova unió des de la diversitat"
  • 18:14 Romeva: "El futur d'Europa s'ha de definir sobre la llibertat no sobre la imposició"
  • 18:14 Romeva: "A tota Europa la ciutadania vol més democràcia real, d'això va la proposta catalana"
  • 18:13 Romeva: "no hi ha un problema català però Espanya té un problema es juga la democràcia a Catalunya"
  • 18:12 Romeva diu que Catalunya no va contra ningú
  • 18:12 TV3 ofereix imatge però no disposa de so
  • 18:11 Romeva s'està adreçant als assistents


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.