Política

judicialització del procés

El PSC i C’s afirmen que el TC està per sobre del Parlament

Pérez i Espejo-Saavedra declaren com a testimonis al TSJC perquè en la mesa van votar en contra d’admetre al ple una resolució pel referèndum

No van valorar altres drets, segons les defenses

El PSC i Ciutadans refermen que el mandat del Tribunal Constitucional (TC) està per sobre del Parlament català. És, en resum, el que van afirmar els membres de la mesa del Parlament David Pérez (PSC) i José María Espejo-Saavedra (C’s), que per segona vegada van declarar com a testimonis, ahir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en la causa contra la presidenta del Parlament i contra quatre membres de la mesa de JpSí i CSQP, acusats d’un delicte de desobediència al TC per haver votat a favor que la cambra votés iniciatives parlamentàries que feien referència a un referèndum unilateral d’independència, incloses en el debat de política general del 6 d’octubre passat.

El secretari segon de la mesa del Parlament, David Pérez (PSC), va explicar que, segons ell, les resolucions del TC “obligaven” aquest òrgan a “impedir o paralitzar” les iniciatives parlamentàries que fessin referència a un referèndum. “La sentència del TC era claríssima, hi havia resolucions que no es podien aprovar, i per això hi vaig votar en contra”, va afirmar davant els periodistes en acabar la seva declaració. El mateix va assegurar el vicepresident segon de la mesa i de C’s. José María Espejo-Saavedra, que va afirmar que el reglament del Parlament “no és una illa jurídica” i que calia obeir el mandat del TC.

Els lletrats defensors de Forcadell i Nuet van preguntar als dos diputats si quan van votar la seva negativa van tenir en compte el reglament del Parlament, tractats internacional i drets fonamentals, com ara la llibertat d’expressió, d’autodeterminació, i, en respondre’ls que no, que el TC està per sobre de tot això, els penalistes van opinar que tots dos van “dimitir de la seva funció parlamentària”. Per la seva part, el fiscal va preguntar-los per un precedent en què la mesa va acceptar parcialment una resolució independentista de la CUP. Els pròxims a declarar com a testimonis són el delegat del govern espanyol i exportaveu del PP al Parlament, Enric Millo, i el portaveu de C’s, Carlos Carrizosa, el 7 de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia