Política

Procés sobiranista

Puigdemont obre la Fira del Tap fent una metàfora surera sobre Catalunya

Adaptant una citació de Francesc Pujols, diu que la identitat, el sentiment i la voluntat de ser del país “suraran sempre per damunt dels seus il·lusos ofegadors”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va aprofitar ahir la inauguració de la primera Fira del Tap, de Cassà de la Selva, per fer una metàfora a partir del suro sobre la capacitat de resistència de Catalunya davant dels seus enemics. Concretament, va destacar que el suro havia donat lloc a un verb, surar, que va definir com l’expressió de “la resistència d’un material tan fràgil a la poderosa força de l’aigua i que, malgrat que tot ho tindria en contra, és capaç de sobreviure”, i va traslladar-ho a un país –també i sobretot en el moment actual– que “molts intenten enfonsar però, a la que es descuiden, torna a surar”, i llavors va voler llançar el missatge central adaptant una coneguda citació del filòsof Francesc Pujols –“El pensament català rebrota sempre i sobreviu als seus il·lusos enterradors”– i va afirmar: “A tots aquells il·lusos enterradors abans d’hora, que sàpiguen que la nostra identitat, el nostre sentiment i la nostra voluntat de ser suraran sempre per sobre dels seus il·lusos ofegadors.” Una conclusió final, molt aplaudida entre els 200 cassanencs presents a la plaça de la Coma. Puigdemont havia ressaltat abans no només la tradició surera de Cassà –i també de Palafrugell– sinó també el futur d’“un material que no caduca” i que és respectuós amb el medi ambient. L’alcalde de Cassà, Martí Vallès, per la seva banda, va destacar l’aposta que ha fet el seu equip de govern per potenciar el món del suro, unit a les Gavarres i la gastronomia, per “reivindicar aquesta petita peça que tapa vins i escumosos a tot el món”.

Just abans dels discursos, Puigdemont, Vallès i altres autoritats van recórrer sota un sol de justícia la vintena de parades de la fira i les zones de demostració d’oficis, on Puigdemont va fer el seu primer tap de suro, que poc després va mostrar orgullós al seu compte de Twitter. No va ser l’única demostració: la inauguració va acabar amb la pela d’una alzina surera.

LA FRASE

Com Catalunya, que encara que molts la intenten enfonsar, a la que es descuiden, tornem a surar
Carles Puigdemont
president de la generalitat

Uns 1.200 milions de taps a l’any

La primera edició de la Fira del Tap, que se celebra a Cassà de la Selva durant aquest cap de setmana, vol reivindicar el passat, present i futur del món surer a les Gavarres i neix amb la voluntat de ser una cita anual de difusió del patrimoni lligat a aquesta indústria.

Algunes xifres que il·lustren la importància del suro en aquest territori mostren que tant a Cassà com a Palafrugell es fabriquen uns 1.200 milions de taps a l’any; entre els dos pobles hi ha 400 persones treballant en indústries del sector –250 a Cassà i 150 a Palafrugell–; aquestes indústries facturen entre 55 i 60 milions d’euros a l’any a Cassà i entre 65 i 70 milions a Palafrugell... Els principals països d’exportació són França, Itàlia, els EUA i Portugal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells a Dresden

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona

Els Comuns reivindiquen les escoles rurals i els consultoris mèdics

Regencós

El PP aposta per la simplificació administrativa

girona
política

Alejandro Fernández s’embolcalla en la “tolerància zero” d’Albiol

barcelona
política

Puigdemont crida a la màxima mobilització el 12-M per “aixecar Catalunya”

barcelona