Política

municipal

renúncia

L'alcalde d'Avinyonet de Puigventós deixarà el càrrec

Josep Maria Bartolomé renunciarà a l'alcaldia en el ple ordinari del 5 de juliol

Es ratifica en la decisió que va anunciar arran del cas dels llibres de la biblioteca que van acabar al contenidor

El febrer del 2016 va esclatar una polèmica a Avinyonet de Puigventós quan es va destapar que l'Ajuntament havia tirat al contenidor blau els llibres de la sala de lectura municipal. Entre crítiques, explicacions i disculpes, l'alcalde, Josep Maria Bartolomé, va avançar que dimitiria de les seves funcions aquest mes de juny, quan faria deu anys de la seva arribada a l'alcaldia. Avui, divuit mesos després, Bartolomé ho ratifica, tot i que la data exacta serà el 5 de juliol, en el pròxim ple ordinari. En aquella sessió Bartolomé renunciarà al càrrec d'alcalde i per qüestions de tramitació es mantindrà de regidor durant uns deu dies abans de renunciar també a aquesta funció i sortir definitivament del consistori. El substituirà Júlia Gil, l'actual tinenta d'alcalde, regidora delegada d'Atenció Ciutadana, Ensenyament i Cultura. Gil també va ser involucrada i criticada pel cas dels llibres que van acabar al contenidor, ja que, com a responsable d'aquesta àrea, l'oposició va reclamar la seva dimissió.

Quan Bartolomé surti definitivament del consistori, entrarà com a nou regidor Josep Heras per completar el grup de cinc edils del PDeCAT que formen el govern d'Avinyonet.

Canvi d'ús de la sala

La polèmica que va originar aquesta dimissió va arrencar ara fa divuit mesos, quan es va destapar que els llibres dipositats a la biblioteca havien acabat al contenidor blau. Amb l'argumentació que en els quinze anys que feia que estava oberta la sala de lectura només havia tingut cinc visites, el govern va optar per convertir la biblioteca en un espai de coworking i el 8 de juliol del 2015 es va aprovar per unanimitat l'obertura del servei. Per alliberar aquell espai els llibres es van guardar en un primer temps al magatzem municipal i posteriorment –després d'intents infructuosos per recol·locar-los– es va optar, segons el govern municipal, per “reciclar-los en benefici del poble”. El cas és que els llibres (prop de dos mil segons les crítiques de l'oposició; uns set-cents segons el govern) van acabar al contenidor blau.

Bona part del fons provenia de particulars, entre ells l'advocat López de Lerma, que va qualificar-ho de “pèrdua irreparable del patrimoni cultural i bibliogràfic del municipi”. El grup d'ERC (a l'oposició) també va criticar l'actuació i va forçar un ple extraordinari en què es va reclamar la dimissió de la regidora de Cultura. Enmig de retrets l'única cosa que es va acordar en aquell ple va ser la decisió de reobrir la biblioteca. Se'n van encarregar uns veïns voluntaris de l'agrupació Salvem la Biblioteca, que després d'una recollida de firmes també va començar a rebre donatius per tornar a constituir un fons de llibres. La biblioteca va reobrir a principi del 2017 gràcies a la col·laboració dels voluntaris. Bartolomé va admetre que es van equivocar llençant els llibres a les escombraries, però dolgut per les reaccions i la polèmica també va anunciar que deixaria l'Ajuntament, una dimissió que ara farà efectiva en el ple de juliol.

LA DATA

12/03/16
Un ple extraordinari
reclamat per ERC va exigir responsabilitats per haver llençat els llibres al contenidor.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona