Política

El PSOE sancionarà els col·laboradors amb l’1-O

Sánchez no els vol expedientar si voten a títol individual, però Ábalos no ho veu clar

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, deixava clar ahir que els càrrecs electes del PSC que col·laborin en l’organització del referèndum de l’1-O seran sancionats. De fet, en una entrevista a La Sexta es referia explícitament als alcaldes que s’hi impliquin com a tals, arran de la disponibilitat de l’alcalde socialista de Blanes, Miquel Lupiáñez, de votar en la convocatòria prevista per a l’1 d’octubre. “Una cosa és el que faci com a ciutadà l’1 d’octubre i una altra el que faci com a alcalde de Blanes”, diferenciava el líder dels socialistes espanyols.

En canvi, el secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, no descartava sancions també per als membres del PSC que vagin a les urnes a votar perquè “no hi ha cap alcalde que pugui fer alguna cosa a títol personal”. Ábalos defensa que qui assumeix una responsabilitat pública “està cridat a renunciar a qüestions personals perquè ha de fer pedagogia i hi ha d’haver comportaments exemplars en la vida pública”. El número tres del PSOE revelava ahir que la vigília havia parlat amb el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, sobre les declaracions de l’alcalde de Blanes perquè l’afer correspon “a l’àmbit disciplinari” del PSC, que és qui haurà de prendre una decisió. “Espero que compleixin”, concloïa Ábalos.

Per la seva banda, Salvador Illa reafirmava ahir que la posició del PSC és clara i que no contempla que cap càrrec electe del partit “participi ni col·labori en l’organització d’aquest referèndum unilateral i il·legal, que s’ha de recordar que no ha estat convocat”. El secretari d’organització del PSC afirmava ahir a Onda Cero, la mateixa emissora on la vigília Lupiáñez havia fet les seves declaracions, que el PSC no se sent representat per la posició de l’alcalde de Blanes i que, en el cas que aquest decideixi anar a votar l’1-O, la direcció del partit decidirà si adopta cap mesura. En qualsevol cas, conclou Illa, si s’acaba convocant una consulta no serà un referèndum sinó “una altra cosa” similar al procés participatiu del 9-N.

El portaveu parlamentari del PP català, Alejandro Fernández, va demanar al PSC “coherència” interna i que mantingui la “unitat” dels seus càrrecs electes davant del referèndum. Per Fernández, la culpa la té Pedro Sánchez, que “divideix” el partit i “tot el que toca”. Per altra banda, la CUP ha fet una crida als comuns i als càrrecs electes socialistes que estan a favor del referèndum que participin dissabte en l’acte dels alcaldes partidaris del plebiscit que tindrà lloc al paranimf de la Universitat de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona