Política

JxSí estudia querellar-se per l’operació Catalunya

Vol portar al jutjat les conclusions de la comissió i la no-compareixença d’alts càrrecs de l’Estat

El Parlament, de moment, ha tornat a citar Rajoy i Sáenz de Santamaría

El conflicte amb el govern espanyol podria obrir un nou front judicial i dirimir-se en un jutjat d’instrucció a través de Junts del Sí i del Parlament. Aquesta vegada, la topada té a veure amb la comissió d’investigació sobre l’operació Catalunya, la guerra bruta de l’Estat per posar fi al procés independentista.

El motiu és la determinació d’alts càrrecs del govern espanyol, entre ells el president del govern espanyol, Mariano Rajoy; la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i el cap de gabinet de Presidència, Jorge Moragas, de no comparèixer en la comissió. Ho fan avalats per un informe jurídic del Consell d’Estat que ahir va arribar al Parlament i que justifica la negativa pel caràcter autonòmic de la cambra. Tanmateix, i d’acord amb el reglament parlamentari, que considera d’obligat compliment l’assistència quan a la persona se la cita com a testimoni –no és el cas si hi participa com a expert–, la comissió va aprovar ahir tornar-los a citar el dia 11 de juliol. En aquesta mateixa situació es troba l’exministre Jorge Fernández Díaz, que ja ha avançat que el dia 22 de juny no hi assistirà. Si, tal com es preveu, es manté la negativa, la comissió donarà compte de l’incident a la mesa del Parlament, que llavors hauria de denunciar el cas a la fiscalia, com és reglamentari. Així es va actuar en l’anterior legislatura quan set alts càrrecs de l’Estat no es van presentar a la comissió d’investigació del cas Pujol. La fiscalia, però, ho va arxivar. Per evitar la mateixa reacció, el portaveu del grup parlamentari de Junts pel Sí, Roger Torrent, ja va avançar que el grup estudia portar l’assumpte directament al jutjat, sense passar per la fiscalia, perquè determini si, tal com recull el Codi Penal, existeix delicte si es decideix no comparèixer a la cambra catalana. Torrent també va avançar que la petició es podria traslladar a la mesa del Parlament perquè sigui aquesta institució la que presenti la querella. A més de les no-compareixences, el grup de Junts pel Sí també estudia denunciar per la via penal les conclusions de la comissió d’investigació d’acord amb els fets que ja s’han anat coneixent en la comissió.

LA DATA

27.06.17
és la segona
cita per a la compareixença de l’exministre Jorge Fernández Díaz en la comissió d’investigació.

Trias acusa Fernández Díaz d’orquestrar muntatges

L’exalcalde de Barcelona Xavier Trias (PDeCAT) va assistir ahir a la comissió d’investigació sobre l’operació Catalunya i va ser especialment dur contra aquells que no han apartat de les institucions els representants que al llarg de la seva carrera han mentit i no han dubtat a fer muntatges per eliminar els adversaris. Trias considera que ha estat “víctima d’una operació orquestrada, que tenia com a objectiu el desgast polític, des d’altes instàncies del govern espanyol a través d’eines de l’Estat inconfessables, amb grans mitjans i molts diners”. L’exalcalde barceloní, a qui es va atribuir un compte a Suïssa, considera que el paper de l’exministre en la publicació periodística d’aquest compte queda “constatat” en la gravació de la seva conversa amb l’exdirector de l’oficina antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso. En aquest context, ha manifestat que el “sorprèn” que Fernández Díaz continuï sent diputat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“No som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS