Política

MARK FREEMAN

DIRECTOR EXECUTIU DE L’INSTITUT PER A LES TRANSICIONS INTEGRADES

“La pau a Colòmbia és molt ambiciosa; inclou justícia”

“Santos va assumir tot el risc polític amb el diàleg de l’Havana”

“Les FARC tenen poca legitimitat per als colombians”

“A Irlanda del Nord, l’entrega d’armes va trigar set anys; al país sud-americà, s’ha fet en pocs mesos”

“No arriben totes les inversions exteriors que s’esperaven per aplicar els pactes”

Mark Freeman
té doble nacionalitat, belga i canadenca, i està acostumat a la negociació de conflictes. Expert en drets humans i en processos de pau, és director executiu de l’Institut per a les Transicions Integrades (IFIT, en anglès), amb seu a Barcelona, un think tank que acaba de fer 5 anys i que assessora entitats i governs en processos de pau, en contextos de transició democràtica i de post-conflicte. Aquest institut treballa a Veneçuela, Síria, Ucraïna, Sri Lanka, El Salvador i Colòmbia, on ha acompanyat el govern en les converses de pau a l’Havana i encara vetlla per la transició.

De tan necessari com és semblava difícil que no hi hagués un centre d’assessorament integral per als processos de pau. Això és el que fa l’Institut per a les Transicions Integrades: ampliar i acompanyar l’espai de solucions en un conflicte amb una metodologia científica que procura evitar els errors d’experiències prèvies. El seu director, Mark Freeman, ens ho detalla amb l’exemple del cas colombià.

Colòmbia és l’últim laboratori de creació d’un procés de pau. L’acord va ser molt complex?
Va ser complicat per la decisió molt ambiciosa de buscar un acord amb justícia. En aquests casos, el més normal és posposar la possibilitat de justícia.
Quines són les singularitats d’aquest procés?
Quan Juan Manuel Santos va arribar a la presidència, el 2010, Colòmbia vivia un bon moment institucional i militar i es veia la voluntat de trobar un divorci permanent entre armes i política. La negociació a l’Havana entre el govern i la guerrilla de les FARC es diferencia d’altres acords de pau pel context i perquè és diferent d’altres intents de pau previs a Colòmbia. Ara bé, en punts com ara l’entrega d’armes, calia mirar què s’havia fet en llocs com ara Irlanda del Nord.
Quines són les claus de l’èxit?
Una combinació de factors va permetre un fet clau en qualsevol negociació: la convicció de totes les parts que el millor és la solució negociada. La convicció és un sine qua non, però no n’hi ha prou, també cal un bon disseny. La preparació va durar anys, i quan va arribar l’hora de negociar, la reflexió estava molt avançada. Un dels ingredients fonamentals va ser la decisió, molt estranya, de no declarar un alto el foc durant el diàleg de pau.
Per què?
La confiança social en les FARC era petita i la lògica va ser que, sense treva, l’acord s’acceleraria. Un segon ingredient fonamental va ser que l’acord fos per negociació, no per mediació. A l’Havana, no hi havia mediadors, sinó facilitadors amb la idea que cadascú es responsabilitzés de les seves decisions. A més, Colòmbia és un país molt legalista i s’anava negociant en un marc políticament i moralment acceptable. Santos va explicar que l’acord inclouria, no només la reparació de les víctimes, sinó un sistema de justícia penal per a tothom. I això és molt rar en un procés com aquest, perquè els implicats podien ser susceptibles de sancions.
Santos se la va jugar molt?
El president colombià va assumir tot el risc polític i no va ser gaire popular. És més, durant els quatre anys de diàleg, aquest va ser percebut com una traïció per una part dels colombians.
Però el premi d’obtenir la pau després de dècades de conflicte armat era molt gran.
El cost i el risc de buscar la via de la pau eren altíssims. Santos va perdre moltes relacions personals i polítiques. Tenir l’expresident Álvaro Uribe com a l’enemic número u no és gens fàcil. El resultat del referèndum de l’octubre passat en què va guanyar el no al procés de pau explica el preu de negociar en un país que encara està dividit sobre aquest tema.
L’aplicació de l’acord de pau estarà marcada per les eleccions presidencials del 2018?
Sí, i per l’economia, que no viu el millor moment. Tampoc arriben totes les inversions exteriors que s’esperaven per aplicar els acords. Ara bé, podem veure la copa mig plena o mig buida: a Irlanda del Nord, l’entrega total d’armes va trigar 7 anys, i a Colòmbia s’ha fet en pocs mesos. Hi ha avanços clars que no s’haurien de debatre en campanya perquè són millores per al país.
Un tema polèmic és la participació política dels exguerrillers. Uribe hi està en contra.
Molts problemes han de viure amb la fortalesa de la democràcia i de l’estat de dret. El nostre acompanyament identifica terrenys comuns entre posicions diferents perquè el govern elegit el 2018 pensi que hi ha coses que paga la pena conservar.
A qui afavoreix electoralment l’avanç del procés de pau?
Els sondejos donen poc suport a Santos, però espero que la història el jutgi més positivament. Les eleccions dependran dels candidats definitius, de l’economia i de la satisfacció amb el procés de pau i amb les FARC, que per als colombians tenen poca legitimitat.
Com afecta la inestabilitat veneçolana a Colòmbia?
Moltíssim. Veneçuela va tenir un paper directe en el procés de pau com a país acompanyant. La falta d’estabilitat, més enllà dels milers de veneçolans que arriben a Colòmbia, afecta les presidencials del 2018 perquè hi ha el fantasma del chavisme.
Som al final del chavisme?
No, els sondejos encara li donen un 20% de suport i no crec que hi hagi un canvi de govern. A Veneçuela, hi ha dues visions del món oposades i cal crear un model on puguin conviure. Espero que el chavisme es moderi perquè el país sigui governable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona