Política

Procés sobiranista

El govern insta Rajoy a escoltar el ‘The New York Times’ i permetre l’1-O

Un editorial del diari nord-americà defensa el referèndum i que els catalans votin no

‘The Irish Times’ alertava dimecres que Espanya camina com un somnàmbul

El govern va instar ahir, amb l’ editorial del prestigiós The New York Times sota el braç, Mariano Rajoy a permetre la celebració del referèndum sobre la independència. El rotatiu nord-americà va publicar ahir en paper un article titulat El desafiament de Catalunya a Espanya, en què defensa que la millor sortida per a Espanya seria permetre un referèndum i que el millor per als votants catalans seria rebutjar la independència, com han fet els del Quebec i Escòcia. El text qualifica el govern espanyol d’“intransigent” i suggereix que podria rebaixar “el fervor” independentista atorgant a Catalunya un tracte econòmic més bo i negociant “de bona fe” amb els líders catalans per “una solució política”, més que no pas confiant en una “interpretació restrictiva” de la Constitució per part dels tribunals.

El president, Carles Puigdemont, que va visitar la seu del diari al març, va celebrar aquesta petita victòria a la premsa internacional ironitzant en una piulada: “Veig que la idea del cop d’estat en forma de referèndum no l’acaben de comprar...” Igualment, el conseller d’Afers Estrangers, Raül Romeva, va defensar a la mateixa xarxa social: “El The New York Times intenta guiar l’Estat pel camí de la democràcia: el millor seria permetre el referèndum.”

L’editorial insisteix que les condemnes a diversos dirigents polítics catalans per la celebració del 9-N no han fet res més que generar una “galvanització del separatisme” i fa referència als escàndols de corrupció que afecten el PP.

És la segona capçalera internacional que en pocs dies renya Rajoy pel seu tracte amb Catalunya, després que el diari de referència a Irlanda, The Irish Times, publiqués dimecres un editorial en què censurava la inacció del govern espanyol en vista de l’1-O. “Sembla determinat a no canviar res, de manera que potser veurà aviat com hi haurà canvis més grossos molt ràpidament”, advertia el rotatiu. “El govern de Catalunya ha establert que la data del referèndum sigui a l’octubre, i ofereix als ciutadans l’opció de votar per una república independent. És un recordatori contundent que Espanya camina com un somnàmbul cap a una crisi existencial que ningú no s’hauria imaginat fa deu anys”, hi afegia.

En paral·lel a l’editorial del The New York Times, Le Monde publicava ahir un article del diputat de Junts pel Sí Lluís Llach confrontat amb un altre del dramaturg Albert Boadella per respondre a la pregunta “A favor o en contra d’una Catalunya independent?” Llach defensa “el dret d’un poble a decidir el seu futur”, mentre que Boadella compara l’independentisme amb l’extrema dreta.

Romeva parla de l’1-O a la seu de la CE a Eslovàquia

El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, pronunciarà demà una conferència sobre el referèndum de l’1 d’octubre a la seu de la Comissió Europea (CE) a Eslovàquia, organitzada per la representació de la institució a Bratislava en cooperació amb EuroActiv. L’acte versarà sobre l’actual situació política a Catalunya després de l’anunci de la data i la pregunta i sobre l’encaix del moviment independentista a Europa. També hi assistirà el delegat de la Generalitat a Viena, Adam Casals, a més de la professora de ciències polítiques de la Universitat de Bratislava Aneta Világi.

Sota el títol Building Europe by democratic processes (construint Europa per mitjà de processos democràtics), la conferència, que tindrà lloc a la Casa de la Representació Europea de la capital eslovaca, plantejarà dubtes sobre el “dèficit democràtic de la UE” per l’aparent “absència d’una identitat europea” i per la crisi econòmica, que ha fet perdre confiança en el projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona