Política

Alerta per si la justícia actua contra la intenció del govern i no per fets

Els partits partidaris del referèndum veuen més judicialització de la política en la investigació contra la consellera Borràs

El PSC demana més diàleg

“No hi ha delictes d’intenció.” Així de clar va respondre el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, a l’hora de valorar la investigació oberta contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, per la compra d’urnes. Segons el diputat, que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi acceptat obrir una causa a Borràs i al secretari del seu departament, Francesc Esteve Balagué, a instància de la fiscalia espanyola, és un error que busca “prejutjar” l’ús que tindran aquestes urnes sigui per al referèndum, i això “no entra en el terreny” dels tribunals. Aquest avís perquè la justícia comenci a moure’s per investigar intencions i anuncis del govern en lloc de mesures concretes com decrets de convocatòria i lleis preocupa, perquè s’acusen aquests càrrecs de prevaricació, desobediència i malversació basant-se en la participació de Borràs en l’acte de suport al referèndum organitzat per les entitats sobiranistes a Montjuïc. Des de Junts pel Sí, que van fer un pas més que CSQP i van qualificar de “barroera” la querella, que no aturarà la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, va assegurar el portaveu adjunt del grup parlamentari, Roger Torrent. “Denota de nou que no han entès res de res”, va criticar, i va insistir que els catalans votaran el seu futur polític. En aquest sentit, també la CUP va reiterar que qualsevol acció judicial contra la Generalitat no impedirà que es pugui votar l’1-O. La diputada Mireia Boya va expressar la solidaritat de la seva formació envers la consellera i el secretari general, i va replicar “a la fiscalia i al TSJC que no se’n sortiran”. “No podran impedir el referèndum i que els ciutadans s’expressin democràticament”, va reblar.

Menys contundent es va mostrar el PSC, que es va limitar a expressar “total respecte” a l’acció judicial anunciada ahir i a demanar que la situació política catalana amb l’Estat es resolgui amb diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat. “Estem davant d’un problema molt difícil al nostre país i necessitem que un govern i un altre es posin a negociar per parar la deriva”, va reclamar la portaveu socialista, Eva Granados, mantenint així la línia del partit en tot el procés de judicialització de la política: exigència de diàleg i equidistància. Ara bé, va acusar el govern de voler transgredir la legalitat, i va avalar “que hi hagi accions perquè això no es produeixi”.

LES FRASES

El que vol una immensa majoria és que això es resolgui per la via de la política i de la democràcia
Roger Torrent
PORTAVEU ADJUNT DE JUNTS PEL SÍ
Resoldre conflictes per la via judicial és un error que impedeix que es pugui trobar una solució
Joan Coscubiela
PORTAVEU DE CSQP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells a Dresden

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona