Política

procés sobiranista

Iglesias avisa Rajoy que seria “contraproduent” utilitzar la força contra el referèndum

El líder de Podem aposta per una consulta “legal” i acordada però considera que un referèndum unilateral és una mobilització política “legítima”

Assegura que li agradaria que Puigdemont anés al Congrés a presentar el seu projecte

El líder de Podem, Pablo Iglesias, veu el PP “capaç de qualsevol cosa” per evitar un referèndum unilateral a Catalunya. En aquest sentit, ha avisat el president espanyol, Mariano Rajoy, que seria “contraproduent utilitzar mesures de força” contra una mobilització que considera “legítima”.

En declaracions aquest divendres a El món a Rac1 , Iglesias ha assegurat que la seva formació aposta pel dret a decidir de Catalunya. I, segons ell, perquè aquest dret es pugui exercir “cal un referèndum legal que sigui reconegut internacionalment i tingui efectes jurídics”. “No es pot fer a través d’un altre 9-N”, ha reblat.

No obstant això, ha admès que un referèndum unilateral si no s’arriba a cap acord amb l’Estat –tal com defensa el líder de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachín– és una “mobilització política” que és legítima.

Per aquest motiu, ha retret al govern espanyol que amenaci amb utilitzar la força per evitar un referèndum a Catalunya i s’ha mostrat “en contra de qualsevol acció repressiva”.

Segons ell “a qualsevol, demòcrata l’ha d’espantar escoltar el PP” com reacciona respecte del referèndum i veu els conservadors “capaços de qualsevol cosa”.

En aquest sentit, ha advertit el govern espanyol que “seria contraproduent utilitzar mesures de força” per fer front a una qüestió qua s’ha d’abordar “per mecanismes democràtics”.

“És veritat que el govern [espanyol] disposa de molts instruments, però crec que no afrontar la realitat plurinacional i una demanda majoritària a Catalunya és bàsicament no tenir altura d’Estat”, ha opinat.

En aquest context, ha explicat que li “agradaria” que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, “anés al Congrés dels Diputats” a presentar el seu projecte. Ha explicat que així li ho va transmetre en la conferència del passat dilluns a madrid i s’ha mostrat convençut que seria “un avenç que pogués pujar a la tribuna i que poguéssim debatre”. “I crec que l’impressionaria veure que un terç dels diputats del Congrés són favorables al dret a decidir, una realitat inèdita a Espanya”, ha indicat. Segons ell, “cada vegada hi ha més espanyols creuen que el futur de Catalunya l’hauran de decidir els catalans i catalanes”. Iglesias ha dit que Podem ha defensat aquesta postura “a tot el territori de l’Estat, i no ens va malament”.

Preguntat per la consulta sobre el paper de la formació a Catalunya en cas que no s’arribi a un acord per celebrar el referèndum, ha augurat que l’opinió de les bases “coincidirà” amb la de la direcció estatal. En qualsevol cas, ha expressat el seu “respecte” per la “llibertat” de Podem Catalunya a l’hora de prendre “qualsevol decisió”.

“Estem contents que Podem Catalunya obri un debat sobre el nostre posicionament i crec que coincidirem”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona