Política

Iceta creu que amb Sánchez la tercera via rep un nou impuls

Considera que la defensa de la “plurinacionalitat” que va fer el candidat pot ser útil per bastir l'alternativa socialista a la independència

El líder del PSC avisa que sense diàleg no hi ha solució

La victòria de Pedro Sánchez en les primàries del PSOE ha donat ales al PSC, i més concretament a la tercera via que defensa el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, com a alternativa al procés independentista que lidera el govern català.

Tot i que la victòria de Sánchez obre una nova etapa per al socialisme, el camí no està exempt de dificultats, ja que caldrà veure els pròxims mesos fins on arriben les promeses de Sánchez i el seus postulats a favor d'una Espanya “plurinacional”, tal com ho va expressar en campanya el futur secretari general del PSOE. És per aquest motiu que ahir Iceta ja advertia que ningú esperi que la victòria de Sánchez impliqui la solució al desencaix de Catalunya en l'Estat ja que, segons el líder socialista, aquesta no arribarà si no es a còpia de “diàleg, negociació i acord” entre totes les parts.

El que és clar és que la victòria de Sánchez genera unes expectatives en el socialisme català que s'hauran d'anar concretant d'aquí al congrés del PSOE que el partit celebrarà del 16 al 18 de juny. De moment, però, per Iceta, el missatge que preval a a partir d'avui és que els socialistes “no ens resignem al xoc de trens, a un desacord o a la ruptura que alguns volen presentar com inevitable”. Contràriament a això, Iceta recordava: “Tenim propostes” i “volem que serveixi per generar en altres el diàleg i els acords”. Aquesta oferta es concreta hores d'ara en la declaració de Granada que el PSOE va aprovar el 2013 i que els tres candidats a les primàries han defensat. Aquest document posa les bases d'una reforma de la Constitució en clau federal que hauria d'abordar el Congrés dels Diputats a proposta dels grups parlamentaris i després ser ratificada en referèndum. Les noves aportacions de Sánchez sobre “el caràcter plurinacional d'Espanya poden ser útils” i aporten “nova llum i empenta a l'esforç de buscar una solució” sota una proposta “sòlida”, va explicar Iceta un cop finalitzada l'executiva. Iceta també va voler restar importància al paper que la militància del PSC ha tingut en el resultat final de les primàries. “Sense els resultats de Catalunya, Sánchez també hauria guanyat”, va assegurar el primer secretari per a qui el nombre de vots aconseguits per Sánchez li atorga una victòria “incontestable” a tot el territori. Quant a la derrotada Susana Díaz, Iceta li va valorar la valentia d'haver-se presentat a les primàries i assegura que no creu que n'hagi sortit perjudicada. El primer secretari no va voler revelar el candidat que va votar diumenge i va assegurar que el PSC no ha anat al procés de primàries “a treure benefici polític”.

Més enllà de les repercussions que la victòria de Sánchez pugui tenir en el conflicte territorial entre Catalunya i l'Estat, Iceta també va valorar positivament el procés de primàries i el resultat que s'ha obtingut, ja que aboca el PSOE a un mandat de “renovació, reconstrucció del projecte, de recuperació de la confiança electoral, i de cohesió interna del partit”, va assegurar.

Cap al congrés del PSOE

Amb el retorn de Pedro Sánchez s'obre el període d'organització del congrés on s'hauran de plasmar les propostes del nou secretari general. El procés començarà amb la tria, per part de les assemblees de federació, dels delegats que participaran a la jornada on s'han de concretar el full de ruta del socialisme espanyol. A més de l'elecció dels delegats, en aquestes assemblees també s'aprovaran les esmenes que aporti la militància als documents de treball del congrés. Aquesta feina tindrà lloc del 24 al 28 de maig i el dia 9 de juny se celebrarà la reunió de la delegació del PSC que anirà al congrés del PSOE que començarà el dia 16 de juny a Madrid.

El plantejament de Sánchez sobre la plurinacional d'Espanya pot ser útil i aporta nova llum
Miquel Iceta
primer secretari del psc
Treballem des de la lleialtat per ajudar a reorientar la política amb una mirada a l'Espanya diversa
Ximo Puig
president generalitat Valenciana
Tant que presumeixen d'haver dirimit les diferències amb urnes, que ho apliquin a tot arreu
Sergi Sabrià
portaveu d'ERC

Ximo Puig fa propòsit d'esmena i vol lleialtat mútua

Moltes mirades estaven fixades ahir en el president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, que des del primer minut de la contesa per encapçalar el PSOE es va decantar a favor de la candidata Susana Díaz. Els mals resultats de la presidenta d'Andalusia en aquesta comunitat van situar Puig en el focus de la crítica.

Tanmateix, el cap de govern no se sent deslegitimat per la victòria de Pedro Sánchez, que va obtenir un 63% dels vots enfront del 28% de Díaz, al País Valencià. El dirigent valencià considera que la seva legitimitat es basa “en l'acció de govern i de partit” i que s'analitzarà en el congrés que el PSPV convocarà en els pròxims mesos. Dit això, i a partir d'ara, Puig es proposa “treballar des de la lleialtat, d'anada i tornada” i amb “reciprocitat” per implantar les “polítiques progressistes en Espanya”.

El president valencià, però, també va instar tothom a fer “examen de consciència” i va admetre que era “conscient dels molts errors” que havien pogut cometre. Ximo Puig, que també és cap dels socialistes valencians, va afegir que en les primàries “no es posava en qüestió ni els ajuntaments ni les alcaldies, sinó qui era el que els militants socialistes consideraven que era el millor secretari general, i han escollit Pedro Sánchez. És el que hi ha”, va resumir.

“Ara, a continuar treballant pels valencians”, va ser el primer missatge que Puig va escriure a les xarxes socials després de felicitar el guanyador de les primàries diumenge a la nit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

rússia

Putin nomena com a assessors a ‘falcons’ partidaris de la guerra a Ucraïna

barcelona
rússia

Rússia posa en servei un míssil intercontinental d’emplaçament marítim

barcelona
política

Junqueras, disposat a continuar pilotant la “nova etapa” d’ERC

barcelona
país basc

El Parlament de Vitòria inicia la nova legislatura amb apel·lacions a un nou estatus

barcelona
política

PSC i comuns llencen l’ham per acostar ERC a una negociació d’investidura

barcelona
Estat espanyol

El PSOE treu cinc punts d’avantatge al PP a l’últim baròmetre del CIS

Barcelona
Judicial

Un policia que acusa en el cas Tsunami està investigat per fustigar manifestants

barcelona
Estat espanyol

Sánchez donarà explicacions al Congrés sobre la seva dona el 22 de maig

Barcelona
Estat Francès

Nova Caledonia es revolta contra els canvis al cens electoral

Barcelona