Política

Els EUA amenacen Síria en detectar activitat sospitosa

La Casa Blanca tem un atac químic i pensa en represàlies

Al-Assad ho nega i Rússia considera l’avís “inacceptable”

Els EUA van denunciar ahir que han detectat que el règim del president sirià, Baixar al-Assad, està duent a terme “activitats sospitoses” que fan pensar que estarien “preparant” un nou atac amb armes químiques contra la seva població, precisament a la base aèria que es va utilitzar a principis d’abril des d’on presumptament es va produir un atac semblant i que va ser bombardejada per l’exèrcit nord-americà com a represàlia: 59 míssils que van ser la primera intervenció militar de l’era Trump. La resposta a un nou atac químic seria la mateixa, segons va advertir la Casa Blanca. “Si Al-Assad realitza un nou assassinat massiu amb un atac d’armes químiques, ell i els seus militars pagaran un preu molt alt”, va amenaçar el portaveu presidencial, Sean Spicer.

L’avís va resultar estrany, fet de forma inesperada a la matinada per una administració que es vanagloria de no “telegrafiar” els moviments militars. Van córrer rumors que tot era una cortina de fum per esquivar els problemes interns, i fins i tot funcionaris del Departament d’Estat i el Pentàgon asseguraven que s’havien assabentat del comunicat per la premsa.

La Casa Blanca va negar-ho, assegurant que totes les “agències rellevants” hi estaven involucrades des del principi. Per a l’ambaixadora dels EUA davant l’ONU, Nikki Haley, l’objectiu és clar: no només evitar la “massacre d’infants” que tant va commocionar el president Donald Trump la primera vegada ni “només enviar un missatge a Al-Assad, sinó també a Rússia i l’Iran, i advertir-los”.

Els EUA sembla que no estan sols en aquesta croada. El president francès, Emmanuel Macron, hauria promès a Trump una “resposta conjunta” si Al-Assad decideix utilitzar armes químiques. Des del Regne Unit, el ministre de Defensa, Michael Fallon, va anunciar que donarà “suport” a una hipotètica acció militar nord-americana.

Tant Al-Assad com el Kremlin van negar-ho tot, denunciant l’inici d’una nova campanya contra el govern sirià. El portaveu rus Dimitri Peskov va considerar “les amenaces als líders legítims de Síria inacceptables”, fent valer l’aliança entre tots dos països contra les denúncies nord-americanes. Frants Klintsevitx, vicepresident del comitè de defensa del Senat rus, va dir directament que l’avís dels EUA era una “provocació” i una fórmula per preparar un nou atac contra el règim d’Al-Assad.

Tot el mateix dia que un bombardeig a una presó d’Estat Islàmic a l’est de Síria de la coalició liderada pels EUA hauria matat un mínim 40 presoners i civils i almenys 15 militants del grup gihadista.

S’ajorna la reforma sanitària

L’anàlisi de l’última versió de la llei de salut impulsada pels senadors republicans va determinar que 22 milions de nord-americans perdran cobertura mèdica en la pròxima dècada. Per aquesta i altres raons cinc senadors han anunciat un vot negatiu al Trumpcare. Els republicans només es poden permetre dues desercions per aprovar-la, en una votació que s’ha ajornat per falta de suport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona