Política

municipal

vaga al metro

La vaga de metro, problema enquistat per a Colau

Els grups de l’oposició endureixen les crítiques al govern per la persistència del conflicte

Tens intercanvi de retrets entre l’executiu i el PDeCAT, que fa dos mesos oferia col·laboració per buscar solucions

El 19 d’abril, la regidora de Mobilitat de Barcelona, Mercedes Vidal, compareixia a petició del PP arran de l’atzucac negociador en què estaven la direcció de TMB, l’empresa pública que gestiona el metro i que Vidal presideix, i la plantilla del suburbà, que acabava d’anunciar una nova tongada de vagues parcials cada dilluns. Aquell dia, el PDeCAT, principal grup de l’oposició, es va mostrar col·laborador: el seu portaveu, Joaquim Forn, que havia estat president de TMB el mandat passat i que, per tant, coneix de primera mà la companyia i les seves complicades relacions laborals, criticava la vaga i oferia col·laboració per buscar solucions. Ahir, més de dos mesos i set dilluns laborables de vaga després, Vidal tornava a comparèixer pel mateix assumpte i el to de Forn era tot un altre, molt més agressiu. La persistència del conflicte laboral s’està convertint en un problema crònic i creixent per al govern d’Ada Colau.

Vidal va remetre’s a la complexitat de TMB –va indicar que en 15 anys, entre bus i metro, sumen 350 jornades de vaga total o parcial– i de moltes situacions en el si de l’empresa que ara s’intenta resoldre després de dècades en què altres governs, va dir, van mirar cap a una altra banda; va recordar els topalls legals que fixa el pressupost general de l’Estat tant pel que fa a pujades salarials com a contractació, dos dels principals esculls en les converses, i va retreure a Forn que CiU va avalar en el seu moment la llei d’estabilitat pressupostària, que per primer cop establia aquests límits.

Forn va acusar-la de mentir, de no haver-li trucat en tres setmanes per informar-lo de l’evolució de l’afer i de no haver convocat el consell d’administració de TMB –que es reuneix avui– des que va arrencar la tongada de vagues. El portaveu del PDeCAT va preguntar pel cost econòmic de les vagues, atès que en les hores d’aturada, la caiguda d’usuaris volta el 25% cada setmana, però no va obtenir resposta.

Els retrets van ser generalitzats. Si Forn va assenyalar en general els negociadors de TMB com a responsables de la falta d’entesa, Jordi Coronas (ERC) va acusar directament el director del metro, Marc Grau. “En campanya es feien fotos amb el comitè de TMB demanant lluita i conflicte i això és el que han aconseguit”, retreia Santiago Alonso (C’s), que va qualificar la gestió de la negociació de “nefasta”. I Xavier Mulleras (PP) hi afegia que, tot i la preocupació mediambiental del govern, una de les conseqüències de la vaga és “més contaminació”. La CUP, al seu torn, acusava Vidal de criminalitzar els vaguistes. “Em va dir que era una vaga injusta”, va assegurar Lecha. Acabat el debat, la cirereta la va posar el grup d’empleats del metro que van assistir-hi, que van marxar entre crits de “mentidera” i de “Vidal dimissió”.

Un CM de BComú piula un avís de control al metro

Vidal va passar per sobre de la polèmica entorn del responsable de xarxes socials, o community manager (CM) de BComú, Adrià Rodríguez, que dimarts va fer una piulada en què advertia eventuals usuaris que es colen sense pagar de la presència d’un control a l’estació de metro de Tetuan. “Alerta”, deia la piulada –que incloïa la menció d’un compte que es dedica a avisar de la presència de controls–, “2 segurates i 4 revisors en andana Tetuan”. Tant el PDeCAT com el PP van fer esment de l’episodi –que la líder de C’s, Carina Mejías, també havia denunciat a les xarxes– i van demanar a la regidora explicacions i la destitució de Rodríguez. La regidora es va limitar a repetir la posició oficial de l’executiu sobre l’afer: que es va tractar d’una “piulada personal feta des d’un compte personal” i que va ser “molt desafortunada”, però que “no té cap implicació ni amb el govern ni amb TMB”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona