Política

Puigdemont: “Catalunya té capacitat per generar un estat del benestar”

El president intervé aquesta tarda per fer balanç del treball fet per pal·liar l’emergència social i per avaluar la situació econòmica

Afirma: “Viure millor és l’objectiu de poder disposar de les eines d’un Estat”

Junqueras projecta una productivitat i una fiscalitat en auge que representen “la millor garantia” per al finançament dels serveis socials

Carles Puigdemont ha comparegut al Parlament aquesta tarda per avaluar, juntament amb d’altres membres de l’executiu català, l’acord, en seu parlamentària, de lluitar contra l’emergència social. “Mai cap govern fins ara havia fet un seguiment tan exhaustiu com el que s’ha fet d’aquest acord que ens ocupa”, ha començat Puigdemont. Un acord, ha dit, que es va assolir davant de l’evidència de les grans desigualtats socials “paleses” al territori.

Els indicadors diuen que ha crescut el nombre de persones amb ingressos baixos. Però també mostren que ha baixat, d’un punt, el nombre de persones que estan en risc d’exclusió a Catalunya. El 2015 era el 23,5% de la població, i el 2016 ha estat el 22,5%. “Milloren les perspectives de la població.” Catalunya, ha seguit comentant, s’ha col·locat en el lloc 63 de les 272 regions europees en el rànquing de la renda per càpita. “El govern destina prop del 75% del pressupost a les polítiques socials. Però hi ha un dèficit fiscal del 8%. Són diners que marxen i no tornen. Són recursos de Catalunya que no tenen retorn.” La queixa s’ha traslladat cap al govern de Madrid. “El dèficit fiscal és un dèficit social. Catalunya és la penúltima comunitat en rebre recursos del sistema de finançament. Nosaltres volem que a Catalunya la salut, l’ensenyament i els serveis socials estiguin al mateix nivell que a Europa. Però aquest dèficit fiscal ho fa impossible. Per posar-nos al mateix nivell necessitem 11.300 milions d’euros... El cas és, però, que Catalunya genera aquests recursos! Catalunya té capacitat per generar un estat del benestar.” Puigdemont ha insistit, en la línia de fonamentar la necessitat d’esdevenir un Estat propi: “Viure millor és l’objectiu de poder disposar de les eines d’un Estat.”

Un creixement del 2,9%

Per la seva part, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha estat optimista en les previsions de creixement econòmic a Catalunya, ja que aquesta base productiva i fiscal en auge representa “la millor garantia” per al finançament dels serveis socials. En la seva intervenció davant el ple del Parlament per fer balanç del compliment de la resolució aprovada l’any passat sobre lluita contra la pobresa, Junqueras ha destacat que el Govern català ha elevat fins al 2,9 % les previsions de creixement de Catalunya per a aquest any, fet que suposa dues dècimes més que l’estimació publicada el mes de novembre passat, del 2,7 %. Amb vista al 2018, la conselleria d’Economia que encapçala Junqueras preveu un augment del PIB català del 2,6 %, fins a arribar als 244.104 milions d’euros. Aquesta base productiva i fiscal ha de permetre “finançar els serveis socials” perquè “quanta més musculatura tinguem, més capacitat” hi haurà per distribuir la riquesa, ha argumentat Junqueras, que ha intervingut després del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

De la seva banda, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha llegit una llista d’actuacions de l’executiu català i ha reafirmat el seu “ple compromís” en la lluita contra unes taxes de pobresa “injustes”: “Ens continuarem arremangant”, ha afirmat.

També ha intervingut la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que ha reafirmat el compromís del Govern per començar a implantar la Renda Garantida de Ciutadania a partir del 15 de setembre, per a les persones en situació de pobresa. Bassa ha destacat que la Renda Garantida de Ciutadania situa Catalunya “entre els països més punters i innovadors” en la “lluita contra les causes que generen la desigualtat”, si bé ha admès que en aquest objectiu “el camí no serà fàcil”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia