des del país basc

Euskadi observa de prop

Fa la impressió que el que passa a Catalunya pugui «molestar» el debat intern a l'esquerra independentista

Al País Basc es va seguir la jornada del 13-D amb molt d'interès. Divendres, fins i tot el magazín rosa de mitja tarda d'ETB2 obria amb el tema. A les tertúlies radiofòniques, compartia cartell amb el debat de l'avortament. En una tertúlia radiofònica, una periodista opinava sobre el fet que Zapatero hagués dit que «les consultes no van enlloc», en el sentit de dir que era evident que feia temps que l'opinió dels catalans «no li importava gens». En l'apartat d'opinions dels oients locals, s'han sentit expressions com ara «enveja sana», i també d'altres en el sentit que unes consultes d'aquesta mena serien «impossibles» al País Basc actual. Tertúlies a part, potser el més sorprenent ha estat el gran desplegament que va fer divendres un diari tan poc sospitós de nacionalisme perifèric com El Diario Vasco, amb un gran quadern especial amb la senyera a pàgina sencera i, en lletra grossa, la pregunta del referèndum. Com a colofó del quadern, un article sobre Joan Laporta amb el títol «El Braveheart del catalanismo» en què se l'assenyala com a futurible de la política sobiranista catalana.

El diari Noticias de Gipuzkoa tenia ahir una entrevista a doble pàgina a l'alcalde d'Arenys de Munt, que apuntava que forces com ara Reagrupament podien ser les grans beneficiades del moment polític actual amb la crescuda del sobiranisme. També apuntava que quan tots els catalanistes es posessin d'acord la independència seria «imparable». En alguns butlletins de notícies de Ràdio Euskadi, les consultes van ser la primera notícia del dia, al davant de la gran final del Concurs de Bertsolaris, un fenomen mediàtic de molta transcendència al País Basc. Pel que fa a reaccions de polítics, destaquen les declaracions de Joseba Egibar, que va dir que no s'havia de copiar Catalunya sinó fer respectar el que els parlaments basc i català van decidir al seu moment. Curiosament, el diari independentista Gara, al contrari que Berria, no incloïa ahir cap notícia sobre la consulta a la portada, ni editorialitzava sobre el fet. Podria ser una impressió equivocada, però fa la impressió que el que passa a Catalunya pugui molestar el debat intern a l'esquerra independentista, en què la necessitat d'un rebuig final de la violència costa tant que s'aconsegueixi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona