Política

procés sobiranista

Les urnes es fan esperar

El govern declara desert el concurs per comprar-les perquè les dues ofertes incomplien els requisits de “solvència econòmica”

Assegura, tanmateix, que l’1-O n’hi haurà, mentre sospesa una alternativa per adquirir-les

“No patiu, l’1 d’octubre hi haurà urnes”, reiterava ahir a la tarda el president Carles Puigdemont a Facebook. Això sí, es faran esperar una mica més del compte, després que la vigília la taula de contractació del govern declarés desert el concurs públic convocat per homologar les empreses que les havien de fabricar, com a pas previ al seu encàrrec. Va ser la portaveu i consellera de Presidència, Neus Munté, qui va confirmar la notícia, que encara no s’havia notificat a les afectades, després del consell executiu, quan va explicar que cap de les dues ofertes rebudes, de Plastic Express i la unió temporal d’empreses entre Espai World i Suministros Integrales Futbida, no va poder acreditar els requisits mínims que s’exigien per a la seva “solvència econòmica”.

Altres fonts del govern, això sí, reconeixien després la seva estranyesa pel fet que no es presentessin al concurs empreses més grans del sector que haurien complert de sobres els criteris econòmics, i suggerien diverses raons per explicar-ho, des de possibles pressions directes del govern espanyol a l’autocensura de les companyies per evitar perdre mercat en altres comunitats on treballen. Les mateixes fonts concretaven que en demanar els balanços a les empreses presentades perquè acreditessin que tenien guanys, l’una no els va presentar i en l’altra hi havia mancances. Segons TV3, de fet, la Guàrdia Civil va arribar a visitar una de les empreses. I encara altres fonts asseguraven que cap de les dues complia tampoc el topall mínim de facturació que es requeria en els últims exercicis. “No és res extraordinari, no han pogut acreditar tots els requisits de la llei de contractes i el plec de clàusules i no es pot tirar endavant per aquesta via”, relativitzava Munté, que defensava que el procediment ha seguit tots els passos legalment fixats. Ella mateixa, en tot cas, tranquil·litzava dient que “evidentment” hi haurà urnes l’1-O, perquè els empara “la legalitat i les competències”, i recordava que la llei preveu “altres fórmules legals” que analitzaran abans de decidir “la més adient”. Així, tot i que evitava entrar en concrecions, gairebé descartava convocar un nou concurs, perquè “tampoc hi ha tantes empreses que fabriquin urnes”, i descartava del tot que s’encarregui algun altre “giny” que no siguin urnes. Amb això, una altra opció, en tractar-se d’un contracte per una quantitat baixa –tot just s’havia estimat en uns 200.000 euros–, seria que el mateix govern ho adjudiqués a una empresa amb qui negociés directament sense concurs previ.

La inesperada frenada, en tot cas, va servir per alimentar tot d’especulacions i reaccions. Fonts de la vicepresidència estatal citades per ACN atribuïen la decisió al temor dels efectes judicials que hauria pogut desencadenar la licitació –hipòtesi negada després des del govern– arran de la querella que la fiscalia va interposar contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i l’aleshores secretari general Francesc Esteve.

La diputada de la CUP Mireia Boya expressava la seva “perplexitat absoluta” i reclamava al govern que compri les urnes “amb el procediment que vulgui”, perquè és “urgent” resoldre problemes tècnics i desfer suspicàcies. Boya, que denunciava que se’ls hagi “bandejat” de la presa de decisions sobre el referèndum, oferia els cupaires per fer “tot allò que des del govern no puguin o no vulguin fer”, i assumir-ne les conseqüències.

Des de l’oposició, C’s titllava de “nyap” el concurs, i el PSC apuntava que el govern pot utilitzar-lo com a “excusa” per no fer el referèndum. A més, recordava que ja va denunciar “irregularitats” en el procés, com que la mesa de contractació la formin íntegrament alts càrrecs, i no una comissió de subministrament de la conselleria, com deia el DOGC.

LES FRASES

No patiu: l’1 d’octubre hi haurà urnes
Carles Puigdemont
president de la generalitat
En un termini raonable respondrem la carta de Puigdemont demanant que s’expliqui al Congrés
Ana Pastor
PRESIDENTA DEL CONGRÉS
Que facin el procediment que vulguin, però el govern ha de comprar les urnes per al referèndum
Mireia Boya
DIPUTADA DE LA CUP
Hi haurà urnes l’1 d’octubre? Evidentment, hi haurà urnes. Per fer un referèndum calen urnes
Neus Munté
PORTAVEU DEL GOVERN
Ja es van gastar 13 milions d’euros en l’anterior 9-N. A veure quant ens costa ara
Fernando de Páramo
DIPUTAT DE CIUTADANS
Davant de qualsevol bogeria del govern, demostrarem que això que volen fer no es pot fer
Eva Granados
PORTAVEU DEL PSC
El separatisme arriba a la recta final clarament dividit i en procés de descomposició
Alejandro Fernández
PORTAVEU DEL PP
L’1-O no és cap pecat ni cap cop d’estat; és un procés estrictament democràtic
Artur Mas
expresident de la generalitat
Entre l’immobilisme i el dret a decidir dels catalans, tenim molt clar on som
Elisenda Alamany
PORTAVEU DE CATALUNYA EN COMÚ
Nosaltres podem fer de mediadors en la mesura que puguem i els altres ens acceptin
Joan Josep Omella
ARQUEBISBE DE BARCELONA

Borràs demana arxivar la querella

Fonts del despatx d’advocats Molins&Silva, que defensa la consellera Borràs en la querella presentada per la fiscalia, van confirmar ahir a Efe que adjuntaran l’acta de la taula de contractació com a ampliació del recurs de súplica que dilluns havia presentat davant del TSJC, en què demanaven que s’arxivi la causa. L’equip jurídic considera que la decisió reforça la tesi que la compra d’urnes és legal, ja que poden ser usades en diversos processos electorals, i la querella suposa un ús “preventiu” del dret penal. Munté, que també celebrava que la presidenta del Congrés rebés ahir la carta del president Puigdemont en què demana comparèixer-hi, va aprofitar per exigir a l’Estat que “deixi d’amenaçar tothom”, inclosos funcionaris, voluntaris i empreses que vulguin aspirar als concursos.

D’altra banda, la mesa del Parlament va aprovar ahir enviar un escrit de queixa al TJSC perquè usa l’etiqueta “#casForcadell” a Twitter per parlar de la investigació als seus membres, ja que suposa “estigmatitzar” la presidenta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona