Política

ANTONIO PAMPLIEGA

CORRESPONSAL DE GUERRA SEGRESTAT DURANT 299 DIES PER AL-QAEDA

“El pitjor de tot és estar sol amb els teus fantasmes”

“Recordava el vídeo de James Foley [decapitat el 2014] de genolls i volia estar a l’altura de qui se’n va sense que li hagin pres la dignitat”

“Els segrestadors són joves de 20 anys que ho han perdut tot per sis anys de guerra a Síria i només els queda Déu”

“Un diari turc ho va publicar, però no tinc constància que l’Estat hagi pagat per mi”

Un exmilitar espanyol va irrompre en el segrest i els va fer creure que jo era un espia

Especialitzat a cobrir guerres com la de Síria, Antonio Pampliega (Madrid, 1982) veu com una furgoneta es creua en el camí cap a Alep el 13 de juliol del 2015. Juntament amb els reporters Ángel Sastre i José Manuel López, Pampliega és segrestat pel Front Al-Nusra, filial d’Al-Qaida a Síria, que el separa dels companys i el tortura perquè creu que és un espia. A En la oscuridad (Península), relata el calvari de 299 dies de segrest fins que va ser alliberat el 7 de maig del 2016.

Era el seu dotzè viatge a Síria i, tot i l’experiència, un contacte que considera fiable el traeix.
Quan vaig a Síria, conec l’alt risc de segrest que hi ha perquè alguns companys acaben de ser segrestats, com el japonès Jumpei Yasuda, que continua segrestat dos anys després. Abans d’anar-hi, vaig contactar per Facebook amb un sirià, cosí d’un casc blanc amb qui jo vaig col·laborar el 2014 i vaig aconseguir 4.000 quilos de material escolar per a nens sirians, i el contacte em va dir que ens garantia els salconduits i la protecció fins a Alep. No hi anem a la babalà! El problema del segrest és que no el veus venir; confiàvem en ell i no ho vam veure fins al final.
Els seus dos companys viuen un segrest sense tortures, però a vostè el destí li canvia amb la irrupció d’un personatge: L.M.
L.M. és un exmilitar espanyol a qui jo entrevisto per a France-Presse el 2012 i que va instruir els rebels sirians a Idlib. I envia una carta als segrestadorsamb el carnet de militar del Ministeri de Defensa espanyol i l’encapçalament “Hola, Antonio. Em dic X. Soc el teu millor amic”. I els segrestadors es pregunten per què un militar, dels tres segrestats, només pregunta per un. I conclouen que no soc periodista i que soc un traficant d’armes, un espia o un agent infiltrat. Tot canvia: creuen que tenen una peça més valuosa que un periodista.
Al segrest, hi suma l’angoixa de demostrar que no és un espia...
Lluites contra l’angoixa de la incertesa de qui et té segrestat i quin serà el teu final i contra l’angoixa d’un personatge que no saps què deu estar explicant als segrestadors. I L.M. els promet 100 milions de dòlars! I després els diu: “O l’allibereu o us envio un comando.” Els companys creien que L.M. era el negociador del govern espanyol i que aviat seríem lliures, i jo els deia: “No, és un tarat i tenim un problema.” Vull creure que L.M. hi irromp de bona voluntat, però...
En 299 dies de segrest, tothom el vol convertir a l’islam.
Des que començo a cobrir Síria el 2011, a més de si ets del Barça o del Madrid, la pregunta recurrent és si ets cristià o musulmà. I, si dius que ets cristià, tots et volen convertir. Però, és clar, que et venguin cada dia com de bo és l’islam quan et torturen i quan no saps si acabaràs viu o tallat en dos trossos... El segrestador que jo anomeno Espikinglish –l’únic que parlava anglès– s’ofenia amb mi pel fet de ser cristià tot i oferir-me l’Alcorà i llavors em feia veure vídeos de decapitacions i em deia: “Jo vull convertir-te a l’islam perquè, si demà et matem, aniràs a l’infern i t’hi cremaràs durant tota l’eternitat.” I jo li vaig dir: “L’infern no és això?” El pitjor de tot és estar sol amb les teves pors i els teus fantasmes, i vaig començar a parlar amb Déu per no sentir-me sol.
I té molt present James Foley, amic seu, decapitat el 2014. En el llibre confessa que ha vist molts vídeos de decapitacions i que anhela la dignitat final de Foley.
Pensava molt en Jim Foley i en Austin Tice, que fa cinc anys que està segrestat. Quan m’aïllen, a més del maltractament físic i psicològic, un dia em fan un simulacre de decapitació com a càstig per un intent de fuga inexistent. I em diuen que la propera vegada l’execució serà real. Quan ve a la cel·la un gihadista vestit de negre amb un ganivet de combat a la mà com el que van fer servir per matar Foley, jo em temo el pitjor, i no estava preparat per a la mort. I pensar que els pares em podien veure decapitat en un vídeo... He plorat moltíssim i recordava Jim de genolls amb aquell fill de puta al darrere i volia estar a la seva altura: enviar el missatge que te’n vas sense que t’hagin pres la dignitat.
El segrest s’eternitza i es diu: “Soc un ‘freelance’ a 45 euros la crònica i no importo a ningú.”
Penses: “Com pot ser que Javier Espinosa, Ricard García Vilanova i Marc Marginedas passessin sis mesos segrestats i jo ja vagi pel camí del novè mes? Et passa pel cap que no importes a ningú, i no era cert. El meu pare em diu que no tinc una professió, sinó un hobby molt car, però és que és la meva professió! I la realitat del freelance és la precarietat; suposo que la culpa és del cine, perquè presenta els corresponsals de guerra com milionaris i herois. I jo tenia por. Hi anem perquè volem, sí, i només volem ser pagats amb dignitat.
L’Estat va pagar un rescat per vostè? Hi ha el debat de si comprar una llibertat serveix per finançar nous segrestos...
Jo no tinc cap constància que s’hagi pagat cap tipus de rescat per nosaltres. Sé que un diari turc va publicar una xifra [10 milions, segons Yeni Safak]. Jo no ho sé; jo estava en un forat, no sabia si tornaria a veure els meus i un dia m’alliberen.
Tot i l’horror, un fil d’empatia recorre el relat: es pregunta si nosaltres no faríem el mateix.
Tots són joves, de 20 o 22 anys, que quan va començar la guerra tenien 15 o 17 anys, i que s’han entregat a Al-Qaida perquè no tenen esperança; tenen mares, pares, dones i germans morts... Són éssers humans que ho han perdut tot; els queda Déu i aferrar-se a Estat Islàmic o Al-Qaida, així que pots entendre el sentiment de frustració. Però no justifico agafar les armes. Es pot ajudar a través de les ONG.
En ser alliberat, el primer que diu és: “Deixeu de parlar de nosaltres. Que es parli de Síria.”
Era trist: tothom parlava dels tres periodistes segrestats, però ningú parlava de Síria ni dels sirians. No vam anar a Síria a convertir-nos en notícia, sinó a narrar la pitjor guerra del segle XXI: més de 500.000 morts en sis anys. Vaig dir: “Gràcies, però narrem el que passa a Síria!”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona