Política

El ministeri permet que el PDeCAT faci servir “Partit Demòcrata” per abreujar

Desestima el recurs de Demòcrates, que reclamava que el nom sencer del partit figurés al logotip

Es declara incompetent i insta a recórrer a la justícia

La subdirecció general de Recursos del Ministeri de l’Interior ha desestimat el recurs d’alçada que va presentar Demòcrates de Catalunya per reclamar que en el logotip del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) hi figurés el nom sencer o l’acrònim, i no l’abreviatura “Partit Demòcrata” que fa servir ara, que segons ells pot induir a confusions. El ministeri es declara incompetent per resoldre la petició i insta els demandants a recórrer a la justícia si consideren que hi ha coincidència en els noms.

De fet, en el recurs, presentat al març, es reclamava fins i tot que sortís sota el símbol l’expressió “Europeu” “amb les mateixes característiques de gruix i mida de lletra”, ja que Demòcrates recorda que va ser precisament la inclusió d’aquest terme el que va permetre la seva inscripció al registre de partits del ministeri, després que el juliol passat aquest els tombés la denominació de Partit Demòcrata Català. El PDeCAT havia al·legat ara que no hi ha cap risc de confusió i que és “perfectament habitual” que moltes formacions facin servir abreviacions.

La resolució justifica que el registre de partits “no té competència per efectuar un control sobre la denominació, i la coincidència o similitud d’aquesta amb la d’un altre partit ja existent”, llevat que hi hagi “plena coincidència” de denominacions. Així, es remet a la jurisprudència de diverses sentències del TC i de l’Audiència Provincial de Barcelona, que recorden que és competència de l’autoritat administrativa “exclusivament comprovar si els documents que se li presenten corresponen a matèria objecte del registre, i si reuneixen els requisits formals necessaris”. L’administració, doncs, no té un control previ sobre els partits, que en principi han de tenir tota la llibertat per constituir-se.

En canvi, el dictamen recorda que la tutela dels possibles drets de tercers “ha de correspondre a l’ordre jurisdiccional”, on existeixen vies i “instruments judicials adequats” per defensar-se si Demòcrates considera que el nom indueix a confusió. La mateixa resolució, així, recorda els demandants que tenen dret a posar un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Madrid, tot i que subratlla que una “qüestió diferent” és la utilització del nom i de les sigles que el PDeCAT faci servir en les compareixences públiques i els mitjans de comunicació, perquè és aquesta una “esfera d’actuació en què l’administració no pot intervenir”.

Fonts de Demòcrates van incidir ahir en el fet que la resolució no entra a valorar el fons del conflicte perquè s’hi declara incompetent, tot i que van deixar per a la reunió ordinària del comitè al juliol el debat i la decisió sobre la idoneïtat de recórrer a la via judicial. En tot cas, asseguraven que “sorprèn molt el canvi de criteri del ministeri a l’hora d’aplicar la norma” respecte de l’estiu passat, que “esperen que no tingui res a veure” amb algunes votacions del PDeCAT al Congrés en els últims mesos que han permès aprovar afers com el decret de l’estiba.

LA FRASE

L’administració no té un control previ sobre els partits polítics; l’actuació se centra en la verificació i efectes en la publicitat
resolució ministeri de l’interior

El Senat ajorna al setembre la decisió del grup propi

El PDeCAT creu que el Senat ha d’acatar immediatament la sentència del Tribunal Constitucional sobre el dret a tenir un grup parlamentari propi des de l’anterior i fallida legislatura, però la mesa de la cambra alta, controlada pel PP, no té pressa per obeir l’alt tribunal i es disposa a ajornar la decisió fins al setembre.

Tot i el pes del veredicte del TC, que és retroactiu –obliga a restituir els onze mesos perduts–, el vicepresident primer del Senat, el popular Pedro Sanz, al·lega que cal un temps per recalcular la distribució dels temps de les intervencions i les iniciatives, a més dels diners que rebrà el nou grup. El PDeCAT, però, no renuncia a forçar la recuperació del grup propi en un ple pendent al juliol. La dilació del PP no perjudica només el PDeCAT, sinó que els partits que conviuen al mixt amb el PDeCAT també esperen que el PP acati la sentència del TC aviat per tenir més temps i diners quan en surtin els quatre senadors independentistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

El líder d’Hezbol·là qualifica les explosions al Líban de “declaració de guerra” d'Israel

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona