Política

Els comuns volen acordar el plebiscit en el Pacte Nacional

Catalunya en Comú no va a la reunió en considerar que el referèndum l’ha de pactar aquesta plataforma i no els partits

No aclareixen si es plantaran en cas que JxSí i la CUP decideixin sols

Catalunya en Comú lliga el seu paper en el referèndum al futur del Pacte Nacional, que inclou els partits sobiranistes però també els sindicats, associacions empresarials i entitats culturals i cíviques. Ahir escenificava el distanciament amb el govern català i l’independentisme però, a més, el reptava a situar-se en segon terme.

No va ser cap sorpresa perquè els comuns han defensat reiteradament que el Pacte Nacional pel Referèndum ha de continuar com a motor principal per intentar pactar la consulta amb el govern espanyol, tot i la negativa explícita i reiterada d’aquest a fer-ho. La nova formació d’esquerres liderada per Xavier Domènech i Ada Colau recorda que avui hi ha al Congrés espanyol més suport parlamentari a la proposta per la presència de Podem, una formació que no existia quan es va impulsar el procés participatiu del 9-N.

A diferència de Podem Catalunya, els comuns van negar-se ahir a assistir a la cimera de partits convocada pel president Carles Puigdemont per negociar les condicions del referèndum. El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, restava ahir legitimitat al govern com a impulsor del referèndum tot afirmant que no correspon als partits pactar-ne les condicions de celebració, tot i que Puigdemont hi havia convocat totes les formacions adherides al Pacte Nacional, inclosa Catalunya en Comú.

Per Domènech, és precisament el Pacte Nacional l’espai adient per prendre les decisions sobre la consulta i no pas el govern junt amb els partits. El líder dels comuns afirma que “la reunió de partits no ens fa forts” perquè, segons ell, no representa la diversitat de forces polítiques i socials que volen un referèndum, qualifica de “sorprenent” la convocatòria de diumenge per dilluns i considera que debilita “l’eina de la qual ens hem dotat” en referència al Pacte Nacional pel Referèndum. Refermant la mateixa idea ja expressada des del Parlament pel portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, en relació amb el Pacte Nacional pel Dret a Decidir del 9-N, Domènech adverteix que “el dret a decidir es fa governamental” amb la decisió de Puigdemont d’acordar la proposta amb els partits. Els comuns consideren erroni que es dissolgués el Pacte Nacional pel Dret a Decidir a l’hora de dissenyar i convocar el 9-N, asseguren que ha costat molt refer les confiances per impulsar el nou Pacte pel Referèndum i adverteixen que ara no s’hauria de tornar a repetir la situació.

Domènech defensa que el Pacte Nacional “és la millor manera” per establir les condicions del referèndum perquè representa el 80% dels ciutadans i perquè seria “la millor resposta a la negativa i al bloqueig que planteja el govern del PP”.

El coordinador general de Catalunya en Comú demana la convocatòria “en breu” d’una reunió del pacte per “veure com es concreten les propostes de referèndum” i “quines eines ens permeten fer-lo efectiu”. Domènech no va voler aclarir quina serà la posició de la seva formació en cas que el govern de Junts pel Sí decideixi impulsar el referèndum unilateral amb la CUP i sense el concurs del Pacte Nacional. El líder dels comuns va mostrar respecte per la decisió de Podem Catalunya d’assistir a la reunió d’ahir, tot i no compartir-la i, també a preguntes dels periodistes, va confirmar que el govern del PP ha iniciat una “escalada verbal” contra el referèndum i ho va considerar habitual en els populars.

Va recordar que el govern de Rajoy “acumula molts problemes” com ara la corrupció i la moció de censura i sempre “que té problemes augmenta l’escalada verbal contra Catalunya”.

LES FRASES

Una reunió de partits pel referèndum convocada pel govern no ens fa forts. El dret a decidir es fa governamental
El Pacte Nacional és l’eina de la qual ens hem dotat, la millor manera d’abordar el referèndum
Xavier Domènech
Coor. gral. de catalunya en comú


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona