Política

Setge al procés sobiranista

El Congrés no escoltarà Puigdemont si no s’hi vota res

Pastor contesta que sols hi pot comparèixer si és per defensar proposicions de llei o de reforma constitucional

El president manté que res ho impediria

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha rebutjat per carta la petició que havia fet el president Carles Puigdemont per poder comparèixer i celebrar un debat a la cambra per explicar la intenció d’organitzar l’1 d’octubre un referèndum sobre la independència. La resposta, tramesa abans-d’ahir d’urgència –el mateix dia que Pastor va rebre la missiva inicial, tot i que s’havia enviat el 16 de juny– i rebuda ahir al matí a Palau, recorda que “el reglament no preveu cap debat en sessió plenària en què pugui sol·licitar comparèixer”.

Cap, tret de dos casos, segons estableix l’article 87 de la Constitució i desenvolupa el 127 del reglament: la defensa de proposicions de llei de les cambres de les comunitats autònomes –en el marc d’una delegació autonòmica, ja que ell és diputat al Parlament també, la mateixa fórmula amb què van comparèixer al Congrés l’abril del 2014 Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera per demanar el traspàs de la competència per convocar un referèndum, que va acabar amb un contundent no– i la tramitació d’una proposició de reforma de l’Estatut o la Constitució. Dos procediments, doncs, que acaben amb un cop de porta ben pronosticable, per tal com una vintena d’iniciatives similars per escrit ja han estat rebutjades en els últims cinc anys. Per aquesta raó, Puigdemont ja advertia en la carta que “no és raonable” repetir fórmules que impliquen una votació final, perquè “estan destinades a ser rebutjades, retallades o incomplertes”, en al·lusió també al pla Ibarretxe.

Més enllà d’això, Pastor recorda en la resposta, tot i que “sens dubte també ho coneix”, que sí que pot demanar la compareixença en la Comissió General de les Comunitats Autònomes del Senat, en una sessió “a la qual poden assistir tots els diputats que desitgin escoltar els seus plantejaments”. Una opció que el president havia rebutjat també abans, després que al març se li oferís després de denegar-se-li igualment la petició de parlar en el ple del Senat, amb la qual cosa va acabar celebrant una conferència en un espai de l’ajuntament de Madrid.

Puigdemont, a qui Pastor va trucar al migdia per comentar la situació, va respondre a la tarda des de Gavà que en el reglament del Congrés “no hi ha res explícit” que prohibeixi el que demana, i que “un acord de la mesa seria suficient” per habilitar qualsevol fórmula perquè hi pogués “exposar, debatre i escoltar” els arguments de tots els grups. “No és la resposta que esperàvem”, lamentava el president, que criticava la “falta d’interès” i recordava que ni ell ni el Parlament volen entrar cap projecte de llei, vista la llarga llista de propostes refusades abans.

LA FRASE

El reglament no preveu cap debat en sessió plenària en què pogués sol·licitar comparèixer
Ana Pastor
presidenta del congrés dels diputats


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Puigdemont canvia de plans i tancarà la campanya presencialment a Elna

barcelona
rússia

Putin inicia el seu cinquè mandat amb més poder que mai

barcelona
política

Mor Joan Rigol, president del Parlament entre el 1999 i el 2003

CAPMANY

La CUP reivindica la creació del Parc Natural de l’Albera

CAPMANY
català

Òmnium denuncia una insuficient oferta de cursos de català

barcelona
guerra a gaza

Els tancs d’Israel entren a Rafah i prenen el control de la part palestina del pas fronterer

barcelona
guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona
Regne Unit

Downing Street, més a prop

Londres

Trenta anys de llibertat

Barcelona