Política

El govern francès prioritzarà reduir el deute i els impostos

El primer ministre, Édouard Philippe, anuncia un reguitzell de mesures clau per a la legislatura

Certifica que el liberalisme econòmic i el progressisme social seran el full de ruta del nou executiu

El cap del govern francès, Édouard Philippe, va encetar ahir oficialment la tasca parlamentària de la nova legislatura amb el seu discurs de política general. La intervenció es produïa l’endemà de la fanfàrria bonapartista d’Emmanuel Macron al palau de Versalles, en la qual va explicar les grans línies estratègiques del seu mandat a les dues cambres legislatives. Ahir, el primer ministre tenia el repte de presentar un discurs que aportés concreció política a la visió estratègica del president. Prosa i discurs del mètode, després de la poesia elevada –i a estones tediosa– de Macron, el dia anterior.

En el reguitzell de mesures exposades, Philippe va certificar una altra vegada que el liberalisme econòmic i el progressisme social seran el full de ruta del nou govern. Malgrat això, el pes atorgat a la part pressupostària i fiscal durant el discurs augura que la liberalització econòmica portarà la veu cantant del quinquenni. En aquest sentit, el deute públic, xifrat en 8.000 milions d’euros, és una de les prioritats del cap de l’executiu. Després de denunciar l’herència rebuda, Philippe es va comprometre a fer recular el deute al 3% del PIB, requerit per Brussel·les, a partir d’aquest any. No serà a costa del contribuent, va assegurar, sinó a través de la reducció de l’aparell de l’Estat, abaixant salaris i reduint llocs de treball al sector públic. El cap de Matignon pensa abaixar les cotitzacions i els impostos en prop de 20.000 milions d’euros anuals. Per exemple, reduint l’impost de societats del 33% al 25% (la mitjana europea és del 22,9%), o suprimint el feixuc i costós règim social dels autònoms, que s’afegirà al règim general per “alliberar l’emprenedor”, el model de superheroi preferit del govern Macron. Philippe hi va incidir en referir-se a la reforma laboral que s’aprovarà per ordenances al final d’estiu, i que ahir va jutjar clau per “acompanyar qui pren un risc i no aquell que està ben instal·lat”.

El primer ministre també va precisar una bateria de mesures en altres àmbits. Pel que fa a l’ecologia, va confirmar que s’equipararà la fiscalitat entre el dièsel, avui molt lligat a les contaminants partícules fines, i la gasolina (França ha privilegiat durant dècades el gasoil per beneficiar la indústria autòctona). Sobre l’amenaça terrorista, Philippe va confirmar que la despesa pública sí que pujarà en aquest cas, per elevar el pressupost de Defensa fins al 2% del PIB. Després del discurs i les intervencions de l’oposició, els diputats van atorgar una majoria àmplia al govern, amb 370 vots a favor, 67 en contra i 129 abstencions. Un formalisme, després de la victòria aclaparadora a les legislatives de La República en Marxa.

LA FRASE

Hi ha una addicció francesa a la despesa pública, de la qual ens hem de desintoxicar
Édouard Philippe
primer ministre francès

Paquets de tabac a 10 euros

En la seva al·locució ahir a l’Assemblée, Édouard Philippe va donar especial rellevància a la salut. El primer ministre va anunciar que l’executiu vol lluitar contra el tabaquisme, que causa 80.000 morts a l’any, segons va denunciar. Ho farà augmentant progressivament el preu dels paquets, dels 7 euros actuals fins a 10 (+40%). Philippe també va confirmar que el conjunt de vacunes d’infància passaran a ser obligatòries des de l’any vinent. Fins ara, només les vacunes de la diftèria, el tètanus i la poliomielitis eren ineludibles, mentre que altres com la de la verola, o l’hepatitis B, eren només aconsellades. El líder de l’executiu també va confirmar que vol que, d’aquí al 2022, la Seguretat Social cobreixi cures dentals, auditives i oculars sense cap cost afegit per als francesos, tot i que va recordar que primer caldrà quadrar-ne els balanços, un objectiu que va posar a l’horitzó del 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona