Política

Societat

Elna, més que un nom

Més de tres-cents infants amb els noms d’Elna i Nael commemoren a Barcelona el 80è aniversari de la Maternitat d’Elna, on es va donar refugi a nens víctimes de la Guerra Civil

Romeva convida a aplicar aquells valors als refugiats d’ara

A la Maternitat d’Elna (Catalunya Nord, Estat francès) van néixer 597 nens de dones que escapaven de la Guerra Civil Espanyola entre els anys 1939 i 1944. La impulsora i fundadora d’aquest refugi va ser la suïssa Elisabeth Eidenbenz (1913-2011), però al darrere hi havia moltes altres persones que a través d’organitzacions humanitàries, l’Ajuda Suïssa, van poder fer possible aquesta demostració de solidaritat. A totes elles, se les homenatja any rere any i ja en són vuitanta. Aquesta vegada, tocava a Barcelona organitzar l’efemèride i el lloc escollit va ser la Maternitat, on es van aplegar més de tres-cents infants de pocs mesos i fins als 17 anys que han estat batejats amb el nom d’Elna o Nael en clar homenatge a la fundadora. La trobada estava organitzada per la conselleria d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència i l’Ajuntament d’Elna. El conseller Raül Romeva va reivindicar ahir la tasca que es va fer en aquest “recer” de supervivència per a moltes dones embarassades que havien de fer front “a les injustícies, els estereotips i el totalitarisme”.

La tasca a la Maternitat d’Elna representa, en paraules del conseller, una demostració de “solidaritat, cooperació i valentia” que ha de servir d’exemple avui per afrontar la crisi dels refugiats. “Els exiliats que fugien del feixisme llavors són els que avui fugen d’altres guerres i busquen també refugi.” Romeva va demanar ser dignes representants del llegat que ha deixat la Maternitat d’Elna, clausurada el 1944 per l’exèrcit alemany després d’ajudar dones republicanes i també víctimes d’altres guerres com ara dones jueves i gitanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Referèndum: com, quan i per què

barcelona
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona