Política

Forcadell, convençuda que si l’Estat aplica el 155, el Parlament “defensarà la seva sobirania”

La presidenta del Parlament considera que és “molt complicat” aplicar la suspensió de l’autonomia que preveu la Constitució

Carme Forcadell preveu una elevada participació en el referèndum perquè ara es “pot canviar el futur polític de Catalunya”

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, s’ha mostrat aquest dijous convençuda que, si l’Estat aplica l’article 155 de la Constitució per suspendre l’autonomia catalana i impedir el referèndum independentista, el Parlament “actuarà com sempre” i “defensarà la seva sobirania”.

Així doncs, en un esmorzar informatiu organitzat pel Fòrum Europa a l’Hotel Palace de Barcelona, la presidenta de la cambra catalana ha expressat que no té “cap dubte” que se celebrarà la consulta l’1 d’octubre i ha reivindicat que “les urnes i els vots sempre venceran les amenaces i les coaccions”. I preguntada per la possibilitat que l’Estat suspengui l’autonomia catalana mitjançant l’article 155 de la Constitució com a reacció a la convocatòria del referèndum per part del Govern, Forcadell ha declarat que “no creu” que s’apliqui aquesta mesura ja que és “molt complicat” d’executar.

No obstant això, ha alertat que si l’Estat usa aquesta via, “el Parlament actuarà com sempre defensant la llibertat d’expressió i la seva sobirania. Som els representants del poble català i hem d’actuar com a tal”, ha recalcat.

També ha defensat que la futura llei del referèndum presentada pels partits independentistes no contempli un mínim de participació per donar validesa a la consulta ja que, al seu entendre, “les condicions i els percentatges s’acorden en els referèndums pactats”, mentre que el de l’1 d’octubre no ho serà.

En aquesta línia, Forcadell ha volgut diferenciar l’1-O de la consulta del 9-N del 2014, ja que el referèndum previst pel govern “pot canviar el futur polític de Catalunya”, per la qual cosa ha augurat una “alta participació”.  “No tindrà res a veure amb un procés participatiu no vinculant. Ara la gent sap molt bé que (l’1-O) pot canviar el futur polític del seu país”, ha indicat.

Segons la seva opinió, la Generalitat ha d’oferir “diàleg i mà estesa” al govern espanyol fins al mateix dia 1 d’octubre, i ha instat el president Mariano Rajoy que “truqui o enviï un whatsapp” al president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

La presidenta de la cambra també ha dit que “respecta” la decisió de Puigdemont de cessar dilluns el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, per expressar dubtes sobre el referèndum.

Durant el seu discurs, ha reivindicat que durant els 17 mesos en els quals ha exercit com a presidenta del Parlament, la cambra catalana ha aprovat 18 lleis “que no estan relacionades amb el procés sobiranista”.

A l’esmorzar informatiu hi ha anat el conseller d’Interior, Jordi Jané, l’expresident de la Generalitat José Montilla, tots els membres de la Mesa del Parlament imputats al costat de Forcadell, el president de l’ANC, Jordi Sánchez, i diputats de tots els grups excepte de la CUP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona