Política

Junts, ni un pas enrere

El president de la Generalitat assegura que “nosaltres som la garantia que la gent que legitimament vol votar no pugui fer-ho”

Junqueras adverteix que l’Estat “utilitzarà totes les eines al seu abast: les legals i les de les clavegueres per impedir-lo”

Des que aquest procés vers la llibertat del poble de Catalunya es va iniciar, els mitjans i els polítics ens hem cansat de fer servir la paraula “moment històric” per incidir en la rellevància de certs actes que s’han anat succeint. Avui, sens dubte, ha estat una jornada històrica amb l’explicació tècnica de la Llei del Referèndum d’Autodeterminació al matí i amb l’acte públic al Teatre Nacional de Catalunya que ha acabat quan faltaven pocs minuts per a les nou del vespre”.

Turull i Rovira, Junqueras i Puigdemont han estat els encarregats d’explicar a un auditori expectant com ho farem per celebrar un referèndum tenint a la contra un Estat tan poderós com poc escrupolós com l’espanyol. El resum ha tingut forma de hastag #ComSempre. Dues paraules que el vicepresident Junqueras va fer servir sistemàticament fa uns dies en una entrevista amb Jordi Basté a RAC1, i que pretén inculcar en el cap dels ciutadans que aquest referèndum és transcendent pel país però que es farà amb total normalitat democràtica -si l’Estat no perd el cap- i amb els mateixos mecanismes que s’han fet servir a Catalunya des de les primeres eleccions democràtiques. Amb l’afegit que hi hauran garanties suplementàries, com una sindicatura electoral i la presència d’observadors internacionals.

Aquest vespre, públicament, el Govern s’ha compromès sense matisos a proclamar la independència immediatament si els partidaris de la independència guanyen les votacions. D’igual manera, s’ha validat el que també ja se sabia, que si la independència perd a les urnes l’endemà mateix es convocaran eleccions autonòmiques.

Ara com ara, però, el Govern i els membres de Junts pel Sí es concentren en convèncer els catalans que l’1 d’octubre no serà un 9-N. “El resultat serà vinculat” ha explicat Jordi Turull. L’objectiu és que hi hagi una participació prou alta com per donar legitimitat internacional al referèndum. Ho ha fet palès el president Puigdemont quan ha afirmat que “si no omplim les urnes, l’Estat farà Com Sempre. No farem net de joc brut i guerra bruta; no ens respectaran el que som, i no tindrem les infraestructures que ens calen tant als del sí com als del no.”

Carles Puigdemont ha presentat el seu govern com l’única garantia que “la gent que legitimament vol votar no pugui fer-ho”. S’hi ha referit a bastament: “El vot del no és també un contracte per aquest govern. L’únic que no fa res és l’immobilisme. El vot de la gent és el que fa els canvis”.

El president de la Generalitat -l’únic dels que han intervingut que no ha agraït el suport de la CUP- ha afirmat que “l’1 d’octubre donarem un exemple al món” i ha advertit que “desertar de la democràcia, resignar-nos; té un preu molt més alt i durador: el que pagaran les generacions futures que tenen dret a tenir el futur que estem en condicions de donar-los avui”.

El President Puigdemont ha insistit en la idea que “el poder és de la gent” i que si l’Estat actua “contra els polítics, els funcionaris o les entitats no passarà res, perquè el poder el teniu vosaltres i ningú us podrà aturar”.

El vicepresident Oriol Junqueras ha precedit Puigdemont. El líder republicà ha insistit, com abans havia fet Marta Rovira, que el dret internacional dóna empara al referèndum, atès que el dret a decidir “és el primer dels Drets Humans”. Així mateix, Junqueras ha afegit un argument jurídic més: “farem aquest referèndum respectant la legalitat espanyola, perquè l’Estat ha aprovat la Declaració dels Drets Humans i diverses lleis que reconeixen el dret d’autodeterminació dels pobles”. Tot i que no ha fet servir la paraula independència, Junqueras s’ha referit a quin hauria de ser el resultat del referèndum quan ha manifestat que “el futur de tota la gent d’aquest país estarà molt millor en les mans dels catalans que no pas en les d’un Estat que no vol que els catalans votin; que ens diu que no els interessa ni els importa el que penseu fins i tot aquells que voleu continuar formant part d’Espanya.” I ha afegit: “Les eines han d’estar en les mans dels ciutadans per garantir una vida més propera, més justa; millor.”

Abans que ells, Marta Rovira i jordi Turull han explicat amb força detall les característiques de la Llei del Referèndum. Turull, del PDeCAT, ha anunciat que en els pròxims dies els diputats i diputades independentistes no deixaran res per verd i visitaran tot el país per explicar que les votacions tenen totes les garanties, tant pels que fan possible la votació com pels que hi participen. De fet, aquest vespre entra en funcionament el web garanties.cat, on hi haurà informació sobre el referèndum i on els ciutadans podran deixar, si volen, suggeriments que voldrien que s’introduissin a la Llei del Referèndum abans de la seva aprovació.

Marta Rovira (ERC) ha explicat que “la normalitat és clau perquè el referèndum resulti vinculant” i que per aquest motiu s’ha dissenyat el referèndum perquè tot es faci i passi “com sempre”. Rovira ha manifestat que “la base legal és indiscutible” i ha enviat un missatge a l’Estat espanyol: “també és la resposta democràtica al trencament de l’ordre constitucional del 78 que significà la sentència del TC contra l’Estatut” i ha assegurat que la llei que permet la votació “és una resposta democràtica a la frustració acumulada durant anys d’intentar l’encaix de Catalunya a Espanya”. Un record pels de la tercera via.

  • 20:43 Diputats i diputades de Junts pel Sí posen pels fotògrafs amb les urnes en alt, que han estat tota l'estona sobre l'escenari
  • 20:39 L'acte es clou amb l'himne dels Segadors, himne nacional de Catalunya
  • 20:38 Crits de votarem, votarem ressonen per la sala principal del Teatre Nacional de Catalunya
  • 20:37 Puigdemont: "La democràcia és decidir. Donarem un exemple al món. Garantim junts que el dia 1 d'octubre votarem"
  • 20:37 Puigdemont: "El vot del no és també un contracte per aquest govern. L'únic que no fa res és l'immobilisme. El vot de la gent és el que fa els canvis"
  • 20:36 Puigdemont: "Nosaltres som la garantia de la gent que legitimament vol votar que no pugui fer-ho"
  • 20:36 Puigdemont: "Fins i tot si guanya el no tot haurà canviat. Aquest vot també té poder de canvi"
  • 20:35 Puigdemont: "L'! d'octubre no hi haurà un xoc de trens. L'actual estatus quo quedarà en via morta"
  • 20:35 Puigdemont: "Si no omplim les urnes l'Estat farà Com Sempre. No farem net de joc brut i guerra bruta, no ens respectaran el que som i no tindrem infraestructures que ens calen"
  • 20:34 Puigdemont: "Desertar de la democràcia, resignar-nos té un preu molt més alt i durador que pagaran les generacions futures que tenen dret a tenir el futur que estem en condicions de donar-los"
  • 20:33 Puigdemont: "Cap actuació contra els polítics, els funcionaris, les entitats no ens farà res, perquè el poder el té la gent"
  • 20:33 Puigdemont: "Són clau la participació i el resultat que només depenen de la gent. Cap poder pot frenar la gent"
  • 20:32 Puigdemont: "El dia 1 d'octubre el vot decideix. Ens comprometem a respectar la voluntat dels ciutadans. És un vot que canviarà coses"
  • 20:32 Puigdemont: "Hi ha tantes ganes de votar que a mesura que en Jordi i la Marta llegien articles la gent aplaudia cosa inèdita"
  • 20:31 Puigdemont: "El que avui estem fent tots aquí és un acte de transparència, participació i coherència"
  • 20:30 Junqueras introdueix el President de la Generalitat que és rebut amb crits de President President
  • 20:29 Junqueras: "Hem d'explicar que la legalitat ens empara"
  • 20:29 Junqueras: "El primer d'aquests drets és el d'autodeterminació. L'Estat espanyol es va obligar a conformar el seu marc legal respectant els drets humans, i entre ells el dret a decidir"
  • 20:27 Junqueras: "Aquest referèndum s'empara en la legalitat. Només n'hi ha una de possible: la que es deriva de l'esperit general del dret i sobretot dels drets humans"
  • 20:27 Junqueras: "Estimem a la gent, sobretot als que tenen més necessitat en tots els sentits de la seva vida"
  • 20:26 Junqueras: "L'Estat ens diu que no l'interessa el que els catalans volen i pensen"
  • 20:26 Junqueras: "El futur de tota la gent d'aquest país estarà molt millor en les mans dels catalans que d'un Estat que no vol que els catalans votin"
  • 20:25 Junqueras: "Les eines han d'estar en les mans dels ciutadans per garantir una vida més propera, més justa, millor"
  • 20:24 Junqueras: "El més fonamental dels drets democràtics és el dret de vot"
  • 20:24 Junqueras: "Volem ser un exemple de radicalitat democràtica fonamentat en la legitimitat perquè hi ha més d'un 80% de catalans que volen votar"
  • 20:23 Junqueras: "Volem garantir amb mé seines encara que els catalsn puguin decidir el seu futur davant d'un Estat que s'hi oposa"
  • 20:23 Junqueras: "Volem ser un exemple de democràcia per a tot el món. D'aquesta voluntat de les institucions de sotmetre's al mandat explícit dels ciutadans"
  • 20:22 Junqueras: "Les garanties es necessiten per l'oposició de l'Estat que fa servir eines legítimes però també les de la guerra bruta, les de les clavegures"
  • 20:21 Junqueras: "Aquest serà un referèndum com sempre. Les diferències són per augmentar les garanties"
  • 20:21 Oriol Junqueras es dirigeix als presents al TNC
  • 20:20 Llach diu a Rovira i Turull que "els diputats i diputades estem molt orgullosos del vostre lideratge"
  • 20:19 L'Autidori, dempeus, aplaudeix i el crit eixordador d'independència se sent per tota la sala
  • 20:19 Turull: "Per exercir el dret a l'autodeterminació primer has d'exercir el deure de la determinació"
  • 20:18 Turull: "La llei que hem presentat avui no és intocable. Si hi ha aportacions per millorar-ne la millorarem"
  • 20:17 Turull: "Volem escoltar molt. Les diputades i els diputats a partir de la setmana vinent anirem per tots els pobles del país"
  • 20:17 Turull: "A partir d'avui comencem una campanya informativa. Garanties.cat és el web on us podreu informar ja avui mateix"
  • 20:16 Rovira: "Superarem l'oposició de l'Estat amb tots els recursos al nostre abast, sota la cobertura legal d'aquesta llei"
  • 20:15 Rovira: "El govern espanyol mostra fòbia a la democràcia, a què els catalans puguin exercir el seu dret polític"
  • 20:15 Rovira: "L'únic problema és la situació política: tenim un Estat i un govern, l'espanyol, en contra"
  • 20:14 Rovira: "Hi haurà una missió d'observació internacional, amb personalitats polítiques i tècnics i experts internacionals"
  • 20:13 Rovira: "Aquesta sindicatura ofereix moltes més garanties perquè no depèn del poder judicial"
  • 20:12 Rovira: "La primera novetat és la previsió d'una sindicatura electoral pròpia, que dirigirà i validarà tot el procés. Serà un organ autònom i imparcial. Serà elegida pel Parlament. Formada per juristes i politòlegs"
  • 20:11 Turull: "El cens el composaran les persones que tenen dret a vot. La inscripció al cens no demana, com sempre, l'autorització del ciutadà"
  • 20:11 Turull: "Totes les persones amb dret a vot estaran en un cens i rebran informació censal per poder participar"
  • 20:10 Turull: "Qui podrà votar? Els de sempre. A partir de 18 anys tots els que tenen dret a votar en unes eleccions al Palrlament"
  • 20:09 Turull: "Totes les empreses que participin queden cobrtes per aquesta llei"
  • 20:08 Turull: "Els treballadors que participin en el referèndum siguin o no funcionaris ho faran de manera voluntària"
  • 20:08 Turull: "On votarem? Com sempre; i ho farem com sempre. Els ajuntaments o la Generalitat cediran els locals"
  • 20:07 Rovira: "ES podran acreditar partits polítics i entitats que vulguin participar perquè és un referèndum"
  • 20:06 Rovira: "A la papereta augmentem la qualitat democràtica perquè estarà en tres idiomes: català, castellà i occità"
  • 20:06 Rovira: "La llei contempla el vot per correu, com sempre"
  • 20:05 Rovira: "Tindran dret de vot els residents a l'estranger inscrits al CERA, com sempre, i al Registre de Catalans a l'Exterior, de nova creació"
  • 20:04 Rovira: "Les meses es constituiran com sempre"
  • 20:04 Rovira: "L'administració electoral determinarà el número de meses que seran les mateixes de sempre"
  • 20:04 Rovira: "La circumscripció és única: Catalunya"
  • 20:03 Rovira: "Aquesta llei contindrà els aspectes fundamentals del referèndum però també tindrem convocatòria i reglament"
  • 20:03 Rovira: "La normalitat és clau perquè el referèndum resulti vinculant"
  • 20:02 Rovira: "És molt important que el referèndum pemeti que el Sí i el NO puguin competir a les urnes"
  • 20:02 Rovira: "És molt important que el referèndum s'organitzi com sempre perquè així motivarem la votació"
  • 20:00 Rovira: "El nostre objectiu no és només convocar un referèndum. Volem fer un procés electoral el màxim de normal possible"
  • 20:00 Turull: "Estem parlant de democràcia i referèndum. Si el recompte de vots dona més vots negatius que afirmatius comportarà la convocatòria d'eleccions autonòmiques"
  • 20:00 Turull: "El Parlament dos dies després de la validació del resultat declararà formalment la independència i l'inici del procés constituent"
  • 19:59 Turull: "Si n'hi ha més d'afirmatius que de negatius implica la independència de Catalunya"
  • 19:59 Turull: "El vot és vinculant i el resultat, per tant, també. Com sempre, com en totes les eleccions"
  • 19:58 Turull: "El referèndum es farà com totes les eleccions que s'han fet en els últims 30 anys"
  • 19:57 Turull: "Ens diran de tot per haver fet aquesta llei"
  • 19:57 Rovira: "La base legal és indiscutible"
  • 19:56 Rovira: "També és la resposta democràtica al trencament de l'ordre constitucional del 78 que significa la sentència del TC contra l'Estatut"
  • 19:56 Rovira: "Aquesta llei és una resposta democràtica a la frustració acumulada durant anys d'intentar l'encaix de Catalunya a Espanya"
  • 19:55 Rovira: "El Parlament des dels anys 80 ha aprovat resolucions a favor del nostre dret a decidir"
  • 19:55 Rovira: "El dret a decidir és inalienable. L'hem tingut sempre i ara el volem exercir"
  • 19:54 Rovira: "Les lleis diuen que no s'ha d'usar la força, cosa que no farem, i que no pot contravenir l'ordenament jurídic internacional, cosa que tampoc farem"
  • 19:53 Rovira: "Els dictàmens internacionals diuen que el dret d'autodeterminació és vigent"
  • 19:53 Rovira: "Tampoc està fora del marc jurídic espanyol perquè l'Estat ha donat suport a lleis que reconeixen el dret a l'autodeterminació"
  • 19:52 Rovira: "Aquesta llei només es pot interpretar en base a les lleis del dret internacional"
  • 19:51 Rovira: "la Llei del Referèndum d'Autodeterminació de Catalunya s'empara en el dret internacional perquè es fonamenta en el primer dels drets humans: el dret a decidir"
  • 19:50 Turull: "Posarem més garanties democràtiques i més rigor per protegir-nos de l'Estat"
  • 19:50 Turull: "Mirarem e tenir més garanties democràtiques que mai i sabem que tindrem en tot moment un Estat intentant fer-nos la punyeta"
  • 19:49 Turull: "El dia 1 d'octubre votarem com sempre"
  • 19:49 Turull explica que explicar-se és la millor manera d'evitar els rumors
  • 19:48 Turull: "Teníem moltes ganes de fer aquest acte, ara que no tenim tot encarrilat"
  • 19:48 Turull i Rovira explicaran els primers detalls de la nova llei
  • 19:47 Clou la seva intervenció amb un "Visca la democràcia, Visca Catalunya"
  • 19:47 Llach recorda les persones desaparegudes que haurien volgut viure un moment com aquest
  • 19:46 L'acte es titula "Garanties per a la democràcia"
  • 19:45 Llach diu que han estat 18 mesos on uns i altres han consumit "litres de til·la" i afirma que sense la CUP "hauria estat impossible fer aquest camí"
  • 19:44 Llach agraeix a la CUP que hagin fet possible una majoria parlamentària "per fer aquest camí"
  • 19:44 Afirma que van al capdavant del procés "perquè no hi anem sols"
  • 19:44 Cita Thomas Jefferson, un dels pares de la pàtria nord-americana
  • 19:43 El músic recorda que avui els EUA van aconseguir la seva independència
  • 19:43 Llach dona la benvinguda en nom de JXSí, presidència i el Govern
  • 19:42 Un video "motivacional" precedeix els parlaments que acaba amb el hastag #ComSempre
  • 19:40 Crits d'In-Inde-Independència i un aplaudiment unànim per rebre Puigdemont, Forcadell i el Govern
  • 19:39 Forts aplaudiments pels membres del grup parlamentari de JxSí, ara sobre l'escenari
  • 19:36 Cues al TNC per entrar dins l'acte d'explicació de la Llei del Referèndum


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

L’exèrcit israelià reprèn l’ofensiva al nord de l’enclavament palestí

Barcelona
Guerra a Gaza

Biden afirma que hi hauria “un alto el foc demà” si Hamàs allibera els ostatges

Barcelona

Puja la participació respecte el 2021 i se situa al 26, 9% a la una de la tarda

BARCELONA
guerra a europa

S’intensifiquen els atacs russos a Khàrkiv

barcelona

Els candidats voten fent crida a la participació amb alguns laments pel col·lapse a Rodalies

BARCELONA
política

En marxa la jornada electoral del 12M amb més de 2.500 col·legis per anar a votar

barcelona
caucas

Nova massiva protesta contra la llei “d’influència estrangera” a Geòrgia

barcelona
Pròxim Orient

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona