Política

Economia

El Banc d’Espanya reconeix que es perdran un 80% dels ajuts als bancs

El Banc d’Espanya (BE) va admetre ahir que només es podrà recuperar un 21,4% de les ajudes concedides a catorze entitats de crèdit durant la crisi financera i bancària de 2008-2015. Es tracta de 16.337 milions d’euros sobre els 76.410 milions totals d’ajudes, si bé caldrà esperar que acabi el procés, va advertir el BE, per quantificar exactament la pèrdua. L’organisme públic va difondre aquestes dades en el seu estudi de la crisi financera, una visió descriptiva que no inclou autocrítica sobre les mesures adoptades. Per contra, el document valora que s’aconseguís evitar la fallida d’un bon nombre d’entitats, fet que hauria tingut “efectes demolidors” sobre l’estabilitat del sistema, l’economia i l’ocupació.

En el seu estudi, l’organisme supervisor parteix de la situació de vulnerabilitat de les entitats –sobretot les caixes d’estalvis– que va provocar l’esclat de la bombolla immobiliària i repassa les mesures aplicades per no haver de liquidar cap entitat, cosa que no només hauria generalitzat la pèrdua de confiança en el sector, sinó que hauria suposat també altes pèrdues per als estalviadors o els contribuents, ja que els fons de garanties de dipòsits haurien necessitat ajudes públiques. Segons l’organisme que presideix Luis María Linde, el sector financer estatal va resistir “raonablement bé” els primers efectes de la crisi de les hipoteques subprime el 2007, però la fallida del banc d’inversió Lehman Brothers, el setembre del 2008, va complicar el panorama i, ja a partir del 2009, la crisi va començar a afectar la solvència de les entitats de l’Estat. “L’extensió de la crisi del deute sobirà a la zona euro” i el retorn a la recessió de l’economia espanyola –fet no previst pels organismes internacionals– va obligar a noves ajudes a la banca el 2011, hi afegeix l’informe. Aquell any, després de la sortida a borsa de Bankia, el BE recorda que les tensions van tornar als mercats financers, es van endurir les condicions de finançament, l’atur va escalar al 23%, es va intensificar l’ajust al sector immobiliari i la morositat va seguir augmentant. Les ajudes a la banca es van tornar a revelar insuficients i l’Estat espanyol va haver de demanar el rescat financer a Europa.

Linde presentarà, dimarts que ve al Congrés, l’informe anual del 2016 de la institució que dirigeix. La seva compareixença tindrà lloc dies després de la venda del Banc Popular al Santander per un euro, motiu pel qual Units Podem li ha demanat explicacions, i de saber-se que més de 60.000 milions en ajudes públiques atorgades al sector financer no es podran recuperar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona